Ny forskning: Längre vårdtider inom rättspsykiatrin
Studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Frontiers in Psychiatry, visar att individer som döms till rättspsykiatrisk vård har en längre genomsnittlig vårdtid än vad tidigare beräkningar har visat. Skillnaden förklaras med tillämpningen av ett beräkningssätt som tar hänsyn till vårdtiden för de personer som inte ännu blivit utskrivna.
- Tidigare beräkningar har endast utgått från utskrivna patienter, vilket har lett till att individer med väldigt långa vårdtider som fortfarande är kvar i vården inte räknats med. Det är klart att tiderna blir kortare om man inte räknar med dem som förblir inskrivna allra längst, och jag är glad att vi nu kommer närmare en mer sanningsenlig bild, säger Thomas Masterman, överläkare i rättspsykiatri vid Rättsmedicinalverket tillika docent och adjungerad lektor vid Karolinska Institutet, som leder forskargruppen som gjort studien.
Forskargruppen har tittat på vårdtiden för personer som dömdes till rättspsykiatrisk vård mellan åren 2009 och 2019. Studien visar att dessa personer hade en genomsnittlig vårdtid – i både sluten- och öppenvård – på ungefär 7 år och 6 månader. Det ska jämföras med den tidigare beräknade tiden på 5 år och 9 månader. Allra längst vårdtid har personer som dömts till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.
- Tidigare har man baserat beräkningar av genomsnittliga vårdtider på data från patienter som redan har blivit utskrivna från vården, oftast genom att beräkna deras medelvårdtid. Vi har valt att använda en annan statistisk metod – så kallad överlevnadsanalys – som möjliggör att räkna in även tid från patienter som inte har hunnit bli utskrivna, utvecklar Thomas Masterman.
Nästa steg för forskargruppen är att jämföra vårdtiden inom rättspsykiatrin med fängelsestraff för motsvarande brottslighet, samt hur dessa två grupper skiljer sig avseende återfall i brott.
Studien i sammanfattning:
- I Sverige döms de flesta lagöverträdare som bedöms lida av en allvarlig psykisk störning till rättspsykiatrisk vård. En sådan påföljd är inte tidsbestämd, utan vårdtiden påverkas av en rad faktorer och varierar påtagligt mellan individer.
- Tidigare studier har försökt uppskatta genomsnittlig vårdtid vid rättspsykiatrisk vård genom att utgå från patienter som redan har skrivits ut från rättspsykiatrin, vilket resulterat i underskattning av vårdtider, då individer med väldigt långa – fortfarande pågående – vårdtider exkluderats.
- I den nu publicerade studien presenteras en lämpligare, mer intuitiv beräkning av genomsnittliga vårdtider. Den utvärderar också frekvens av återfall i våldsbrott och annan brottslighet efter utskrivning från den svenska rättspsykiatriska vården.
- Med den nya beräkningsmetoden visar det sig att genomsnittliga vårdtider inom rättspsykiatrin är längre än vad tidigare beräkningar antytt.
Nyckelord
Kontakter
Jimmy Blomqvist LarssonPressekreterare
Tel:010-483 42 30jimmy.blomqvistlarsson@rmv.seBilder
Om
Vi är en expertmyndighet inom rättsväsendet. Genom opartiska analyser och bedömningar ger vi tillförlitliga svar som hjälper polis, åklagare och domstolar i olika brottsutredningar. Vi är en länk i rättskedjan och bidrar till ett rättssäkert samhälle.
Följ Rättsmedicinalverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rättsmedicinalverket
Ny statistik för 2023: Något färre förgiftningsdödsfall19.12.2024 08:51:36 CET | Pressmeddelande
Antalet dödsfall som kan härledas till förgiftningar minskade något under 2023 jämfört med året innan. Det visar ny statistik från Rättsmedicinalverket.
Ny forskning: Ökad risk för våldsutsatta16.12.2024 10:07:38 CET | Pressmeddelande
Personer som upplevt våld är mellan två och tre gånger mer benägna att utveckla vanliga psykiatriska tillstånd som depression, ångest, personlighetsstörningar eller missbruk. Samtidigt löper samma grupp en markant ökad risk för bland annat självmordsförsök. Det visar ny forskning som genomförts av forskare från Sverige, Finland och Storbritannien.
Nytt poddavsnitt: 20 år efter tsunamin – så gick identifieringsarbetet på plats till12.12.2024 09:45:26 CET | Pressmeddelande
I dagarna är det 20 år sedan tsunamin i Sydostasien inträffade; den naturkatastrof där 543 svenskar miste livet. I det viktiga arbetet med att identifiera de avlidna på plats medverkade ett flertal medarbetare från Rättsmedicinalverket.
Rättsmedicinalverket kommer inte använda alternativa ljuskällor19.11.2024 14:06:44 CET | Pressmeddelande
Rättsmedicinalverket (RMV) kan utifrån aktuellt kunskapsläge inte bedöma förmodade skador avbildade med alternativa ljuskällor. Detta konstaterar myndigheten efter att ha genomfört en systematisk genomgång av kunskapsläget inom området. Den vetenskapliga litteraturen indikerar att alternativa ljuskällor kan göra det lättare att se blåmärken. Däremot är det inte känt om metoden kan särskilja en skada från andra fynd med tillräckligt hög säkerhet vid rättsmedicinska bedömningar. Slutsatsen är därför att fynd avbildade med alternativa ljuskällor inte kan bedömas på ett rättssäkert sätt.
Uppdaterad modell för medicinska åldersbedömningar4.11.2024 13:35:08 CET | Pressmeddelande
Sedan 2017 utför Rättsmedicinalverket medicinska åldersbedömningar inom ramen för brottmål och asylmål. Nu uppdateras modellen för asylmål.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum