Skogsindustrierna

Prisas för sin forskning om en helt ny massa av cellulosa

Dela
Yuanyuan Li får ta emot Stiftelsen Gunnar Sundblads forskningsfonds Kompetensutvecklingspris 2023. Priset om 700 000 kr får hon för framställningen av en helt ny cellulosamassa – Aero-pulp. Massan kombinerar vanlig pappersmassa med nanocellulosa och genererar ett material med stark kapacitet att adsorbera vatten och bra isoleringsförmåga.
Yuanyuan Li, KTH
Yuanyuan Li, KTH

Den nya massan har de positiva egenskaperna från både nanocellulosa och vanlig pappersmassa. Tänkbara applikationer kan vara hygienprodukter, genomskinliga filmer, termiska eller ljudisolerande produkter samt vattenrenings- eller luftfilter.

Pappersmassa är en utmärkt byggsten till många material, såsom kartong, papper och biokompositer. Framställning av nanocellulosa från dessa massafibrer möjliggör mer avancerad materialdesign. Nanocellulosa kan användas i transparent papper, aerogeler och hydrogeler.

Att kunna kombinera vanliga massafibrer, med en längd på några millimeter, med nanocellulosa som bara är en tusendel i storlek, möjliggör framställning av material med nya egenskaper som inte kan uppnås med enbart massafibrer.

Yuanyuan Li, forskare vid KTH tilldelas nu Stiftelsen Gunnar Sundblads forskningsfonds Kompetensutvecklingspris om 700 000 kr för sin forskning om denna helt nya massa – kallad Aero-pulp. I Aero-pulp har man framställt massafibrer som samtidigt har karaktären av nanocellulosa så att isolerings - och absorptionsförmågan förbättrats.

– Jag kommer använda prispengarna för att fortsätta forska och att skapa kopplingar till industrin så att detta material kan komma industrin till nytta. Det är ett helt nytt material och vidare forskning behövs. Kompetensutvecklingspriset skapar både frihet att fortsätta forska och förutsättningar för detta, säger Yuanyuan Li.

En viktig forskningsfråga är om massan kan framställas utan att nanocellulosan tappar unika funktioner när massan sedan bearbetas. Därför vill Yuanyuan Li med forska mer om nanostrukturen i massafibern. Dessutom vill hon alltså se till att framställningen optimeras så att produktionen av denna nya massa kan integreras i befintliga massafabriker.

Yuanyuan Li kom till Sverige från Kina 2015. Hon har lång erfarenhet av papper- och massaframställning. Hon är idag verksam vid KTH där hon leder en division för biokompositer.

– Att kombinera massafiber med nanocellulosa för att framställa material med nya egenskaper är ett intressant och helt nytt forskningsområde som kan skapa möjligheter för framtidens material från skogsråvara, säger Torgny Persson, ordförande för Stiftelsen Gunnar Sundblads forskningsfond samt forsknings- och innovationsdirektör på Skogsindustrierna.

Stiftelsen Gunnar Sundblads Forskningsfonds årliga Kompetensutvecklingspris har delats ut sedan 2007. Målet är att främja utvecklingen av svensk massa- och pappersindustris omvandling mot förbättrade och nya produkter och tjänster. Läs mer på www.sundbladsfonden.se. Fondens styrelse utses av Skogsindustrierna.

Priset delas ut av HMK Carl XVI Gustaf den 18 april 2023 på Framtidsmötet, som arrangeras av Skogsindustrierna.

Nyckelord

Kontakter

Yuanyuan Li, forskare KTH
e-post: yua@kth.se
tfn: 072- 841 06 15


Torgny Persson, ordförande Stiftelsen Gunnar Sundblads forskningsfond samt forsknings- och innovationsdirektör Skogsindustrierna
e-post: torgny.persson@skogsindustrierna.se
tfn: 08-762 79 79

Bilder

Yuanyuan Li, KTH
Yuanyuan Li, KTH
Ladda ned bild

Länkar

Om

Skogsindustrierna
Skogsindustrierna
Box 55525
102 04 Stockholm

+46 8 762 72 00http://www.skogsindustrierna.se

Skogsindustrierna företräder företag inom massa-, pappers- och den trämekaniska industrin. Med siktet inställt på att driva tillväxt i världens bioekonomi är vår uppgift att stärka företagens konkurrenskraft och verka för en ökad användning av skogsbaserade produkter. I verksamheten ingår Svenskt Trä och sekretariatet för BioInnovation.

Följ Skogsindustrierna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsindustrierna

Utmanande konjunktur – råvara, rekord och rebeller15.2.2024 08:02:20 CET | Pressmeddelande

Produktionen under fjolåret gick ned för både papper och trävaror. Massaproduktionen stabiliserades tack vare en rekordstark export till Kina. Råvaruförsörjningen är en ihållande utmaning. Som Sveriges största transportköpare och med en betydande utlandsexport påverkas branschen dessutom av olika logistikutmaningar. Detta visar Skogsindustriernas senaste marknadsrapport Så går det för skogsindustrin.

EU:s klimatmål 2040: De fossila utsläppen måste fasas ut6.2.2024 17:03:24 CET | Pressmeddelande

EU-kommissionens meddelande om klimatmål för 2040 är ett viktigt fortsatt steg på unionens inslagna väg mot en fossilfri och hållbar grön omställning. Skogsindustrierna vill att en ambitiös målsättning möts upp med konkreta och kraftfulla åtgärder för att fasa ut de fossila utsläppen. Utvecklingen av en konkurrenskraftig bioekonomi är en naturlig del för att nå ett klimatneutralt EU.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye