Svenska kyrkan Norrköping

Modet att överleva - föredrag om överlevande från nazisternas koncentrationsläger

Dela
Fler än tjugotusen överlevande från nazisternas koncentrationsläger kom till Sverige under våren och sommaren 1945. Många var svårt fysiskt och psykiskt märkta av sina erfarenheter. Sällan är deras omhändertagande och fortsatta liv i Sverige omskrivet.

Norrköpings kommun och Svenska kyrkan i Norrköping bjuder in till ett kostnadsfritt föredrag om överlevande från nazisternas koncentrationsläger och deras första steg till ett nytt liv i Sverige. Föredragshållaren Mordechay Giloh delar också med sig av en personlig historia om sin mor och svärmor, som kom till flyktinglägret i Doverstorp utanför Finspång.

Erfarenheterna från mottagandet blev en modell för den framtida behandlingen av flyktingar, inte bara i Sverige.

När? Söndagen den 14 maj kl 15.00
Var? Olaigården, Skolgatan 12
Föredragshållare: Mordechay Giloh

Mordechay Giloh är själv barn till en av de överlevande och författare av boken Björkar och järnvägsspår, om några livsöden bland de judiska flyktingar efter andra världskriget. Boken är resultatet av tio års frilansforskning i svenska och israeliska arkiv, men bygger också på tidigare forskning och på de fåtal böcker som publicerats i ämnet. Giloh växte upp i Sverige, men har levt sitt vuxna liv i Israel.

Föredraget är ett arrangemang av Norrköping kommun och  Svenska kyrkan Norrköping i samarbete med Föreningen Doverstorps flyktingläger, Föreningen Norrköpings synagogas vänner, Vänskapsförbundet Sverige - Israel och studieförbundet Sensus.

Kontakt

Anna Hellerstedt, Föreningen Doverstorps flyktingläger
E-post: anna.hellerstedt@finspang.se
Mob: 073-8206104

Bilder

Om

Svenska kyrkan Norrköping
Svenska kyrkan Norrköping
Nya Rådstugugatan 7
601 04 Norrköping

+46(11)241000https://www.svenskakyrkan.se/norrkoping

Kyrkan finns till för dig.

Svenska kyrkan Norrköping vill vara en närvarande och öppen kyrka som ger möjlighet till eftertanke, tro och engagemang. Vi är en gemenskap och ett stöd i glädje och sorg. Vi finns med i vardagen liksom vid livets stora skiften, både hemma och långt bort. 

Svenska kyrkan i Norrköping har fyra församlingar, Borgs församling, Kolmårdens församling, S:t Johannes församling och S:t Olofs församling. Här finns också Diakonicentrum - DC som är en mötesplats och samtalsmottagning för ungdomar och unga vuxna. I Norrköpings pastorat finns även en kyrkogårdsförvaltningen, ett kansli och en utvecklingsenhet.

Tillsammans består Svenska kyrkan i Norrköping av ca 80 000 medlemmar, 25 kyrkor, 23 kyrkogårdar, 7 kapell och flertalet församlingshem och andra verksamhetslokaler.

Vi vill medverka till att Norrköping blir en bra plats att leva på för alla, vi vill vara där människor är. Kyrkan finns till för dig.

Följ Svenska kyrkan Norrköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Norrköping

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum