Minskade handelshinder avgörande för elektrifiering av industrin och transporter
Elektrifieringen av industrin och transportsektorn är central för att Sverige ska nå klimatmålen, stärka konkurrenskraften och minska beroendet av importerade fossila bränslen. För att nå dit på ett kostnadseffektivt sätt bör handelshinder tas bort. Det visar en ny rapport från Kommerskollegium.

Övergången till elektrifierade transporter och industri samt utbyggnad av fossilfri elproduktion, elnät och lagring kommer att kräva omfattande import av råvaror, insatsvaror, specialistkompetens och teknik.
– Handelshinder för varor och tjänster ökar kostnaderna för elektrifiering och bör undanröjas. Det handlar om att harmonisera kraven för vindkraftverk på den inre marknaden, att ta bort MGN-tullar (mest gynnad nation) på elfordon och lastbilar. Det handlar också om att främja internationell standardisering för att undvika olika standarder för laddningsinfrastruktur och fossilfritt stål, säger Neil Swanson, utredare på Kommerskollegium.
Rapporten ringar in ytterligare prioriteringar för omställningen till en elektrifierad ekonomi. Centralt är att diversifiera handeln för att trygga försörjningen av kritiska råvaror, förbättra gränsöverskridande transporter för en cirkulär ekonomi och standardisera teknik.
För att stimulera elektrifiering behövs också en reform av subventionerna till fossila bränslen och internationella samarbeten om regler för motiverade gröna subventioner. Detta kan minimera snedvridningen av handeln och undvika handelspolitiska skyddsåtgärder som höjer kostnader för elektrifiering.
– Stöd till fossila bränslen snedvrider konkurrens och gör det svårare för elektrifierade alternativ att konkurrera på marknaden. Det behövs istället rätt incitament för investeringar i fossilfri industri – Sverige och EU bör bibehålla stabila villkor för koldioxidprissättning och EU:s gränsjusteringsmekanism för koldioxid, säger Neil Swanson.
Nyckelord
Kontakter
Pressansvarig Karin Flygare
Tel:08-690 49 00press@kommerskollegium.seLänkar
Kommerskollegium är Sveriges myndighet för utrikeshandel, EU:s inre marknad och handelspolitik.
Följ Kommerskollegium
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kommerskollegium
Särskild kontaktväg för företag om USA-frågor11.4.2025 11:23:45 CEST | Pressmeddelande
Kommerskollegium inrättar en stödfunktion för att underlätta för företag som behöver information om handeln med USA.
Tjänsteexporten växer – men Sverige halkar efter i flera sektorer8.4.2025 16:52:01 CEST | Pressmeddelande
Tjänstehandeln spelar en allt viktigare roll i Sveriges utrikeshandel och bidrar i stor uträckning till sysselsättningen. Inom områden som IT, telekom och streaming har Sverige en stark internationell närvaro. Däremot har vår ställning försvagats inom till exempel transport, bygg och vissa affärstjänster. Det visar en ny analys från Kommerskollegium.
Västra Götaland bidrar mest till Sveriges varuexport19.3.2025 14:53:08 CET | Pressmeddelande
Västra Götaland är den region som bidrar mest till Sveriges varuexport. Regionen stod för 24 procent av Sveriges totala export under 2023. Det visar ny statistik från Kommerskollegium.
Utländska investeringar minskar svenska företags utsläpp14.3.2025 09:46:38 CET | Pressmeddelande
Utländska investeringar kan bidra till att minska intensiteten av koldioxidutsläpp och energianvändning i svenska företag, något som kan bidra till den gröna omställningen. Det visar en ny rapport från Kommerskollegium.
Inget samband mellan höga tullar och positiv handelsbalans10.3.2025 13:22:43 CET | Pressmeddelande
En central del av den amerikanska handelspolitiken, under den nya Trump-administrationen, är att höjda tullar minskar USA:s handelsunderskott. Det kan verka rimligt, men i själva verket påverkar höjda tullar bara handelsbalansen marginellt och de kan lika gärna spä på ett handelsunderskott. Det visar en ny analys från Kommerskollegium.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum