Nu är risken störst för stenskott – så skyddar du dig

Det är vid omkörning och påkörning på ny väg, exempelvis på motorvägens accelerationsfält, som det sker flest stenskott. Det är precis nu – i skiftet mellan vinterväglag och torrare väglag som risken är som störst att få ett stenskott.
Många väntar med att laga rutan tills gruset på vägarna är borta, men det är inget som försäkringsbolaget If rekommenderar.
– Laga stenskottet direkt innan det börjar spricka. Har du redan en spricka så är det lätt att den blir större om spänningarna ökar i rutan. Det kan den göra om du kör på en gropig väg eller upp över en trottoarkant, säger Johan Granholm, motorexpert på If.
Därför ökar stenskotten
Antalet bilar på svenska vägar ökar, vilket på sikt också leder till fler skador. Samtidigt har trafiken blivit tätare med ökad risk för stenskott som följd. De nytillverkade bilarnas framrutor är i dag cirka 10 procent tunnare än för några år sedan. Det används också mer grus och sand på vägarna mot halka, bland annat för att fler kör med dubbfria däck. De dubbfria däcken är ofta gjorda av en gummiblandning som gör att grus och småsten lättare fastnar i mönsterdjupen.
För ungefär tio år sedan hade alla bilar stänkskydd som fångade upp mycket av det grus som slungas bak av däcken, men på nytillverkade modeller är de ovanliga. Dessutom sitter bakhjulen allt längre bak på fordonet, vilket också ökar risken för stenskott. Fler parallella körfält är en annan förklaring till ökningen, eftersom det är vid omkörning stenskotten ofta sker.
Tänk hållbart
Det innebär ett stort resursslöseri och onödig klimatpåverkan att byta ut hela vindrutor ofta. Men det går att tänka mer klimatsmart, vilket också gynnar plånboken.
– Vi vill gärna slå ett slag för miljön och uppmana fler att inte byta ut hela vindrutan om skadan går att reparera. Om stenskottet sitter i synfältet så måste rutan bytas ut, men annars brukar det gå bra att laga. Det går ofta att spara tusentals kronor på det, säger Johan Granholm, motorexpert på If.
Så gäller försäkringen
Glasskador ersätts om din bil är minst halvförsäkrad.Om du fått stenskott, en spricka eller om bilens vind,- sido- eller bakruta krossats kan du få ersättning för reparationen om du har minst halvförsäkring på bilen. Om vindrutan går att laga så är självrisken endast 200 kronor jämfört med 1 500 kronor om den måste bytas ut. Att laga vindrutan är därför både snällare mot plånboken och miljön.
Tips för att begränsa skadan efter stenskott
- Håll avståndet till bilen framför.
- Ligg inte för nära mitten av körbanan.
- Sänk farten ordentligt vid möte.
- Om du har en modern bil med ”ögon” framför backspegeln för autobroms med mera krävs kalibrering, vilket tar lite mer tid och det är viktigt att det görs på rätt sätt så att hjälpsystemen fungerar som de ska.
Källa: If
Nyckelord
Kontakter
Pressfrågor
Tel:08-410 023 03press@if.seBilder


Om
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
If varnar för ökat antal fysiska bedrägerier mot äldre19.2.2025 07:01:00 CET | Pressmeddelande
Ett flertal If-kunder har den senaste tiden utsatt för fysiska bedrägerier där gärningspersonerna gör hembesök och utger sig från att komma från bland annat If. De drabbade kunderna är främst äldre personer. – Vi vill understryka att varken vi eller andra seriösa aktörer gör hembesök på det sätt som sker i dessa fall, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på If.
Backventil den mest hållbara åtgärden enligt unikt forskningsprojekt18.2.2025 08:02:00 CET | Pressmeddelande
Tillsammans med forskningsinstituten CICERO och IVL Svenska Miljöinstitutet har If låtit undersöka hur hållbara olika åtgärder är för att skydda hem mot extrem nederbörd och för att förebygga skador. Analysen visar att backventilen är den åtgärd som mest sannolikt både minskar kostnader och utsläpp.
If uppmanar till försiktighet under sportlovet – knäskador ökar markant13.2.2025 14:13:28 CET | Pressmeddelande
Under sportlovet ökar risken för skador, för såväl barn som vuxna. Några av de vanligaste skadorna under perioden, enligt Ifs skadestatistik, är snedvridet knä och fraktur på knä eller ben. – De flesta av oss ställer sig på ett par skidor endast ett fåtal gånger per år, så var rädd om dig och överskatta inte din förmåga, säger Ifs personskadechef Jenny Grimstig.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum