Naturskyddsföreningen

Kommentar: Olyckligt att kommunerna inte får incitament till vindkraft

Dela
Naturskyddsföreningen anser att det är mycket olyckligt att utredningen inte kan föreslå skarpa verktyg för incitament till kommunerna att bygga vindkraft. Naturskyddsföreningen kommenterar utredningen ”Stärkta incitament för utbyggd vindkraft”.

– Det är mycket olyckligt att utredningen är blockerad från att föreslå skarpa verktyg som skulle kunna ge många miljoner till kommuner - speciellt i glesbygd - och säkra fortsatt utbyggnad av vindkraft, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.

– Vi vill se ett system för intäkter till kommuner som skapar lokala incitament att bygga vindkraft. Kommuner och närboende till elproduktionen är nyckelintressenter när vi snabbt ska bygga ut den hållbara förnybara energin och bryta beroendet av fossila bränslen, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.

– Det är bra att utredningen föreslår ett system för att ersätta närboende, de boende inom 10x vindkraftverkens höjd, som får en del av intäkterna, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.

– Nu måste regeringen agera skyndsamt, tillsätta en ny utredning eller göra en departementspromemoria som kan föreslå ett system för kommunala intäkter med friare händer. Det här är en viktig utredning som gjort ett mycket noggrant arbete och lägger fram flera bra och väl avvägda förslag som gynnar boende på landsbygd. Men även kommunerna måste få ersättning, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.

Under 2021 stoppade kommunerna 78 procent av ansökta vindkraftverk på land. Flera andra länder har redan incitamentssystem på plats, vilket saknas i Sverige. Naturskyddsföreningen anser att en förutsättning för klimatomställningen och utbyggnaden av förnybar energi är att den ska gå hand i hand med landsbygdsutveckling.

En viktig aspekt vid byggen av vindkraft är enligt Naturskyddsföreningen att djur- och växtliv inte får skadas och att den biologiska mångfalden och ekosystemen måste skyddas.

– Placeringen av vindkraft är oerhört viktig. En utbyggnad av vindkraften får aldrig skada värdefullt djur- och växtliv. Vindkraft ska inte byggas i känsliga miljöer, säger Karin Lexén.

– Vid vindkraftsetablering i Sápmi måste reell hänsyn tas till samernas urfolksrättigheter, säger Karin Lexén.

Kontakter

Om

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare  lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Kraftig kritik mot förslaget att ta bort beteskravet för mjölkkor1.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag är den sista dagen att lämna in remissvar på utredningen ”Animalieproduktion med hög konkurrenskraft och gott djurskydd”. Naturskyddsföreningen motsätter sig starkt utredningens förslag att ta bort beteskravet för mjölkkor i lösdrift. I stället föreslår föreningen att befintliga ersättningssystem ska ses över, så att lönsamheten för betesbaserad produktion kan öka. Naturskyddsföreningen föreslår också att incitament skapas för att hålla en större andel djur på bete.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye