Stockholms stad

Program för Stadshusets jubileumsvecka i juni

Dela
Den 16–23 juni bjuder vi in till ett hejdundrande firande värdigt en hundraåring.

Stadshuset är stockholmarnas hus. I hundra år har viktiga beslut fattats här, idéer har formats och kärlek har flödat. Därför firar vi Stadshusets jubileum tillsammans. Firandet pågår hela året och nu närmar vi oss Stadshusets födelsedagsvecka.

Vi ställer om Stadshuset och bjuder in alla stockholmare till ett öppet stadshus. Välkomna in i Blå hallen och Gyllene salen – det är fri entré. Precis som vid invigningen 1923 blir det Stadshusregatta på Riddarfjärden, i år också med prova på-aktiviteter och folkfest längs kajerna. Två kvällar bjuder vi upp till dans i Stadshuset, något som många stockholmare minns från förr och har längtat efter. I den nyrenoverade Stadshusparken flyttar Parkteatern in under tre junikvällar med en av sina succéföreställningar. På själva födelsedagen den 23 juni fylls huset med kärlek då 200 par vigs från morgon till kväll.

Program

16–17 juni – Danshuset
16–18 juni – Stadshusregattan
16–21 juni – Öppet hus i Stadshuset
19–21 juni – Vegas i Stadshuset
22 juni – Jubileumsmiddag
23 juni – Midsommarvigslar

Det blir en vecka utöver det vanliga när Stadshuset hyllas.

– Hela jubileumsveckan utgår från kärleken till stockholmarnas och demokratins hus. Vi påminns om det fantastiska arv som tidigare generationer har lämnat över till oss, och varför vi ska fortsätta att ta hand om denna pärla för Stockholm och för Sverige, säger finansborgarrådet Karin Wanngård.

Kulturvård i Stadshusparken

Inför firandet har fastighetskontoret sett till att Stadshuset strålar i praktfull glans. Vi har bland annat förgyllt statyer, restaurerat pannåer och lambrekänger. Även Stadshusparken, en kulturhistoriskt värdefull oas och en självklar del av Ragnar Östbergs praktverk, har återställts till dess originalutförande.

Mat och dryck

Restaurangerna Stadshuskällaren och Ragnars skafferi håller såklart öppet. Det blir en somrig meny och servering även på Borgargården. I Stadshusparken blir det åter caféservering som förr i tiden och längs Hantverkargatan finns foodtrucks.  

Fira ditt stadshus

Så, kom förbi Stadshuset under jubileumsveckan. Stäm träff med en vän i Stadshusparken och ta en fika. Fria till ditt hjärta högst upp i Stadshustornet. Strosa runt i Blå hallen och Gyllene salen på egen hand, eller njut av förstklassig arkitektur och vacker konst på en specialvisning. Upplev Riddarfjärden full av segel och vackra båtar, dansa i Blå hallen eller ta del av förstklassig musikunderhållning i parken.

– Stadshuset syns över hela stan men står på ett märkligt sätt lite ensamt. Därför öppnar vi upp och ställer om den här fantastiska platsen, tomten Eldkvarnen vid det enorma vattentorget Riddarfjärden, under jubileumsveckan. Det ska vara lättare för fler personer att spontant hitta hit, säger Svante Hådell, projektchef för Stadshuset 100 år.

Det blir en vecka full av festligheter och alla stockholmare är inbjudna!

Material

Information om Stadshusets 100-årsjubileum finns på Stadshusets webbplats: https://stadshuset.stockholm/ 

Historiskt material finns hos Stockholmskällan: https://stockholmskallan.stockholm.se/teman/Stockholmsplatser/stadshuset/ 

Kontakt

Tomas Gustavsson, presskontakt för Karin Wanngård
E-post: tomas.gustavsson@stockholm.se
Telefon: 076-122 91 99

Emilia Geijer, kommunikatör, stadsledningskontoret
E-post: emilia.geijer@stockholm.se
Telefon: 08-508 293 81

Bilder

Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Stadshuset. Foto: Henrik Trygg
Stadshuset. Foto: Henrik Trygg
Ladda ned bild
Stadshustornet. Foto: Henrik Trygg
Stadshustornet. Foto: Henrik Trygg
Ladda ned bild
Stadshusparken. Foto: Henrik Trygg
Stadshusparken. Foto: Henrik Trygg
Ladda ned bild
Blå hallen. Foto: Yanan Li
Blå hallen. Foto: Yanan Li
Ladda ned bild
Gyllene salen. Foto: Yanan Li
Gyllene salen. Foto: Yanan Li
Ladda ned bild
Stadshusets invigning, 23 juni 1923. Foto: Oscar Ellqvist. Stockholms stadsmuseum
Stadshusets invigning, 23 juni 1923. Foto: Oscar Ellqvist. Stockholms stadsmuseum
Ladda ned bild
Stadshusregattan, 1923. Stockolms stadsmuseem.
Stadshusregattan, 1923. Stockolms stadsmuseem.
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov, driva företag eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Vi är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Välkomna att delta när unga i Skärholmen skapar urban konst!25.9.2023 14:40:00 CEST | Pressinbjudan

Torsdagen 28 augusti kommer tunneln under Skärholmsvägen, som binder samman Skärholmen med Kungens kurva, förvandlas från betonggrå själlös passage till en plats med konst, färg och kreativitet! 14 lokala ungdomar, 10 konstnärer har genom vägledning och inspiration från den portugisiske konstnären och sociala innovatören Nelson Vento, grundare till organisationen Projeto Trinsheira, och projektledare från stadsdelsförvaltningen arbetat sedan i somras för att skapa en muralmålning som fångar Skärholmsbornas bild av dagens Skärholmen.

Nystart för arbetet om gång- och cykelbron mellan Slussen och Gamla stan19.9.2023 09:35:16 CEST | Pressmeddelande

Stockholms stad och Region Stockholm har idag fattat beslut om att tillsätta en gemensam arbetsgrupp för att skapa förutsättningar för att gång- och cykelbron vid Slussen ska kunna byggas utan risk för tunnelbanans trafiksäkerhet. Samtidigt avbryter staden den planerade provpålningen och den juridiska processen avslutas. Det innebär att stoppet i tunnelbanetrafiken under kommande helg uteblir.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum