Stockholms stad

Minnessten över Gustav Badin Couchi

Dela
Stockholms stads kyrkogårdsförvaltning ska ta fram ett förslag till uppförande av en minnessten över Gustav Badin Couchi på Katarina kyrkogård. Det beslutade kyrkogårdsnämnden den 19 april.

Gustav Badin Couchi (cirka 1747–1822) togs år 1760 med som slavbarn från den danska kolonin Saint Croix i Västindien till Sverige och det svenska kungaparet Adolf Fredrik och Lovisa Ulrika. Han växte upp vid det kungliga hovet och blev en del av det svenska kungahuset, men ligger idag begravd på Katarina kyrkogård utan vare sig gravsten eller minnessten.

– Det transatlantiska slaveriet ryckte upp miljoner afrikaner från deras hem till platser där de inte tillmättes mänskligt värde. Ett tecken på det är att de inte fick de värdiga begravningar de hade fått om de kunnat vara kvar i Afrika. Badin hette egentligen Kwasi och han är en symbol för alla afrosvenskar och därför är det av enormt värde för oss att han nu tvåhundra år efter sin död får en minnessten på Katarina kyrkogård. Det är ett försök att återställa hans mänskliga värde och ett erkännande för alla afrosvenskar, säger Marie Cham, ordförande för Afrosvenskarnas riksorganisation.

Under flera år har Afrosvenskarnas riksorganisation arbetat för att synliggöra Gustav Badin Couchis insatser i Sverige och för att upprätta hans värdighet. Stockholms stad och Riksmarskalksämbetet står bakom processen och uppmuntrar den.

– Gustav Badin Couchi är en del av svensk historia och bör synliggöras. En minnessten över honom är också symboliskt viktig för att lyfta fram afrosvensk historia i Sverige. Från Stockholms stads sida står vi bakom det här initiativet från Afrosvenskarnas riksorganisation, säger Clara Lindblom (V), ansvarigt borgarråd för kyrkogårdsfrågor.

Förutsättningarna för minnesstenen utreds av kyrkogårdsförvaltningen

Kyrkogårdsförvaltningen har nu i uppdrag att skyndsamt återkomma med ett förslag till högtidlighållande av Gustav Badin Couchis minne genom uppförandet av en minnessten på Katarina kyrkogård utifrån ett kulturhistoriskt ändamål samt lämna förslag till genomförande.

Minnesstenen är planerad att avtäckas på frihetsdagen den 9 oktober, minnesdagen som högtidlighåller avskaffandet av slaveriet på svenska Saint Barthélemy år 1847.

Kontakt

Marie Cham, ordförande för Afrosvenskarnas riksorganisation
Telefon: 0765612366
E-post: marie.cham@afrosvenskarna.se

Kitimbwa Sabuni, talesperson Afrosvenskarnas riksorganisation
Telefon: 0722508090
E-post: kitimbwa.sabuni@afrosvenskarna.se

Siri Jonsson Montin, presskontakt för Clara Lindblom, ansvarigt borgarråd
Telefon: 0761229102
E-post: siri.jonsson@stockholm.se

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov, driva företag eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Vi är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye