Historiskt förslag om samverkan för elitidrotten

− Det är en historisk händelse. Vi hoppas kraften och enigheten inom idrottsrörelsen kommer att bana väg för utökade resurser till svensk toppidrott, säger SOK:s tillförordnade ordförande Anders Larsson.
Styrelserna i Sveriges Olympiska Kommitté (SOK), Riksidrottsförbundet (RF) samt Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) presenterar ett gemensamt förslag för fortsatt utveckling av stödet till svensk elitidrott. Beslut om förslaget tas vid respektive organisations stämma/årsmöte.
Till Riksidrottsmötet i maj och SOK:s årsmöte i april har två motioner från medlemsförbunden inkommit på temat svensk internationell konkurrenskraft i framtiden. I båda fallen lyfts behov av samverkan kring stöd och insatser från de tre organisationerna gentemot medlemsförbunden, samt att svensk elitidrotts internationella konkurrenskraft blir en prioriterad fråga.
− I och med förslaget ges vi tre organisationer fortsatta möjligheter att utveckla arbetet inom ramen för Elitidrott2030. Det är tillsammans som vi verkligen kan göra skillnad. Elitidrott är för många ett låglöneyrke. Ska svenska elitidrottare ha en chans i den alltmer hårdnande konkurrensen behöver vi gemensamt stärka förutsättningarna, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet och i styrgruppen för Elitidrott2030.
I det gemensamma projektet Elitidrott2030 har organisationerna under 2022 jobbat tillsammans för att påvisa elitidrottens behov av ett väsentligt resurstillskott från staten och näringslivet.
− Idrotten är starkast när vi arbetar tillsammans. Genom att dra nytta av kraften av våra tre organisationer gentemot beslutsfattare, och i samverkan med näringslivet, har vi goda möjligheter att flytta fram positionerna framöver. För paraidrottare på elit- och talangnivå är utmaningarna stora och det är svårt att få tillräckligt stöd vad gäller att finansiera sin satsning, menar Åsa Llinares Norlin, ordförande i Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté.
Styrelsernas förslag till stämmorna handlar om att fortsätta utveckla Elitidrott2030 genom en effektiv och ändamålsenlig organisering av stödet till elitidrotten samt att styrelserna vill ha medlemmarnas uppdrag att analysera hur man genom satsningen kan intressera staten att bidra till en väsentlig resursförstärkning. Parallellt vill styrelserna också analysera hur nya, kommersiella rättigheter kan skapas, var organisation för sig och de tre organisationerna tillsammans.
− Möjligheterna för elitidrottare att konkurrera internationellt behöver stärkas. Vi arbetar nu gemensamt för att analysera förutsättningarna för OS och Paralympics i Sverige 2030 och är övertygade om att internationella framgångar och evenemang skapar gemenskap, stolthet och delaktighet för hela Sverige, avslutar Anders Larsson, tillförordnad ordförande i Sveriges Olympiska Kommitté.
Först ut att behandla styrelsernas förslag är SOK:s årsmöte den 20 april. Därefter följer Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté den 13 maj innan Riksidrottsförbundets stämma under helgen 26-28 maj.
För mer information kontakta:
Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06
Åsa Llinares Norlin
Ordförande Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté
070-497 84 23
Anders Larsson
Tf ordförande Sveriges Olympiska Kommitté
070-2261434
Nyckelord
Kontakter
Anna SetzmanPressansvarig, Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
Pressjour: 08-699 61 90
Bilder

Om
Riksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.
Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Stor potential för ökat ideellt engagemang bland unga8.4.2025 10:32:00 CEST | Pressmeddelande
Sex av tio unga i idrottsföreningar har engagerat sig ideellt under det senaste året. Vanligast är att unga engagerar sig som tränare eller ledare, följt av funktionärsroller vid tävlingar. Trots detta finns det många fler unga som är intresserade av att engagera sig, men som ännu inte fått frågan.
Fler unga skulle fortsätta idrotta om det var närmare till träningen och billigare7.4.2025 12:30:00 CEST | Pressmeddelande
En ny rapport från Ungdomsbarometern och Riksidrottsförbundet avslöjar de främsta anledningarna till varför unga slutar med idrott och vad som skulle kunna få dem att fortsätta. Tidsbrist, kostnader och avstånd framstår som viktiga trösklar. Samtidigt visar rapporten att unga är nyfikna på att prova nya idrotter.
Här är idrotterna på SM-veckan vinter i Umeå3.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu är det klart vilka idrotter som är aktuella för SM-veckan vinter i Umeå 2026. Snow bike, som är ny idrott på programmet, ska tillsammans med bland annat bågskytte, längdskidor och ju-jutsu göra upp om mästerskapsmedaljerna när SM-veckan återvänder till Umeå.
Idrottsrörelsen samlar flest ideella1.4.2025 10:37:58 CEST | Pressmeddelande
Andelen som arbetar ideellt är stabilt över tid, idrottsrörelsen samlar fortsatt störst andel ideella inom civilsamhället och unga engagerar sig i hög utsträckning ideellt. Var femte person i Sverige är en ideell kraft inom idrottsrörelsen. Det är några av resultaten i en ny rapport om ideellt arbete.
Fler barn och ungdomar idrottar i utsatta områden31.3.2025 06:45:00 CEST | Pressmeddelande
Fler än 53 000 barn- och ungdomar är aktiva i idrottsföreningar i de 60-tal områden som Polismyndigheten kallar utsatta. Både antalet flickor och pojkar ökade mellan år 2022 och 2023.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum