Nya föreskrifter om rättsintyg
Rättsmedicinalverket (RMV) är den myndighet i Sverige som ansvarar särskilt för att utfärda rättsintyg. Det finns dock fall när detta istället görs av läkare eller tandläkare inom hälso- och sjukvården. Nu har RMV utfärdat föreskrifter om ett rättsintygs utformning och innehåll.
Ett rättsintyg är ett skriftligt medicinskt utlåtande av en läkare som hämtas in av Polismyndigheten eller Åklagarmyndigheten för att användas i en brottsutredning eller som bevis i en rättegång i anledning av brott. Ett rättsintyg kan utfärdas över både målsägandens och den misstänktes skador eller andra relevanta fynd och kan baseras på en kroppsundersökning eller på handlingar, till exempel patientjournaler och fotografier.
Huvudregeln är att rättsintyg ska hämtas in från rättsläkare anställda vid RMV. Det finns dock situationer när rättsintyg får hämtas in från annan läkare med tillräcklig kompetens.
Av Statskontorets rapport Utvärdering av rättsintygsreformen (2018:4 s. 65 f.) framgår dock att rättsintyg som utfärdas av andra läkare inom hälso-och sjukvården riskerar att brista i kvalitet och i objektivitet vid bedömningen av personskador.
Mot bakgrund av den stora betydelse ett rättsintyg kan få för en enskild person under en förundersökning och i en efterföljande brottmålsprocess har RMV därför bemyndigats att, efter att ha gett Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten och Socialstyrelsen tillfälle att yttra sig, meddela föreskrifter om ett rättsintygs utformning och innehåll.
- Syftet med föreskrifterna är att skapa en större enhetlighet och att öka kvaliteten på de rättsintyg som utfärdas av läkare inom hälso- och sjukvården, kommenterar Johan Lidman, biträdande chefsjurist vid Rättsmedicinalverket som ansvarat för framtagandet av de nya föreskrifterna, tillsammans med representanter från myndighetens rättsmedicinska avdelning.
Rättsmedicinalverkets föreskrifter (HSLF-FS 2024:21) om rättsintyg träder i kraft den 15 november 2024 och publiceras i Socialstyrelsens gemensamma författningssamling avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.
Kontakter
Jimmy Blomqvist LarssonPressekreterare
Tel:010-483 42 30jimmy.blomqvistlarsson@rmv.seBilder
Länkar
Om RMV
Rättsmedicinalverket är den medicinska länken i rättskedjan. Hos oss jobbar experter inom våra fyra ansvarsområden rättsmedicin, rättspsykiatri, rättsgenetik och rättskemi.
Följ Rättsmedicinalverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rättsmedicinalverket
Rättsmedicinalverket kommer inte använda alternativa ljuskällor19.11.2024 14:06:44 CET | Pressmeddelande
Rättsmedicinalverket (RMV) kan utifrån aktuellt kunskapsläge inte bedöma förmodade skador avbildade med alternativa ljuskällor. Detta konstaterar myndigheten efter att ha genomfört en systematisk genomgång av kunskapsläget inom området. Den vetenskapliga litteraturen indikerar att alternativa ljuskällor kan göra det lättare att se blåmärken. Däremot är det inte känt om metoden kan särskilja en skada från andra fynd med tillräckligt hög säkerhet vid rättsmedicinska bedömningar. Slutsatsen är därför att fynd avbildade med alternativa ljuskällor inte kan bedömas på ett rättssäkert sätt.
Uppdaterad modell för medicinska åldersbedömningar4.11.2024 13:35:08 CET | Pressmeddelande
Sedan 2017 utför Rättsmedicinalverket medicinska åldersbedömningar inom ramen för brottmål och asylmål. Nu uppdateras modellen för asylmål.
Viktig varning för nätdrogen metonitazen23.9.2024 13:14:29 CEST | Pressmeddelande
Att Polismyndigheten nu varnar för nätdrogen metonitazen är både viktigt och välkommet. Det menar Rättsmedicinalverkets chefstoxikolog Robert Kronstrand som ser risken för en liknande utveckling som med fentanyl om trenden fortsätter som nu.
Ny forskning: Behandling mot substansberoende för att minska rättspsykiatriska patienters återfallsrisk19.9.2024 08:54:08 CEST | Pressmeddelande
För att minska risken för återfall i brottslighet behöver den rättspsykiatriska slutenvården behandla substansberoende parallellt med den psykiatriska problematiken i högre utsträckning än idag. Det visar ny forskning från forskare vid Rättsmedicinalverket och CELAM, Göteborgs universitet.
Så går arbetet vid misstänkta förgiftningsdödsfall till28.6.2024 14:14:53 CEST | Pressmeddelande
Rättsmedicinalverket (RMV) handlägger varje år hundratals dödsfall till följd av förgiftning. Oftast handlar det om oavsiktlig förgiftning eller självmord, men i enstaka fall även om mord. Substanser som alkohol, läkemedel och narkotika dominerar förgiftningsfallen, men det förekommer även dödsfall till följd av andra ämnen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum