Modernisering av vindkraften vid Falkenbergsmotet möjliggör ökad elproduktion

De 15 vindkraftverken vid Falkenbergsmotet har utgjort ett landmärke i Falkenbergs kommun under 25 år. Stadigt står de där och signalerar om Falkenbergs roll som pionjärer inom förnybar energi. Tekniska verken undersöker nu möjligheten att generationsväxla vindkraftverken genom så kallad re-powering. Det innebär att hela eller delar av dem byts ut samtidigt som placeringarna optimeras ur vindsynpunkt.
I pågående samråd inför ansökan om ett nytt miljötillstånd visas tre olika utformningsalternativ där de nuvarande 15 verken på östra sidan om E6/E20 föreslås bytas ut till tre eller fyra moderna verk, med en totalhöjd om maximalt 260 meter. Detta skulle möjliggöra en avsevärt större elproduktion på platsen – från dagens sammanlagda 19 000 MWh/år till ca: 92 000 MWh/år.
Enligt miljöbalken bjuder Tekniska verken in till ett avgränsningssamråd om vindkraftsprojektet i Falkenbergsmotet. Samrådet kommer att hållas i form av ett öppet hus med en utställning. Alla är välkomna.
Datum: måndag den 17 april
Tid: kl. 14.00–20.00
Plats: Björnhults Golfklubb, Skogstorp 401, Falkenberg
Mer information om projektet och om samråd
Underlag inför avgränsningssamråd, inklusive information om tillståndsprocessen
Vid frågor kontakta gärna:
Henrik Valent, affärsenhetschef Vindkraft, Tekniska verken
Telefon: 013-20 92 54
E-post: henrik.valent@tekniskaverken.se
Tillståndsrelaterade frågor:
Hanna Lind, verksamhetsansvarig miljö och tillstånd, Renewable Sweden
Telefon: 070 282 78 34
E-post: hanna.l@renewablesweden.com
Mer information
Projektområdet
- Projektområdet är utpekat i Översiktsplanen (2014) som ett av kommunens mest lämpliga områden för vindkraftsutbyggnad.
- Beläget ca 4,5 km norr om centrala Falkenberg och ca 2,5 km väster om Vinberg.
- Projektområdets yta uppgår till cirka 168 hektar och omfattar fem fastigheter med vilka arrende- och nyttjanderättsavtal har tecknats.
- Projektområdet ligger i elprisområde SE4 som idag har underskott av installerad effekt.
Re-powering
I takt med att allt fler vindkraftsparker i Sverige börjar närma sig sin tekniska livslängds slut blir det mer och mer aktuellt med re-powering. Detta innebär att hela eller delar av äldre vindkraftverk byts ut. Samtidigt optimeras vindkraftverkens placeringar ur vindsynpunkt. Genom re-powering effektiviseras redan befintliga parker, där det finns en utbyggd infrastruktur med vägar och elanslutning. Samtidigt används nyare teknik som möjliggör en effektivare elproduktion. Ett exempel på ett lyckat re-poweringprojekt är Näsudden på Gotland där antalet vindkraftverk halverats samtidigt som elproduktionen har fyrdubblats.
Vad händer när?
- Avgränsningssamråd hålls med kommunen och Länsstyrelsen Halland. Vid samrådet diskuteras bland annat vilka utredningar som behöver göras, samt vilka som kan anses vara särskilt berörda (utfört).
- Samråd hålls därefter med särskilt berörda, organisationer och allmänheten. Allmänheten har bjudits in till samrådsutställning den 17 april i Björnhults golfklubb kl. 14.00-20.00. Samrådet hålls i form av en utställning som beskriver vindkraftsprojektet och dess förväntade omgivningspåverkan. Representanter från Tekniska verken och Renewable Sweden finns på plats.
- Efter samrådens genomförande utarbetas en miljökonsekvensbeskrivning (MKB).
- En tillståndsansökan med MKB och samrådsredogörelse lämnas sedan in till Miljöprövningsdelegationen i Hallands län. Miljöprövningsdelegationen har möjlighet att begära in kompletteringar från verksamhetsutövaren.
- När handlingarna bedöms vara kompletta kungörs ärendet bland annat i lokala tidningar och skickas på remiss till berörda myndigheter.
- När ärendet kungjorts bereds allmänheten möjlighet att inom tre veckor yttra sig om verksamheten genom att lämna synpunkter till Miljöprövningsdelegationen.
- När beslut sedan fattats kan det överklagas till Mark- och miljödomstolen.
- Tillstånd får inte lämnas av tillståndsmyndigheten om inte kommunen har lämnat sin tillstyrkan (16 kap. 4§ MB).
Enkätstudie
En viktig del i miljöprövningen är att utreda vad generationsväxlingen innebär för den samlade bullerstörningen i närområdet. Därför ingår det i utredningsarbetet en enkätstudie som görs med närboende och fastighetsägare. Enkätundersökningen genomförs för att kartlägga eventuell ljudstörning från befintliga vindkraftverk och andra verksamheter i området. Beräkningar visar att ljudet från vindkraftverken blir lägre vid bostäder efter en re-powering, men på grund av andra bullerkällor har man inte kunnat mäta det faktiska ljudet från verken.
Projektägare och verksamhetsutövare
Tekniska verken i Linköping Vind AB är delägare i de befintliga vindkraftverken på platsen. Företaget arbetar med projektering, byggnation och förvaltning av vindkraftverk i Sverige och är delägare i flera vindkraftparker, från Falkenberg i söder till Härjedalen i norr. Bolaget driver flera nya vindkraftsprojekt på olika platser i södra och mellersta Sverige. Tekniska verken i Linköping Vind AB är dotterbolag till Tekniska verken i Linköping AB (publ).
Tillståndskonsult
Renewable Sweden hette fram till 1 april 2023 Wind Sweden och är ett Falkenbergsbaserat konsultbolag specialiserat på tillståndsprocesser för förnybar energi. Bolaget ansvarar för att på ett oberoende sätt ta fram komplett och saklig tillståndsansökan samt miljökonsekvensbeskrivning enligt Miljöbalken.
Bilder




Om
Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra
211 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar.
Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se
Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00
Följ Tekniska verken i Linköping
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping
Tekniska verkens vattenkraft bidrar till att balansera elmarknaden20.3.2025 08:05:56 CET | Pressmeddelande
Tekniska verkens vattenkraftverk Malfors utanför Linköping är nu aktivt på Svenska kraftnäts stödtjänstmarknad. Genom att koppla ihop sin elproduktion och sitt elhandelsbolag Bixia med en egenutvecklad digital plattform för handelsoptimering, maximerar koncernen sina resurser för att möta det växande kapacitets- och effektbehovet av el.
60 procent mindre i soppåsen under Tekniska verkens pilotprojekt14.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2026 kommer nya soptunnor med fyra fack att införas för hushåll i villa, radhus och fritidshus i Linköping, vilket grundar sig i ny lagstiftning. För att införandet ska bli så bra som möjligt har Tekniska verken tagit hjälp av 100 hushåll som under fyra månader testat och utvärderat det nya systemet. Testresultatet visar både en markant förbättring av sorteringen, att deltagarna blivit alltmer positiva till de nya soptunnorna – och en potential att sortera ännu mer.
Lagringstankar levereras till Sveriges första CCU-anläggning från biogasproduktion5.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Bygget av Tekniska verkens nya anläggning för att fånga in, förvätska och livsmedelscertifiera biogen koldioxid tar nu ett stort kliv framåt. På torsdag och fredag 6-7 mars, lyfts fyra lagringstankar på plats, som totalt kan lagra omkring 280 ton färdigrenad och flytande koldioxid invid den befintliga biogasanläggningen.
Tekniska verken satsar på energieffektivt datacenter4.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
I takt med att omvärldsläget blivit mer osäkert har behovet och medvetenheten ökat kring vikten av att kunna hantera sin data på ett säkert sätt. Tekniska verken tar nu ett strategiskt steg för att förstärka regionens digitala infrastruktur och konkurrenskraft genom en satsning på ett öppet och säkert datacenter. Syftet är att kunna erbjuda företag och organisationer tillgång till ett kraftfullt datacenter med hög säkerhetsnivå och energieffektiva lösningar.
Tekniska verken presenterar preliminärt resultat för 20243.3.2025 10:50:00 CET | Pressmeddelande
Tekniska verken-koncernen går mot en förväntad vinst om 611 miljoner kronor under 2024 vilket är lägre än förväntat, till stor del beroende på lägre marknadspriser på el och höga kostnader för insatsvaror. Trots detta står bolaget stadigt på en god ekonomisk grund. Ägardirektivet om avgifter under riksgenomsnittet uppnås med god marginal då Linköping bland landets 290 kommuner ligger bland de tio lägsta vad gäller den samlade avgiften för el, värme, avfall, vatten och fiber.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum