BASF

Ny billack sänker CO2-utsläppen med 40 procent

Dela
Det är inte bara bränslet i bilar som genomgår en snabb grön utveckling. Nu har turen kommit även till billacken. Senast lanserade kemiföretaget BASF en billack som sänker CO2-utsläppen med upp till 40 % per lackering. BMW Group är den första biltillverkaren som använder metoden.

Med den nya lacken kan BMW Group minska sina CO2-utsläpp med mer än 15 000 ton på sina produktionsanläggningar till år 2030. I genomsnitt motsvarar det 2 000 svenskars CO2-utsläpp per år*.

- Genom att minska vår användning av fossila råvaror sänker vi CO2-utsläppen. För att klara det är vi alltmer beroende av innovativa lösningar från våra leverantörer, säger Joachim Post, styrelseledamot på BMW AG och ansvarig för inköp och leverantörsnätverk.

Tekniken bakom lösningen tillhandahålls av kemiföretaget BASF. Den nya billacken tillverkas med en blandning av förnybara, återvinningsbara resurser, vilket minskar behovet av fossila råvaror i produktionen.

- Tillverkningsmetoden, som vi kallar 'biomass balance', ger oss möjlighet att göra våra billacklösningar mer hållbara, samtidigt som de håller samma kvalitet. Och när vi kommer upp i så stor skala som BMW Group kan leverera är det extra viktigt. Därför är det mycket positivt att BMW Group har valt att ligga i framkant av branschen, förklarar Mark Meier, Vice President för Norden och Baltikum på BASF.

BMW kommer att använda den nya billacken på sina anläggningar i Tyskland och Sydafrika.

Distributörer och verkstäder i Sverige kan också bli mer hållbara

I Sverige har BASF produkter för färgreparation under de två varumärkena Glasurit och R-M, där tillverkningsmetoden också är 'biomass balance', liknande den som används i bilfabriker. BASF är än så länge den enda tillverkaren som har den här typen av billack på hyllorna i Sverige. BASF ser en stor potential på den svenska och nordiska marknaden under de kommande åren.

"Vi är fortfarande i en pionjärfas i Sverige, då billackeringsverkstäderna håller på att omstruktureras. Vi förutspår dock att potentialen på den svenska marknaden är stor under de kommande åren, säger Mark Meier.

* Källa: www.scb.se/pressmeddelande/svenska-utslapp-minskade-med-ett-ton-per-person-under-pandemin/

Nyckelord

Bilder

Om

BASF
BASF
Sven Hultins Plats 5
412 58 Göteborg

+46 31 63 98 00https://www.basf.se

På BASF skapar vi kemi för en hållbar framtid. Vi kombinerar ekonomisk framgång med socialt ansvar och miljöskydd. Våra fler än 110 000 anställda i BASF-gruppen arbetar för att bidra till framgång för våra kunder i nästan alla sektorer och alla världens länder. Vår portfölj består av de sex segmenten; Chemicals, Materials, Industrial Solutions, Surface Technologies, Nutrition & Care and Agricultural Solutions. Under 2021 omsatte BASF EUR 78,6 miljarder. Läs mer på www.basf.se

Följ BASF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BASF

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum