Kulturhuset Spira

Scenkonstfestival med fokus på funktionsvariationer

Dela
Mångfald är ledordet när Freja Musikteater bjuder in till fyra festivaldagar fyllda av musik, teater, dans och mycket mer. Idén är att skapa en mötesplats där både scenkonstnärer och publik kan känna sig inkluderade – oavsett ålder eller funktionsvariation. Freja Funk Festival äger rum i Kulturhuset Spira 15-18 juni 2023.
Illustration: Jennie Palmér.
Illustration: Jennie Palmér.

På programmet står bland annat dansföreställningar av Skånes Dansteater, Danskompaniet Spinn och Atypical with Attitude, där de medverkande har olika typer av funktionsvariationer. Share Musics ensemble Elefantöra ger en konsert som kastar om ordningen i de musikaliska rummen och Freja Musikteater presenterar föreställningen Drömmar, baserad på skådespelarnas egna texter och erfarenheter. Det blir även flera föreställningar för barn samt workshops och seminarier med koppling till scenkonst, funktionsvariationer och tillgänglighet.

­– Freja Funk Festival vänder sig till alla som vill uppleva scenkonst på hög nivå och lära sig mer om hur vi skapar ett inkluderande samhälle – oavsett om man själv lever med en funktionsvariation, jobbar inom scenkonstbranschen, eller är intresserad av scenkonst i största allmänhet, säger Emy Stahl, biträdande konstnärlig ledare för Freja Musikteater som är initiativtagare till festivalen.

Freja Musikteater är en grupp skådespelare med diagnoser inom autismspektrat, som sedan starten 2005 sätter upp egenproducerade föreställningar varje år.

Mer om festivalen, produktionerna som ingår samt biljetter finns på: https://www.smot.se/pa-scen/frejafunkfestival/

Programpunkter i urval

Dans

Vinterresa (Skånes Dansteater)
En självbiografisk föreställning med dansaren Madeleine Månsson, där text och rörelse vävs samman kring frågor om minnet och dess natur.
Läs mer: https://www.smot.se/vinterresa/

Hannah Felicia (Kompani Spinn)
Koreografen Lára Stefánsdóttir arbetar ofta med utgångspunkt i dansarens egna förutsättningar. Hannah Felicia handlar om systerskap och relationen mellan två människor som längtar efter att bli sedda, accepterade och älskade.
Läs mer: https://www.smot.se/hannah-felicia/

Teater

Drömmar (Freja Musikteater)
En intim scenkonstupplevelse baserad på Freja-skådespelarnas egna texter och erfarenheter. Om de där drömmarna som förblir just drömmar – kanske är de allra viktigast?
Läs mer: https://www.smot.se/drommar/

Musik

Elefantöra
ShareMusics ensemble Elefantöra är sedan starten 2017 en musikensemble utan motsvarighet i svenskt musikliv. Här ger de en gränsöverskridande konsert som utmanar våra föreställningar om vad musik kan vara.
Läs mer: https://www.smot.se/elefantora/

För barn

Dazzlemaze
En koreograferad installation för de yngsta, som erbjuder sensoriska upplevelser i form av rörelse, dnas, musik, bild och ljusdesign.
Läs mer: https://www.smot.se/dazzlemaze/

Vivaldis
En poetisk clownföreställning av danska Glad Teater. Helt utan ord, men med toner från Vivaldis fyra årstider som kraftfullt ackompanjemang.
Läs mer: https://www.smot.se/vivaldis/

Föreläsningar och workshops

Frejametoden – en scenskola för livet
Sofie Palander, tidigare pedagog och konstnärlig ledare för Freja Musikteater, om att förena pedagogiskt arbete med scenkonst.
Läs mer: https://www.smot.se/workshop-frejametoden/

Benjamin Staern om synestetiskt musikskapande
Benjamin Staern, en av Skandinaviens ledande kompositörer, berättar om hur musiken blev ett stöd i hans barndom, och hur han som tonsättare skriver musik i färger.
Läs mer: https://www.smot.se/forelasning-benjamin-staern/

Panelsamtal: Hur gör vi våra scener tillgängliga?
Simon Northon, förbundsordförande för fackförbundet Scen och Film, Sophia Alexandersson från ShareMusic & Performing Arts, Sandra Johansson från Moomsteatern, och Mira Helenius Martinsson och Madeleine Månsson från Skånes Dansteater, möts i ett samtal kring erfarenheter och utmaningar för att göra våra scener tillgängliga för alla.
Läs mer: https://www.smot.se/panelsamtal-hur-gor-vi-vara-scener-tillgangliga/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Illustration: Jennie Palmér.
Illustration: Jennie Palmér.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Kulturhuset Spira
Kulturhuset Spira
Kulturgatan 3
553 24 Jönköping

010 - 242 80 80https://www.smot.se/

Kulturhuset Spira är hemmaplan för Smålands Musik & Teater och navet för professionell scenkonst i Jönköpings län. På våra scener och på turné erbjuder vi musik, teater, dans, opera och musikal för publik i alla åldrar. Välkommen att bli en upplevelse rikare.

 

Följ Kulturhuset Spira

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kulturhuset Spira

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum