Rättsmedicinalverket kommer inte använda alternativa ljuskällor
Rättsmedicinalverket (RMV) kan utifrån aktuellt kunskapsläge inte bedöma förmodade skador avbildade med alternativa ljuskällor. Detta konstaterar myndigheten efter att ha genomfört en systematisk genomgång av kunskapsläget inom området. Den vetenskapliga litteraturen indikerar att alternativa ljuskällor kan göra det lättare att se blåmärken. Däremot är det inte känt om metoden kan särskilja en skada från andra fynd med tillräckligt hög säkerhet vid rättsmedicinska bedömningar. Slutsatsen är därför att fynd avbildade med alternativa ljuskällor inte kan bedömas på ett rättssäkert sätt.
Blåmärken kan ofta vara tecken på trubbigt våld och är därför vanligt förekommande i misshandelsärenden. Däremot kan skador vara svåra att se. Detta kan bland annat bero på variationer i hudfärg, graden av trauma och tiden mellan trauma och undersökning. Under de senaste åren har antalet förfrågningar till RMV om att antingen själva skadedokumentera med hjälp av så kallade alternativa ljuskällor eller bedöma bilder tagna med sådant ljus, ökat. Infrarött, ultraviolett eller ljus med andra våglängder är exempel på alternativa ljuskällor.
För att kunna ta ställning till om den rättsmedicinska verksamheten inom RMV ska använda sig av alternativa ljuskällor i rutinverksamheten fick myndighetens Centrum för metodutveckling i uppdrag att genomföra en systematisk kunskapsöversikt av kunskapsläget kring användandet alternativa ljuskällor.
Publicerad översikt
Kunskapsöversikten, som publicerats i International Journal of Legal medicine, är baserad på all tillgänglig publicerad och granskad litteratur på området om alternativa ljuskällor som metod för skadedokumentation. Inledningsvis identifierades 4055 vetenskapliga artiklar som skulle kunna vara av intresse. Efter en systematisk genomgång av alltifrån studieupplägg till populationer, kontrollgrupper och de sistnämndas relevans för slutsatserna återstod endast dock tio studier som var relevanta för frågeställningen. Av dessa visar sig fem av studierna vara utförda av samma forskargrupp och fyra baserade på samma data. Dessutom har dessa studier endast tittat på armar och ben.
- Det område som studerats mest är kring sensitivitet, det vill säga möjligheten att upptäcka och visualisera ett blåmärke. Där visar det sig att det finns goda tekniska förutsättningar. Dock saknas nästan helt underlag kring specificiteten, det vill säga hur bra metoden är på att skilja ett blåmärke från andra fynd på huden, exempelvis kosmetiska produkter, ärrvävnad, tatueringar och födelsemärken, säger Alexander Tyr, verksamhetsutvecklare vid Centrum för metodutveckling som gjort kunskapsöversikten.
Anledningen till det sistnämnda beror på att man i rutin har exkluderat personer med nyss nämnda egenskaper från de studier som gjorts.
- Ur ett rättsmedicinskt perspektiv räcker det inte att bildkvaliteten är god, det måste också gå att särskilja skador från icke-skador, avslutar Alexander Tyr.
Kontakter
Jimmy Blomqvist LarssonPressekreterare
Tel:010-483 42 30jimmy.blomqvistlarsson@rmv.seBilder
Länkar
Om RMV
Rättsmedicinalverket är den medicinska länken i rättskedjan. Här arbetar sjuksköterskor, rättsläkare, toxikologer, rättsmedicinska assistenter, biomedicinska analytiker, psykologer, rättspsykiatriker och många fler, med att tillsammans ge viktiga svar i rättskedjan på uppdrag av polis, åklagare och domstol.
Verksamheten är indelad i rättsgenetik, rättskemi, rättsmedicin och rättspsykiatri. Vi finns på sex orter i landet, från Umeå i norr till Lund i söder, och har cirka 600 kunniga och engagerade medarbetare.
Följ Rättsmedicinalverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rättsmedicinalverket
Ny studie: Inte längre någon minskning av antalet dödliga drunkningsolyckor17.1.2025 12:00:04 CET | Pressmeddelande
Det är färre som omkommer i drunkningsolyckor idag jämfört med för 20 år sedan. Samtidigt har minskningen stannat av sedan drygt tio år tillbaka. Störst risk att drunkna löper män över 50 år och denna grupp utgör mer än hälften av alla drunkningsfall i Sverige under perioden. Det är några av slutsatserna i en ny forskningsstudie av forskare vid Rättsmedicinalverket som nu presenterats.
Påminnelse: Presseminarium om drunkningsstatistik tillsammans med Svenska Livräddningssällskapet fredag 17 januari kl 1016.1.2025 14:57:23 CET | Pressmeddelande
I ett unikt forskningsprojekt har forskare vid Rättsmedicinalverket (RMV) gått igenom samtliga dödsfall till följd av drunkning i Sverige under perioden 2002 till 2021. Studien ger ökad kunskap och insikter om alltifrån utvecklingen av antalet drunkningar i Sverige till var drunkningar sker – och i vilka sammanhang det föreligger en högre risk att drunkna. Resultaten från studien kommer att presenteras vid ett presseminarium på Rättsmedicinalverkets huvudkontor i centrala Stockholm fredagen den 17 januari kl 10.00.
Rättsmedicinalverket presenterar unik forskningsstudie om drunkningar i samarbete med Svenska Livräddningssällskapet14.1.2025 07:00:00 CET | Pressinbjudan
I ett unikt forskningsprojekt har forskare vid Rättsmedicinalverket (RMV) gått igenom samtliga dödsfall till följd av drunkning i Sverige under perioden 2002 till 2021. Studien ger ökad kunskap och insikter om alltifrån utvecklingen av antalet drunkningar i Sverige till var drunkningar sker – och i vilka sammanhang det föreligger en högre risk att drunkna. Resultaten från studien kommer att presenteras vid ett presseminarium på Rättsmedicinalverkets huvudkontor i centrala Stockholm fredagen den 17 januari kl 10.00.
Ny statistik för 2023: Något färre förgiftningsdödsfall19.12.2024 08:51:36 CET | Pressmeddelande
Antalet dödsfall som kan härledas till förgiftningar minskade något under 2023 jämfört med året innan. Det visar ny statistik från Rättsmedicinalverket.
Ny forskning: Ökad risk för våldsutsatta16.12.2024 10:07:38 CET | Pressmeddelande
Personer som upplevt våld är mellan två och tre gånger mer benägna att utveckla vanliga psykiatriska tillstånd som depression, ångest, personlighetsstörningar eller missbruk. Samtidigt löper samma grupp en markant ökad risk för bland annat självmordsförsök. Det visar ny forskning som genomförts av forskare från Sverige, Finland och Storbritannien.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum