Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Idrottsrörelsen föreslås ta nästa steg i hållbarhetsarbetet 

Dela
Vid Riksidrottsmötet 2019 beslutade den samlade idrottsrörelsen att ta ett gemensamt grepp om idrottens arbete med hållbar utveckling. Inför Riksidrottsmötet föreslås nästa steg genom att ta fram en hållbarhetsstrategi för att än mer gå från ord till handling.

Den samlade idrottsrörelsen beslutade vid Riksidrottsmötet 2019 att ta ett gemensamt grepp om idrottens arbete med hållbar utveckling med utgångspunkt i idéprogrammet Idrotten vill och Strategi 2025. En referensgrupp med specialidrottsförbund och RF-SISU distrikt arbetade under 2020 med att identifiera och beskriva idrottens hållbarhetsutmaningar och behov, varpå en policy för en hållbar utveckling arbetades fram och beslutades av Riksidrottsstyrelsen i januari 2021.  

– Policyn fastställer hur vi definierar hållbar utveckling. Den ska hjälpa och vägleda oss inom idrottsrörelsen för att kunna göra medvetna val både i det strategiska och i det dagliga hållbarhetsarbetet, säger Björn Eriksson ordförande i Riksidrottsförbundet. 

Svenska Ridsportförbundet och Svenska Seglarförbundet föreslår stämman att uppdra till Riksidrottsstyrelsen att ta fram en hållbarhetsstrategi med tillhörande handlingsplan som presenterar hur idrottsrörelsen bidrar till målen i Agenda 2030. Därtill föreslås att hållbarhetsarbetet följs upp i den idrottsrapport som presenteras av Riksidrottsförbundet vart annat år. 

Hållbarhet är även i fokus i den motion från bland andra Svenska Seglarförbundet där insatser för mer hållbara idrottsanläggningarföreslås. Riksidrottsstyrelsen välkomna initiativet som går i linje med Riksidrottsförbundets hållbarhetsarbete.  

– Anläggningssituationen är en av de mest prioriterade frågorna i Riksidrottsförbundets intressepolitiska arbete. Idrottsrörelsen, liksom hela samhället, står inför stora hållbarhetsutmaningar på flera områden som kräver samordning och samverkan för ökat genomslag, säger Björn Eriksson.  

Här hittar du möteshandlingar och information inför Riksidrottsmötet i Uppsala den 26-28 maj (länk)

För mer information kontakta 

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsmötet
070-626 46 06 

Nyckelord

Kontakter

Om

Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Riksidrottsförbundet/SISU IdrottsutbildarnaRiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum