Svea Bank AB (publ)

Ny undersökning från Svea Bank visar: Hälften av svenskarna sparar sin skatteåterbäring

Dela
Med räntehöjningar, inflation och ökade levnadskostnader kommer skatteåterbäringen som en lättnad för många. Men trots höjda räntor och elkostnader så är det inte där pengarna hamnar när de väl betalats ut. Mer än hälften av svenskarna kommer att lägga skatteåterbäringen på sparande, visar en undersökning från Svea Bank.

Förra året var ekonomiskt tufft för många med höjda räntor, inflation och elpriser som skenat. I samband med att skatteåterbäringen kommer vill mer än hälften av svenskarna satsa på sitt sparande. Hela 54 procent uppger nämligen att de skulle spara pengarna om de fick 5000 kronor eller mer tillbaka på skatten. Därefter kommer resor och hushållsutgifter som de mest populära alternativen, något som angetts av 14 procent vardera. För fyra år sedan gjorde Svea Bank samma undersökning och en tydlig skillnad är viljan att lägga pengarna på resor, som har minskat från var fjärde svensk till nästan var sjunde. 

– Varje dag nås vi av nyheter om stigande priser och att vi står inför en lågkonjunktur. Nu ser vi tydliga förändringar i årets undersökning jämfört med 2019. Vi ser det positivt att många människor idag väljer att spara sin skatteåterbäring i högre utsträckning än tidigare. Samtidigt ser vi också en ökad tendens att prioritera sparande före att betala av sina skulder. Det är viktigt att komma ihåg att ett bra sparande kan hjälpa till att bygga en stabil ekonomisk framtid men det är också viktigt att hantera sina lån och skulder på ett ansvarsfullt sätt för att undvika eventuella långsiktiga ekonomiska problem, säger Helen Bruhn, Business Area Manager/Affärsområdeschef för Privatlån och Spar på Svea Bank. 

Svea Banks undersökning visar även att när lönen börjar ta slut och prioriteringar måste göras väljs resa med vänner och familj bort i störst utsträckning. Att inte köpa mat har även mer än var tionde person uppgett att de gjort på grund av ekonomiska skäl. Vidare har 8 procent av svenskarna svarat att de i månadens slut sällan har pengar kvar på kontot. Här finns en skillnad mellan kvinnor och män, 11 procent av kvinnorna har svarat att de sällan har pengar kvar, jämfört med 5 procent av männen. 

– Ekonomiska prioriteringar måste göras till följd av den inflation som råder. Löner har inte vuxit i samma takt som priserna på varor. Därför blir det extra viktigt att ha koll på sin hushållsbudget och att ha en ekonomisk buffert. Många väljer bort resor, nöjen och kläder idag. Den lyx som vi unnat oss de goda åren har många behövt sluta med, säger Emma Lindgren, PR-chef på Svea Bank.

Det är 27 procent av de svarande som anser sig få den skatteåterbäring de har förväntat sig.

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 16–19 Mars 2023. Totalt intervjuades 1236 personer i åldern 18–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Svea Bank AB (publ)
Svea Bank AB (publ)
Evenemangsgatan 31
169 81 Solna

Om Svea
Svea Bank AB (publ) är en koncern med finansiell verksamhet i ett flertal europeiska länder. Med 40 års erfarenhet av att hjälpa företag och privatpersoner med deras likviditet är Svea ett naturligt val när de behöver en finansieringspartner. Sveas vision är att vara en ledande finansiell aktör i Europa.

Följ Svea Bank AB (publ)

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svea Bank AB (publ)

Nya undersökningar om Black Friday visar: E-handeln möter inte konsumenternas förväntningar23.11.2023 14:24:27 CET | Pressmeddelande

Årets mest intensiva shoppingperiod har startat – Black Friday och julhandeln. En tredjedel av e-handlarna planerar att ta fram Black Friday-erbjudanden men ännu fler kommer att avstå. Samtidigt är intresset bland konsumenter större än någonsin. Merparten av kvartalets shoppingbudget väntas gå till köphögtiden och fler kommer nyttja rabatterna. Det visar Svea Banks E-handelsindikator och Prisjakts Konsumentkompass, som ställt frågor till både e-handlare och konsumenter.

Marknadsföring, datahantering och kundtjänst: Här ser svenska företag störst fördelar med AI27.10.2023 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

Utvecklingen av artificiell intelligens har exploderat de senaste åren. Men hur ställer sig svenska företag till att använda AI? I Svea Banks nya undersökning framgår det att fler är positivt inställda till AI jämfört med tidigare och drygt var tredje företag överväger att integrera tekniken i verksamheten­. Samtidigt uttrycker en tredjedel oro över säkerhetsrisker.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum