RödGrön Ledning i Västra Götaland

Islandsmodellen kan införas i hela VGR

Dela
Bättre samverkan mellan Västra Götalandsregionen och myndigheter för att stoppa mäns våld mot kvinnor och barn kan bli verklighet när Islandsmodellen införs. Idag skickas ärendet vidare från regionstyrelsen till regionfullmäktige.
foto: Pixabay
foto: Pixabay

Islandsmodellen är en metod för samverkan mellan olika myndigheter, inklusive hälso- och sjukvård, socialtjänst, socialjour, polis och åklagare, med syftet att effektivt hantera våldshändelser som involverar barn. Islandsmodellen är internationellt beforskad och utvärderad, med goda resultat. Förslaget att nu införa Islandsmodellen i hela Västra Götalandsregionen kommer från Janette Olsson (S), Jim Aleberg (S) och Louise Åsenfors (S).

– Det här är en livsviktig insats för den som är våldsutsatt och för de barn som växer upp i en hemmiljö där våld förekommer, säger Janette Olsson (S), ordförande i strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden.

Mellan 2017 och 2019 genomfördes ett pilotprojekt av Islandsmodellen i Askim-Frölunda-Högsbo i Göteborg, där Närhälsan Frölunda Vårdcentral, Drottning Silvias barnsjukhus och barn- och ungdomspsykiatrin i Frölunda deltog. Pilotprojektet utvärderades positivt och år 2021 infördes modellen i hela Göteborg. Nu föreslås modellen implementeras i hela Västra Götaland. VKV (Västra Götalandsregionens kompetenscentrum för våld i nära relationer), som var med och utvärderade pilotprojektet i Göteborg, rekommenderar också att Islandsmodellen implementeras i hela regionen.

– Det är viktigt att samhället tar ett gemensamt ansvar för det här problemet, som är lika utbrett som gängvåldet. Den farligaste platsen för en kvinna att vistas på är i hemmet. Barnen drabbas och får trauman får livet. Det är dags att vi tar krafttag mot det här på alla nivåer, säger Louise Åsenfors (S), i RödGrön Ledning.

Barnfridslagstiftningen upprättades på initiativ av den tidigare rödgröna regeringen och trädde i kraft 1 juli 2021. Lagen gör det straffbart att utsätta barn för att uppleva våld i nära relation. Islandsmodellen är en viktig pusselbit i arbetet att stärka barnens och kvinnornas möjligheter att komma ifrån sin förövare.

– Nu ser vi till att regionen tar sitt ansvar med uppföljningen med det operativa arbetet som är avgörande för att kedjan ska fungera. Barn och kvinnor ska känna sig trygga i vår region, säger Jim Aleberg (S), i RödGrön Ledning.

Motionen väntas klubbas igenom på regionfullmäktige senare i vår.

Kontakter

Bilder

foto: Pixabay
foto: Pixabay
Ladda ned bild

Om

RödGrön Ledning i Västra Götaland
RödGrön Ledning i Västra Götaland

Västra Götaland

RödGrön Ledning består i Västra Götalandsregionen av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet de gröna. 

Vi står för en grön, feministisk politik som präglas av framtidstro och ett nytt sätt att leda regionen mot en starkare välfärd igen. 

Följ RödGrön Ledning i Västra Götaland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RödGrön Ledning i Västra Götaland

Två miljarder till sjukvården9.4.2024 15:27:23 CEST | Pressmeddelande

Rödgrön ledning skjuter till en miljard extra till hälso- och sjukvården i Västra Götaland. Detta beslutades på regionfullmäktige under tisdagen. Miljarden kompletterar de 990 miljoner kronor som regeringen aviserat att Västra Götaland får för 2024. - Vi leder den här regionen och tar ansvar för hälso- och sjukvården för våra invånare. Därför ser vi nu till att hälso- och sjukvården får totalt två miljarder för att avlasta sjukhusen och täcka delar av de oundvikliga underskott de står inför. Det är den klokaste vägen framåt nu, säger regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson (S).

Rödgrön ledning säkrar två miljarder till sjukvården28.3.2024 10:38:31 CET | Pressmeddelande

Regionstyrelsen i Västra Götaland beslutar att stärka hälso- och sjukvården med en miljard kronor för 2024. Detta utöver de 990 miljoner som regeringen aviserat kommer i vår. – Regeringens besked innebar endast en fjärdedel av det behov som regionerna hade behövt för att upprätthålla vården och inte tvingas göra akuta nedskärningar. Därför säkrar vi nu medel för att stärka de ekonomiska förutsättningarna inom hälso- och sjukvården, säger Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande.

Rödgrön ledning vill säkra närsjukhusen i Fyrbodal27.3.2024 16:07:30 CET | Pressmeddelande

Fyrbodals närsjukvård fortsätter att bedrivas på specialistnivå i Fyrbodal. Det beslutade Strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden på onsdagen. Närsjukhusen ska fortsätta drivas i huvudsak med samma innehåll och omfattning som idag. - Närsjukhusen fyller en viktig funktion för invånarna och bidrar till nära vård. Samtidigt ser närsjukhusens uppdrag olika ut i Västra Götalandsregionen och vi ser att vården ska fortsätta bedrivas på närsjukhusen i Fyrbodal, säger nämndens ordförande Janette Olsson (S).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye