SRAT

SRAT:s avtalskrav för kommunikationsföretag

Dela
Idag lämnar fackliga parter och arbetsgivarparten Almega Tjänsteföretagen sina avtalskrav när det gäller medarbetare inom kommunikationsföretag som PostNord Sverige AB, PostNord Group AB, Bring och Swedavia. Akademikerförbunden SRAT, Sveriges Ingenjörer och Akavia vill ha förbättrade möjligheter till balans i arbetslivet och löneökningar i nivå med märket.

Fackförbundet SRAT vill att medarbetare i kommunikations- och infrastrukturbranschen får förbättrade möjligheter till återhämtning och ett hållbart arbetsliv. Facket menar att det behövs en arbetstidsbank och lokala tillgänglighetspolicies. Dessa policies ska bland annat reglera hur tillgängliga medarbetare ska vara på mejl och telefon utanför ordinarie kontorstider.

— Medarbetarna i kommunikationsföretagen har spännande och flexibla jobb men behöver också få balans i tillvaron, säger Fredrik Damm, förhandlare på SRAT. En attraktiv arbetsgivare ska kunna erbjuda moderna arbetsvillkor och se till att medarbetare har möjlighet till återhämtning mellan varven.

Facket vill ha mer flexibilitet för anställda och ställer krav på semesterväxling och möjligheten att få ut restidsersättning i ledig tid. SRAT vill att arbetsgivare ska avsätta särskilda medel för att åtgärda osakliga löneskillnader.

SRAT:s (Akademikerförbundens) avtalskrav i korthet

  • Löneökningar i nivå med industrins märke
  • Inför möjligheten att växla semesterlönetillägget till fler semesterdaga
  • Inför möjligheten att ta ut restidsersättning i ledig tid i stället för i pengar
  • Arbetsgivare ska avsätta medel utöver de pengar som finns för anställdas löneökningar för att åtgärda osakliga löneskillnader
  • Upprätta lokala tillgänglighetspolicies på arbetsplatser med fler än fem anställda för att förebygga ohälsosam arbetsbelastning
  • Tillägg vid föräldraledighet utökas från två månader till sexmånader efter ett års anställning

Nyckelord

Kontakter

Om

SRAT
SRAT
Box 1419
11184 Stockholm

08-4424460https://www.srat.se/

SRAT är ett Saco-anslutet fackförbund för akademiker i samhällsbärande professioner. Förbundet består av 25 medlemsföreningar som organiserar professioner på hela arbetsmarknaden. Bland medlemmarna finns bland annat sex legitimationsprofessioner (audionom, barnmorska, kiropraktor, logoped, optiker och tandhygienist.) SRAT har också många små professionsgrupper som medlemmar, vilka ofta är kvalificerade handläggare, specialister och chefer i både privat och offentlig sektor.

Följ SRAT

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SRAT

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum