Global standard ska ge säkrare skyddsrum
Svenska institutet för standarder och MSB har lett ett internationellt arbete med att ta fram världens första globala standard för skyddsrum för civilbefolkning. Standarden tillgängliggör beprövade arbetssätt, kunskap och erfarenheter till fler, och möjliggör byggandet av nya, bättre och säkrare skyddsrum.
Trots att efterfrågan på globala riktlinjer för skyddsrum länge varit stor har det fram tills nu inte funnits en internationell standard för skyddsrum för civilbefolkning. Detta i en tid då frågor som beredskap och civilförsvar står högt på agendan hos världens länder.
Standarden, som kommer att finnas tillgänglig efter sommaren, kan användas av dem som ska planera för, och bygga, skyddsrum. Den kommer att underlätta vid upphandlingar och ger leverantörer möjlighet att konkurrera på lika villkor internationellt, även om det är nationella regler som gäller i första hand. Standarden består av riktlinjer för planering, konstruktion, användning och underhåll av skyddsrum.
– Standarden fungerar som en gemensam checklista som såväl beställare som leverantörer kan utgå ifrån och möjliggör byggande av fler och säkrare skyddsrum som kan rädda liv, säger Sarah Sim, standardiseringschef på Svenska institutet för standarder, SIS.
Det är Svenska institutet för standarder som tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har lett arbetet med att ta fram standarden, ett arbete som gjorts inom ramen för den internationella standardiseringsorganisationen ISO.
Ett skyddsrum för civilbefolkning ska bland annat ha förstärkta väggar, tak, golv och dörrar som kan stå emot en tryckvåg, splitter, brand och strålning samt ett raserat hus. Det har även ett eget ventilationssystem för att skydda mot hälsofarliga ämnen utifrån.
– Befolkningsskyddet består bland annat av varningsmöjligheter, skyddsrum, utrymning och inkvartering. Denna standard för skyddsrum är framtagen internationellt och det ger Sverige möjlighet att väva in både krav och kunskap som finns i andra länder. Standarden är inte bindande men den ger ett värdefullt stöd som stärker säkerheten på likartade sätt, säger Anders Johannesson, chef för skyddsrumsenheten på MSB.
Standarden avser skyddsrum för civilbefolkningen, men kan användas för alla slags skyddsrum, exempelvis inom militär och industri.
Den nya standarden kommer inom kort att kompletteras med ytterligare en standard som specificerar krav för leverantörer när det gäller utrustning till skyddsrummen, och installationen av den. Det handlar bland annat om krav på ventilation, sprängskydd, markchockisolering och skydd mot kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära hot och händelser (CBRN-skydd).
Nyckelord
Kontakter
Anne RådestadPressansvarig
Tel:08 555 520 20anne.radestad@sis.seSarah SimAvdelningschef miljö, hälsa och itSvenska institutet för standarder, SIS
Tel:08 555 520 64sarah.sim@sis.seSIS är en del av ISO och CEN som är ett nätverk av experter som arbetar med att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer ta initiativ till standardisering som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger smart och hållbar samhällsutveckling. SIS samverkar med alla delar av det svenska samhället, som till exempel industri, akademi, offentlig sektor och frivilligorganisationer.
SIS projektleder det svenska arbetet med att ta fram standarder. Vi verkar för ökat svenskt inflytande i internationella samarbeten och för att standardisering sprids och tillämpas i Sverige. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta med hjälp av standarder. SIS är utsedd av regeringen som svenskt standardiseringsorgan inom ansvarsområdena för ISO och CEN.
Följ Svenska institutet för standarder, SIS
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS
Han tar plats på internationell lista för framtida ledare12.12.2024 09:18:55 CET | Pressmeddelande
Bledar Beqiri, Svenska institutet för standarder, får utmärkelsen PMI Future 50, 2024. Han uppmärksammas för att i sin roll som projektledare driva klimatarbetet framåt genom att utveckla standarder som spelar en viktig roll för den gröna omställningen.
Ny kravstandard ska få företag och organisationer att växla upp innovationsarbetet14.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Nu har världens första kravstandard för innovationsledning utvecklats. Den ska hjälpa verksamheter inom både privat och offentlig sektor att arbeta systematiskt med innovation och lättare uppnå och redovisa verkliga resultat. Framöver blir det även möjligt för organisationer att certifiera sig inom innovationsledning.
Ökat behov av standarder – Svenska institutet för standarder förstärker med vice vd12.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Svenska institutet för standarder, SIS, rekryterar Carl Mörch som vice vd och CFO, en ny roll för att stärka SIS i den utveckling som verksamheten genomgår.
Prisat initiativ banar väg för lösningar på globala hälsoutmaningar för kvinnor och flickor15.10.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
För sin förmåga att identifiera och adressera globala hälsoutmaningar, och för att ha varit starkt bidragande till att den första globala standarden för säkra mensprodukter nu utvecklas, tilldelas hälsoinvesteraren The Case for Her Standardiseringspriset. Priset är en årlig utmärkelse som lyfter standardiseringens betydelse för utveckling och ett hållbart samhälle.
FN-organisation ger bidrag till det svenskledda arbetet för en global standard för mensprodukter10.10.2024 07:25:10 CEST | Pressmeddelande
På svenskt initiativ utvecklas världens första globala standard för mensprodukter, ett arbete som väckt stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt. Nu har Svenska institutet för standarder, SIS, fått över 2,5 miljoner kronor av The Sanitation and Hygiene Fund, SHF, bland annat för att fler låg- och medelinkomstländer ska kunna delta i utvecklingen av standarden.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum