Audi

Audi bygger vidare på citykoncept för snabbladdning. Öppnar i centrala Berlin.

Dela
Audi öppnar sin tredje laddningshubb. Efter etableringen i Nürnberg och Zürich har märket nu vänt sig till ett partnerföretag i Berlin, där man använder det befintliga elnätet. En närbelägen saluhall med gourmetbistro är samarbetspartner och tillhandahåller elanslutning för Audi charging hub där parterna delar på el baserat på behov och belastning. Laddstationen, som består av energilager med s.k. 2nd Life-batterier, kommer enbart laddas när saluhallen har lågt elbehov. Det smarta, dynamiska lastbalanseringssystemet som Audi utvecklat, säkerställer att den befintliga infrastrukturen utnyttjas effektivt.
Audi öppnar supersnabbladdare i centrala Berlin.
Audi öppnar supersnabbladdare i centrala Berlin.

Laddstationen är belägen i ett tättbebyggt område med bostäder, där många elbilister saknar hemmaladdning. Tack vare Audi charging hub erbjuds ett alternativ för snabbladdning samtidigt som besökarna kan passa på att handla eller äta i saluhallen.

”Med vår dynamiska lastbalansering anpassar vi vår energiförbrukning till den tid på dygnet då saluhallen använder mindre ström från elnätet”, förklarar Elias Hammer från Audi, som är ansvarig för utrullningen i Berlin och integreringen av energisystemet för Audi charging hub.

”Berlin är ännu ett lyckat exempel på vårt intelligenta laddningskoncept”, säger Ralph Hollmig, projektledare för Audi charging hub. "På det här sättet kan vi hantera alla hubbar så effektivt och hållbart som möjligt. Vi arbetar även med energioptimering så att vi skall kunna köpa förnybar el när det är prisvärt, tillägger Hollmig.

Tack vare energilagret, som är fyllt med second-life-batterier från demonterade testbilar från Audi, kan märket erbjuda snabbladdning på platser där elnätet inte är tillräckligt utbyggt för att driva fyra supersnabbladdare på upp till 320 kW. Audi charging hub nyttjar istället den befintliga infrastrukturen, medan etableringen av traditionell snabbladdning ofta innebär långa ledtider för den eldistribution som krävs.

Positivt gensvar vid laddstationerna i Nürnberg och Zürich. 10 000 besökare.

Siffror från Nürnberg och Zürich visar att elbilister från Audi och andra märken tagit till sig företagets citykoncept för snabbladdning. Hela 70% är återkommande kunder vid den större laddstationen som öppnades i Nürnberg i december 2021, som förutom sex laddpunkter även har en 200 kvadratmeter stor lounge. ”Där har kunderna införlivat laddning vid i hubben i sina dagliga rutiner”, säger Hollmig. I Nürnberg har Audi räknat in upp till 62 laddningar per dag – med ett genomsnitt på 36 laddningar, där cirka hälften kör en eldriven Audi. "När vi lanserade Audi charging hub i december 2021, hade knappast någon förutspått denna framgång. I slutet av januari 2023 hade vi redan vår 10 000:e besökare i Nürnberg, berättar Hollmig. "Även i Zürich ser vi en liknande efterfrågan, vilket bekräftar vårt koncept för cityladdning som alternativ till hemmaladdning."

Fakta:

  • Laddstationen i Berlin är uppbyggd av två sk Power cubes som fungerar som energilager.
  • De totalt 396 modulerna består av återanvända elbilsbatterier från testbilar
  • Energilagret har en kapacitet på 1,05 MWh vilket motsvarar 14 st Audi Q4 e-tron.
  • Stationen har 4 laddpunkter på 320 kW som är öppen för alla men kan reserveras i förväg av Audi-förare

Läs mer:

- Intervju Nya Audi charging hub elektrifierar Berlins innerstad.

- Om hur Audi Power Cubes användes i Sveg under sportloven

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Audi öppnar supersnabbladdare i centrala Berlin.
Audi öppnar supersnabbladdare i centrala Berlin.
Ladda ned bild

Om

Audi
Audi

151 88 Södertälje

08-553 866 50http://www.audi.se
Audi är en internationell tillverkare av premiumbilar och levererade drygt 1,61 miljoner nya bilar 2022. Audi-koncernen omsatte 61,8 miljarder euro 2022 och har 87.000 medarbetare runt om i världen, varav ca 60.000 i Tyskland.  Audi är aktivt på mer än hundra marknader globalt med produktion i 16 anläggningar i 11 länder. Audi fokuserar på nya produkter och hållbar teknik för framtidens mobilitet. Automobili Lamborghini S.p.A, sportmotorcykeltillverkaren Ducati Motor Holding S.p.A och Audi Sport GmbH är helägda dotterbolag till Audi AG. Audi Sverige ingår i Volkswagen Group Sverige AB.

 

Följ Audi

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Audi

Audi Q4 e-tron uppdaterad med längre räckvidd, högre effekt, mer utrustning21.9.2023 10:37:23 CEST | Pressmeddelande

Audi fortsätter växa med fokus på elbilar. Till den stora ökningen av leveranserna under första halvåret 2023 (+51,2 procent) bidrog framför allt Audi Q4 e-tron och Audi Q4 Sportback e-tron. Modellår 2024 får nu en omfattande uppgradering med ett nyavstämt chassi, ökad effektivitet, karaktäristiskt sound och utökad standardutrustning. Förutom ett optimerat drivkoncept och högre laddeffekt utökas även funktionerna i förarassistanssystemen. Den adaptiva körassistenten (tillval) stödjer nu även filbyten. Uppdaterade Q4 e-tron och Q4 Sportback e-tron kommer att kunna beställas inom kort till oförändrat instegspris från 622 800 kr.

Audi Q8 uppdaterad med renodlad design och ny ljusteknik6.9.2023 10:39:53 CEST | Pressmeddelande

Audi uppdaterar flaggskeppet i Q-familjen med renodlad design och uppgraderad teknik. Den omarbetade exteriören med nya stötfångare understryker SUV-coupéns starka karaktär. För första gången erbjuds även laserljus som helljus till HD Matrix LED-strålkastarna vars dagsljus är digitala med valbar signatur. Digitala OLED-bakljus med fyra valbara signaturer breddar ljusutbudet. Nya fälgar, färger, dekorinlägg och säten med kontrasterande sömmar framhäver bilens topposition bland Q-modellerna. Ca-priset för nya Audi Q8 börjar på 904.800 kr.

Audi Q6 e-tron först med märkets nya designfilosofi för interiören3.9.2023 23:53:20 CEST | Pressmeddelande

Designad inifrån och ut: Interiören i nya Audi Q6 e-tron är mer än någonsin skräddarsydd för användarnas behov med nytänkande i kupén. Den kontrastrika designen placerar element i för- eller bakgrunden och skapar en tredimensionell rumskänsla som är designmässigt och ergonomiskt anpassad till de åkande. Audi Q6 e-tron är den första modellserien som bygger på den helt nyutvecklade Premium Platform Electric (PPE) och den nya elektronikarkitekturen E3. Båda ligger till grund för ett nytänkande kring interiörens design och funktion. Teknik, estetik och hållbarhet i perfekt balans.

Audi på bilsalongen IAA i München: Världspremiär för interiören i Q6 e-tron1.9.2023 17:15:57 CEST | Pressmeddelande

Nedräkningen för Audis första elbil baserad på den nya PPE-plattformen (Premium Platform Electric) har påbörjats. Under Volkswagen-koncernens Media Night den 3:e september avtäcker Audi den revolutionerande förarmiljön och interiören i Q6 e-tron. Under mediadagen på IAA Mobility i München den 4:e september, kommer journalister att få ytterligare en möjlighet att lära känna interiören i den kommande Q6 e-tron serien.

Audi fortsätter leverera1.9.2023 12:53:44 CEST | Pressmeddelande

Audi går mot strömmen och visar starka siffror på den svenska bilmarknaden. Under augusti levererades 1568 bilar, en ökning med hela 102,6 procent jämfört med föregående år. Även årets ackumulerade leveranser visar på framgång för märket med de fyra ringarna. Under januari–augusti levererades 11 497 bilar, en ökning med 40,3 procent jämfört med föregående år, detta i en totalmarknad som minskade med 0,4 procent.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum