Kommerskollegium

Svensk import från Ryssland har minskat mest i EU

Dela

Sedan Ryssland inledde kriget i Ukraina har Sveriges varuimport från Ryssland minskat med 90 procent. Det är den största procentuella minskningen i hela EU.

Sverige är det land som procentuellt sett har minskat sin varuimport från Ryssland mest i hela EU, visar Kommerskollegiums analys.
Sverige är det land som procentuellt sett har minskat sin varuimport från Ryssland mest i hela EU, visar Kommerskollegiums analys.

Efter att Ryssland inledde sitt invasionskrig mot Ukraina den 24 februari 2022 har EU stegvis infört tio sanktionspaket med syfte att försvaga den ryska ekonomin och motverka militär uppbyggnad. Men all handel omfattas inte av EU:s sanktioner. Många varor har varit och är fortfarande tillåtna att importera från Ryssland.

Många företag har helt slutat handla med Ryssland, till stor del på grund av de tvingande sanktionerna, men också för att de av andra skäl inte vill eller kan fortsätta ha Ryssland som handelspartner.

Kommerskollegium har analyserat handelsstatistik från EU:s statistikkontor Eurostat och har jämfört de 27 EU-ländernas varuhandel med Ryssland. Beräkningarna gäller för mars 2022 till och med februari 2023, och jämförelsen är med motsvarande period året före.

– Det är en tydlig trend att svenska företag minskar sin import från Ryssland. Sedan krigets start har importen har gått ner månad för månad och är snart helt utraderad om trenden fortsätter, säger Nils Norell, analytiker vid Kommerskollegium.

null

Medan EU som helhet endast har minskat sin varuimport från Ryssland med 5 procent, har Sveriges import minskat med 90 procent (från 2,3 miljarder euro till 240 miljoner euro). Sverige är därmed det land som procentuellt sett har minskat sin varuimport från Ryssland mest i hela EU, även om olja och gas räknas bort.

En majoritet av EU:s medlemsländer har minskat importen men tolv länder har till och med ökat sin import sedan krigsutbrottet. Exkluderas olja och gas ser det delvis annorlunda ut, men det förklarar inte hela bilden.

–  Till viss del kan den skilda utvecklingen förklaras av att flera EU-länder har haft och har ett stort beroende av rysk olja och gas, som präglats av kraftiga prisökningar. Utöver detta har länderna haft olika svårt att byta leverantörer även för andra varor och väljer därför att fortsätta importera ryska varor som inte omfattas av sanktionerna. Det är också tänkbart att trycket att begränsa handeln med Ryssland skiljer sig åt mellan EU-länderna, säger Nils Norell.

När det i stället gäller att exportera varor till Ryssland, vilket också i betydande grad omfattas av sanktioner, har den svenska exporten minskat med 65 procent, vilket placerar Sverige på en sjätteplats (efter Malta, Luxemburg, Tjeckien, Rumänien och Danmark). EU som helhet har minskat exporten med 48 procent.

Mer statistik för alla 27 medlemsländer hittar du på Kommerskollegiums webb.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Kommerskollegium är Sveriges myndighet för utrikeshandel, EU:s inre marknad och handelspolitik. Kommerskollegium arbetar för frihandel och klara spelregler.

Följ Kommerskollegium

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommerskollegium

Trumps tullar skulle drabba svensk export negativt – men USA drabbas hårdast10.10.2024 09:50:47 CEST | Pressmeddelande

Om USA skulle införa omfattande tullar mot Kina och resten av världen, vilket Donald Trump sagt att han kommer göra om han blir president, kan Sveriges export till USA minska med 16 procent. Fordonsindustrin, som utgör en tredjedel av Sveriges export till USA, är särskilt utsatt. De största negativa effekterna drabbar dock USA. Detta visar en ny analys från Kommerskollegium.

Fransmännen förbjuder benämningen vegetariska köttbullar – i syfte att inte vilseleda konsumenter17.9.2024 14:38:04 CEST | Pressmeddelande

När det kommer till att tala klarspråk om varors innehållsdeklaration har fransmännen nyligen varit på bollen och protesterat mot att varor säljs som kallas ”vegetariska köttbullar”. Det framkommer i en ny rapport från Kommerskollegium, som varje år analyserar det gångna årets svenska och utländska anmälningar enligt EU:s anmälningsdirektiv.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye