Svenska institutet för standarder, SIS

Sverige värd för internationellt möte om global standard för mensprodukter

Dela
Det finns över 22 000 globala standarder för att säkerställa och sprida de bästa lösningarna och arbetssätten och tillgängliggöra bra och säkra produkter och tjänster till konsumenter över hela världen. Men för mensskydd saknas en global standard trots att det är en kroppsnära produkt, och trots att cirka 300 miljoner kvinnor och flickor menstruerar varje dag. Den 20-21 april samlas därför flera av världens länder i Stockholm för att diskutera vad standarden bör innehålla.

En internationell kommitté har skapats för att ta fram en global standard för mensprodukter. Sverige leder arbetet och hittills har fyrtio länder anslutit sig till projektet. Nu samlas flera av dem i Stockholm, på Svenska institutet för standarder, SIS, för att diskutera och besluta om vad standarden bör innehålla. Bland annat deltar representanter från Zimbabwe, Namibia, Sydafrika, Argentina, Indien, Thailand, Tyskland och Frankrike, samt flera internationella organisationer som arbetar med allt från kvinnors hälsa till utveckling av material.

– En global standard bidrar till ökad kunskap om mensprodukter och bättre kvalitet. Det här arbetet är en viktig fråga både för konsumenter och för de tillverkande företagen, och ska leda fram till en kvalitetsstandard för mensprodukter som världens länder kan sluta upp kring, säger Annika Andreasen, vd på Svenska institutet för standarder, SIS.

Arbetsprocessen för att ta fram en global standard möjliggör för alla medverkande länder att bidra med kunskap och viktiga perspektiv, exempelvis när det gäller begränsning av onödiga kemikalier, behov av biologiskt nedbrytbara produkter eller nya innovationer.

– Det man vill uppnå med standarden är säkra produkter, transparent information om innehåll och förenkling vid upphandling, export och import. Standarder kan säkerställa att alla har tillgång till samma kvalitet på mensprodukter och kan göra informerade val, oavsett var i världen man bor, säger Gerda Mazi Larsson, ordförande för den internationella kommittén som ska ta fram den globala standarden.

 

För mer information, kontakta:

Anne Rådestad, pressansvarig, Svenska institutet för standarder, SIS: 08 555 520 20, anne.radestad@sis.se

Jenny Acaralp, projektledare, Svenska institutet för standarder, SIS: 08 555 520 57, jenny.acaralp@sis.se

Gerda Mazi Larsson, ordförande för den internationella kommittén, ISO/TC 338 Menstrual Products: 073 717 05 73

Nyckelord

Om

Svenska institutet för standarder, SIS
Svenska institutet för standarder, SIS
Solnavägen 1 E/Torsplan
113 65 Stockholm

08 - 555 520 00https://www.sis.se

SIS är en del av ISO och CEN som är ett nätverk av experter som arbetar med att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer ta initiativ till standardisering som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger smart och hållbar samhällsutveckling. SIS samverkar med alla delar av det svenska samhället, som till exempel industri, akademi, offentlig sektor och frivilligorganisationer.

SIS projektleder det svenska arbetet med att ta fram standarder. Vi verkar för ökat svenskt inflytande i internationella samarbeten och för att standardisering sprids och tillämpas i Sverige. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta med hjälp av standarder. SIS är utsedd av regeringen som svenskt standardiseringsorgan inom ansvarsområdena för ISO och CEN.

Följ Svenska institutet för standarder, SIS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS

Svenska institutet för standarder släpper kampanj om hur kaotisk vardagen skulle bli utan standarder30.10.2023 08:21:52 CET | Pressmeddelande

Tänk dig en verklighet där du måste plocka fram olika betalkort i varje butik, tågen står still på grund av att rälsen är bredare än hjulen, och varje spolning på toaletten leder till översvämning. I en värld utan standarder skulle många vardagliga situationer snabbt bli kaotiska. I en kommunikationskampanj lyfter Svenska institutet för standarder, SIS, fram en del av vår vardag som är osynlig för de flesta, för att belysa den avgörande roll standarder har i vår omgivning.

Hammerglass AB vinner Standardiseringspriset för arbetet med säkerhetsglas som ska förhindra arbetsolyckor med entreprenadmaskiner13.10.2023 17:43:30 CEST | Pressmeddelande

I dag, i anslutning till World Standards Day, presenterades vinnaren av Standardiseringspriset, en ny årlig utmärkelse som lyfter standardiseringens betydelse för utveckling och ett hållbart samhälle. Det blev företaget Hammerglass AB som utsågs till vinnare av priset, bland annat för hur de framgångsrikt använder standardiseringen för att nå ut med sin produkt och därmed göra arbetet i entreprenadmaskiner säkrare och förhindra olyckor.

Nytt samarbete för att stödja kvalitetsinfrastrukturen i Ukraina6.10.2023 09:17:30 CEST | Pressmeddelande

Swedac och Svenska institutet för standarder, SIS, har slutit ett fyraårigt avtal med Sida för att stötta Ukraina i att upprätthålla kvalitet och säkerhet i produkter och tjänster under kriget. Projektet kommer också att stötta en hållbar återuppbyggnad av Ukraina och processen att bli medlem i EU. Avtalet omfattar kvalitetsinfrastrukturens fyra verktyg: Standardisering, reglerad mätteknik, ackreditering och marknadskontroll.

Samhällsnytta gemensam nämnare för finalisterna till nyinstiftat pris3.10.2023 08:40:55 CEST | Pressmeddelande

Standardiseringspriset är en ny årlig utmärkelse som lyfter standardiseringens betydelse för utveckling och ett hållbart samhälle. Bland de nominerade har juryn valt ut tre finalister: Sveriges konsumenter, Hammerglass AB och Noaq Flood Protection AB, tre helt olika organisationer som alla har gemensamt att de bidragit till samhällsnytta genom standardisering. Vinnaren av Standardiseringspriset offentliggörs fredagen den 13 oktober, i anslutning till World Standards Day.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum