Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Riksidrottsstyrelsen föreslår helhetsgrepp för trygg idrott  

Dela
Trygg idrott engagerar och inför Riksidrottsmötet 2023 har flera specialidrottsförbund motionerat i frågan. För Riksidrottsstyrelsen har frågan högsta prioritet och nu presenteras förslag på vägen framåt.

Till Riksidrottsmöten (RIM) i maj går Riksidrottsstyrelsen fram med förslag som tar ett helhetsgrepp om trygg idrott. Det handlar bland annat om att tillsätta två utredningar. En som ska analysera barnkonventionen och dess påverkan på idrottsrörelsen och en som ska se över bestraffnings- och överklagandeärenden. 

– Flera framsteg har skett i trygghetsarbetet, men vi behöver intensifiera insatsernaytterligare. Tillsammans inom idrottsrörelsen kan och vill vi göra mer. Vi kan inte lappa och laga när det gäller trygg idrott, här krävs att vi tar ett gemensamt ansvar och nu går vi i styrelsen fram med ett kraftfullt förslag som tar ett helhetsgrepp kring trygg idrott.De två utredningarna som föreslås ser vi som vägen framåt för att skapa en trygg idrott, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.  

Ett antal motionersom berör trygg idrott på olika sätt har inkommit inför RIM.Svenska Konståkningsförbundet, Svenska Ishockeyförbundet, Svenska Ridsportförbundet, Svenska Cheerleadingförbundet, Svenska Fotbollförbundet, Svenska Golfförbundet och Eksätra Ryttarsällskap har motionerat om trygg idrott. Det handlar exempelvis om förebyggande arbete, bestraffningsärenden och förslag på stadgeändringar.  

– Vid förra årsmötet var det ett stort fokus på ekonomi och fördelning av ekonomiskt stöd. I år är det istället ett stort engagemang kring värdegrundsfrågor och jag ser det som en spegling av att idrottsrörelsen arbetar med dessa frågor i hög grad men vill ännu mer. Det här är viktiga och svåra frågor och det är hela idrottsrörelsens ansvar. Missförhållanden och otrygghet måste vi fortsätta ta på största allvar och vi bär alla ett ansvar att våga agera när någonting inte står rätt till. Inget barn ska fara illa inom idrottsrörelsen, säger Björn Eriksson. 

Sedan ett antal år tillbaka pågår ett aktivt arbete inom idrottsrörelsen med frågor kopplade till trygg idrott. Under det senaste året har exempelvis ett utvecklingsarbete av idrottsombudsmannafunktionen och visselblåsartjänsten inletts, nya riktlinjer för barn och ungdomsidrott har tagits fram, nätverksträffar för specialidrottsförbund har anordnats för att stärka det proaktiva arbetet och inom SISU Idrottsutbildarna har arbetet med att skapa trygga idrottsmiljöer för barn och ungdomar fortsatt och antalet värdegrundsutbildningar ökat. 
 

Här hittar du möteshandlingar och information inför Riksidrottsmötet i Uppsala den 26-28 maj (länk) 

 
För mer information kontakta  

Björn Eriksson 
Ordförande Riksidrottsförbundet  
070-626 46 06  
 

Om

Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Riksidrottsförbundet/SISU IdrottsutbildarnaRiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum