IF Metall

IF Metall tecknar bästa möjliga avtal

Dela
Första året 4,1 procent och 3,3 procent det andra året. Det är avtalsvärdet på det tvåårsavtal som IF Metall och de övriga facken inom industrin tecknade med arbetsgivarna den 31 mars 2023. ”Tillsammans har vi nått ett starkt resultat. Med detta avtal har vi goda förutsättningar att komma tillbaka till reallöneökningar redan 2024”, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.
Foto Daniel Roos
Foto Daniel Roos

Förhandlingarna har varit allt annat än enkla. Fackens krav på 4,4 procent stod mot arbetsgivarnas krav på 2,0 procent när avtalskraven utbyttes i december förra året.
- En avtalsrörelse är alltid tuff. Det svåraste denna gång är situationen som många av våra medlemmar drabbas av på grund av hög inflation, säger avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä och fortsätter:
- Därför känns det extra bra att vi faktiskt har nått fram till detta avtalsvärde. Det kommer fortsätta att vara ett tufft år i år, men utsikterna för nästa år tyder på att vi kan komma tillbaka till reallöneökningar, säger Veli-Pekka Säikkälä.

I överenskommelsen finns också en extra satsning för de med allra lägst löner.
- Med tanke på den tuffa ekonomiska situation som många är drabbade av just nu så har detta varit extra viktigt. Det är våra medlemmar med allra lägst lön som har det svårast just nu och då måste vi sätta dem främst, menar Veli-Pekka Säikkälä. 

Avtalen innehåller en särskild höjning av avtalens lägsta löner med 1 350 kronor från den 1 april 2023.

Från den 1 april 2024 innehåller avtalen en låglönesatsning där arbetsplatser eller branscher med anställda som tjänar under 28 211 kronor per månad får en högre lönepott. 

En fortsatt satsning på deltidspension finns också med och varierar mellan 0,4 och 0,2 procent beroende på vilket avtalsområde det gäller.

Kontakter

Bilder

Foto Daniel Roos
Foto Daniel Roos
Ladda ned bild

Om

IF Metall
IF Metall
Olof Palmes gata 11
105 52 Stockholm

08-786 80 00http://www.ifmetall.se

IF Metall är ett feministiskt fackförbund med cirka 300 000 medlemmar som tillsammans arbetar för rätten till ett bra och tryggt arbete.Vi arbetar inom stora delar av den svenska industrin, bland annat inom plast-, läkemedels-, byggnadsämnes-, stål-, kemi- och verkstadsindustrin.

Följ IF Metall

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IF Metall

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum