
Afa Försäkring rapporterar om allvarliga amputationsskador på jobbet

– Den vanligaste amputationsskadan är att man förlorar ett eller flera fingrar och står för 90 procent av alla amputationsskador och orsakar en genomsnittlig medicinsk invaliditet på fyra procent. Den näst vanligaste amputationen sker vid förlust av en hand eller handled och står för sex procent av skadorna, säger Emil Askestad, analytiker och statistiker på Afa Försäkring.
Yrkesgrupper som drabbas
– Metall- och övrigt industriellt arbete, byggnadsträarbetare och livsmedelsarbete är de yrkesgrupper som drabbas oftast av amputationsskador vid olyckor med maskiner för bearbetning och framställning. Olyckor med handhållna verktyg och maskiner är vanligast inom metall- och övrigt industriellt arbete, byggnadsträarbetare och betong-, bygg- och anläggningsarbete, säger Emil Askestad.
Rapporten visar också att klämskador, hantering av dörrar och portar samt att lasta, lossa, lyfta och bära tunga föremål är andra vanliga orsaker till amputationsskador på jobbet.
Fingrarna sågades av i bandsågen
En man i åldern 56–64 år, som arbetar inom metall- och övrigt industriellt arbete, berättar om vad som hände när han skadade sig allvarligt vid användning av en bandsåg:
– Jag höll på att kapa vinkeljärn i bandsågen och när vinkeljärnet sågades i 45 grader höll det på att glida under bandsågsbladet. Jag stoppade i all hast handen under bandsågsbladet för att rädda vinkeljärnet. Strax efter, när jag skulle spola av handen, insåg jag att fingrarna hade sågats av och låg kvar vid sågen, berättar mannen.
Ökad riskmedvetenhet och förebyggande åtgärder gör skillnad
Mellan 2012 och 2021 inträffade över 1 400 allvarliga arbetsolyckor som ledde till amputationsskador.
– Det innebär cirka 150 skador per år, eller en procent av alla arbetsolyckor under samma tidsperiod. Amputationsskadorna har minskat från 1,8 procent år 2012 till 0,9 procent år 2016, för att sedan öka något. Detta kan bero på ökad riskmedvetenhet och förebyggande arbete på arbetsplatser, säger Emil Askestad.
Medvetenhet om riskerna och förebyggande åtgärder är avgörande för att minska antalet allvarliga arbetsolyckor och amputationsskador.
– Vi hoppas att denna rapport kommer att bidra till ökad medvetenhet och förebyggande arbete på arbetsplatserna, säger Emil Askestad.
Afa Försäkrings statistikrapporter ger fördjupad kunskap om arbetsskador och sjukfrånvaro, som även arbetsmarknadens parter tar del av. Statistiken bidrar till olika slags förebyggande arbete och utgör bland annat beslutsunderlag för de forskningsprojekt inom arbetsmiljö och hälsa som Afa Försäkring finansierar.
Stöd för en säkrare arbetsplats
Det är viktigt att arbeta med det systematiska arbetsmiljöarbetet på arbetsplatsen, för att undersöka risker och tillbud och ta fram åtgärdsplaner. Afa Försäkring tillhandahåller IA-systemet som ger ett systematiskt stöd för att upptäcka och dokumentera risker och tillbud. Det ger även ett bra underlag för att kunna arbeta förebyggande.
Genom samarbete med organisationerna Prevent och Suntarbetsliv bidrar Afa Försäkring till att kunskap om arbetsmiljö och hälsa kommer till praktiskt nytta på arbetsplatserna. Båda organisationerna tar fram material i förebyggande syfte, som exempelvis checklistor och utbildningar.
Mer information:
Statistiken i rapporten kommer från Afa Försäkrings skadedatabas. Rapporten Amputationsskador på jobbet – allvarliga arbetsskador som lett till direkt amputation finns att ladda ner på Afa Försäkrings webbplats.
Rapporten bygger på en genomgång av 1 432 allvarliga arbetsolycksfall som lett till amputationsskador och som Afa Försäkring har betalat ut ersättning för genom arbetsskadeförsäkringen. Med amputationsskada menar vi amputation av en eller flera kroppsdelar på grund av ett allvarligt arbetsolycksfall. Olyckorna inträffade mellan 2012 och 2021. Statistiken kommer från Afa Försäkrings skadedatabas.
Om du har en godkänd arbetsskada och omfattas av den kollektivavtalade Arbetsskadeförsäkringen, kan den ge ersättning för bland annat inkomstförlust, olika kostnader, fysiskt och psykiskt lidande, bestående besvär och ärr.
Kontakt:
Emil Askestad, analytiker och statistiker, Afa Försäkring: 08 696 41 34, emil.askestad@afaforsakring.se
Linda Harling, presskommunikatör, Afa Försäkring: 0730-96 35 12, linda.harling@afaforsakring.se
Prenumerera på Afa Försäkrings statistikrapporter eller se andra aktuella rapporter, klicka här.
Läs och prenumerera på pressmeddelanden från Afa Försäkring, klicka här.
Nyckelord
Bilder



Om

Afa Försäkring: 9 av 10 är försäkrade via jobbet. Afa Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet. Våra försäkringar är bestämda i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter och vi försäkrar människor i privat näringsliv, kommuner och regioner. Afa Försäkring drivs utan vinstsyfte och förvaltar cirka 200 miljarder kronor. En viktig del av vår verksamhet är att stödja forskning och projekt som aktivt syftar till att förbättra arbetsmiljön. Afa Försäkring har cirka 650 medarbetare och ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. www.afaforsakring.se
Följ Afa Försäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Afa Försäkring
Män drabbas oftare av fallolyckor från höjd i arbetet26.11.2024 15:37:25 CET | Pressmeddelande
Män drabbas oftare av fallolyckor från höjd på jobbet, särskilt inom byggbranschen. Fall står för 33 procent av allvarliga arbetsolyckor i Sverige och 13 procent av de allvarliga arbetsolyckorna beror på fall från höjd. Risken för fallolyckor ökar med åldern och risken skiljer sig åt mellan olika yrken. Det framgår av en ny rapport från Afa Försäkring.
Försäkringsskydd för privatanställda arbetare – så funkar det26.11.2024 10:21:31 CET | Pressmeddelande
Bevaka ett webbinarium där Afa Försäkring gör en kort genomgång av de kollektivavtalade försäkringar som privatanställda arbetare har hos Afa Försäkring. Även presentation av typfall från 2023 där kön, ålder, yrkesområde, händelse och ersättning beskrivs för de olika försäkringarna.
Trygghet för efterlevande i samband med dödsfall – TGL30.10.2024 10:22:16 CET | Pressmeddelande
Välkommen att bevaka ett webbinarium den 7 november kl. 9–10, där vi förklarar hur tjänstegrupplivförsäkringen för privatanställda arbetare fungerar vid dödsfall.
Virtual Reality – den nya verkligheten på jobbet?25.10.2024 10:00:19 CEST | Pressmeddelande
Bevaka populärt webbinarium den 13 november kl. 9–10! Att arbeta i en omslutande virtuell miljö – som man själv kan utforma – kan vara en attraktiv framtidsvision för medarbetare som arbetsgivare. Vilka möjligheter och begränsningar skulle det innebära för kontorsarbete och vad gör det med kroppen? Hur kan vägledning i en VR-baserad träningsmiljö påverka lärande inom industrin?
Afa Försäkring ger 18 miljoner till forskning som gör nytta i arbetslivet23.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hur skapas ett hållbart arbetsliv för personer med depression och utmattningssyndrom genom anpassning av deras arbetsförmåga? Kan råd från läkare till arbetsgivare underlätta arbetsåtergången för anställda med psykisk ohälsa? Är det effektivare om sjukskrivningar sköts av företagshälsovården? Fem nya forskningsprojekt inom området arbetsmiljö och hälsa får totalt 18 miljoner kronor från Afa Försäkring.