Viktig varning för nätdrogen metonitazen
Att Polismyndigheten nu varnar för nätdrogen metonitazen är både viktigt och välkommet. Det menar Rättsmedicinalverkets chefstoxikolog Robert Kronstrand som ser risken för en liknande utveckling som med fentanyl om trenden fortsätter som nu.
Metonitazen tillhör gruppen opioider som har sin verkan via mu-opioidreceptorn. Den allvarligaste biverkan hos opioider är andningsdepression.
- Ofta förknippar man dödsfall genom andningsdepression med heroin men metonitazen har ensamt eller i kombination med andra substanser orsakat många förgiftningsfall i Sverige och i andra länder, berättar Robert Kronstrand.
Testats på människor
Det finns inga farlighetsjämförelser med heroin men väl med fentanyl och morfin. I djurförsök har metonitazen visats ge andningsdepression i 50 gånger lägre doser än morfin. Faktum är att metonitazen, i motsats till många andra så kallade internetdroger, genomgått tester på människa för att undersöka dess smärtstillande effekter. I en studie där man gav 1 milligram metonitazen som intramuskulär injektion så fick ungefär var femte person andningsdepression och i något fall så allvarlig att det krävde intensivvård.
- Det kan jämföras med fentanyl, där man inom sjukvården inte rekommenderar doser högre än 0.2 mg fentanyl om inte patienten har assisterad andning i respirator. Även försök i provrör har visat att metonitazen har samma potens som fentanyl att aktivera mu-opioidreceptorn, förklarar Robert Kronstrand.
Ökat antal dödliga förgiftningar
I Sverige har flera droger liknande metonitazen orsakat flera dödliga förgiftningar – ett antal som ökar. Det vetenskapliga underlaget för deras potens är dock begränsat till just försök i provrör.
- Där kan man bland annat se att protonitazen visats vara ännu mer potent än fentanyl. Antalet dödsfall orsakade av protonitazen är lågt i jämförelse med de för metonitazen men det beror troligen på tillgång snarare än farlighet, utvecklar Robert Kronstrand.
Stor risk för överdos
Styrkan i dessa nya opioider varierar men samtliga är extremt potenta och man kan enligt Robert Kronstrand göra ett tankeexperiment för att förstå hur litet som behövs för att överdosera och riskera att avlida i andningsdepression.
- Tänk en vanlig huvudvärkstablett men att den istället innehåller metonitazen. Dela den i tusen bitar. Det lilla korn ni får kan vara tillräckligt för att döda. Till det kan man lägga att slutanvändaren inte kan lita på vad som ingår i en produkt, än mindre i vilken koncentration, avslutar Robert Kronstrand.
Läs Polismyndighetens varning: Dödlig drog säljs i falska förpackningar.
Kontakter
Jimmy Blomqvist LarssonPressekreterare
Tel:010-483 42 30jimmy.blomqvistlarsson@rmv.seLänkar
Om RMV
Rättsmedicinalverket är den medicinska länken i rättskedjan. Hos oss jobbar experter inom våra fyra ansvarsområden rättsmedicin, rättspsykiatri, rättsgenetik och rättskemi.
Följ Rättsmedicinalverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rättsmedicinalverket
Rättsmedicinalverket kommer inte använda alternativa ljuskällor19.11.2024 14:06:44 CET | Pressmeddelande
Rättsmedicinalverket (RMV) kan utifrån aktuellt kunskapsläge inte bedöma förmodade skador avbildade med alternativa ljuskällor. Detta konstaterar myndigheten efter att ha genomfört en systematisk genomgång av kunskapsläget inom området. Den vetenskapliga litteraturen indikerar att alternativa ljuskällor kan göra det lättare att se blåmärken. Däremot är det inte känt om metoden kan särskilja en skada från andra fynd med tillräckligt hög säkerhet vid rättsmedicinska bedömningar. Slutsatsen är därför att fynd avbildade med alternativa ljuskällor inte kan bedömas på ett rättssäkert sätt.
Uppdaterad modell för medicinska åldersbedömningar4.11.2024 13:35:08 CET | Pressmeddelande
Sedan 2017 utför Rättsmedicinalverket medicinska åldersbedömningar inom ramen för brottmål och asylmål. Nu uppdateras modellen för asylmål.
Nya föreskrifter om rättsintyg27.9.2024 09:36:10 CEST | Pressmeddelande
Rättsmedicinalverket (RMV) är den myndighet i Sverige som ansvarar särskilt för att utfärda rättsintyg. Det finns dock fall när detta istället görs av läkare eller tandläkare inom hälso- och sjukvården. Nu har RMV utfärdat föreskrifter om ett rättsintygs utformning och innehåll.
Ny forskning: Behandling mot substansberoende för att minska rättspsykiatriska patienters återfallsrisk19.9.2024 08:54:08 CEST | Pressmeddelande
För att minska risken för återfall i brottslighet behöver den rättspsykiatriska slutenvården behandla substansberoende parallellt med den psykiatriska problematiken i högre utsträckning än idag. Det visar ny forskning från forskare vid Rättsmedicinalverket och CELAM, Göteborgs universitet.
Så går arbetet vid misstänkta förgiftningsdödsfall till28.6.2024 14:14:53 CEST | Pressmeddelande
Rättsmedicinalverket (RMV) handlägger varje år hundratals dödsfall till följd av förgiftning. Oftast handlar det om oavsiktlig förgiftning eller självmord, men i enstaka fall även om mord. Substanser som alkohol, läkemedel och narkotika dominerar förgiftningsfallen, men det förekommer även dödsfall till följd av andra ämnen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum