Vigsel på hög höjd under nationaldagen
På nationaldagen erbjuder Svenska kyrkan drop in-vigslar i Stadstornet under det traditionella nationaldagsfirandet i Olaiparken. För den som inte bangar för höjder går det att komma allra högst upp i utsiktstornet för att vigas och samtidigt beundra den magnifika utsikten över Norrköping.
Idén om drop in-vigslar i Stadstornet föddes ur en vilja att erbjuda en vigselupplevelse utöver det vanliga. S:t Olai kyrkas kaplan Henning Plath och prästen Patrik Hellberg, som kommer att viga paren, menar att vigslar i en kyrka, eller i människors trädgårdar och andra vackra ställen, ju sker hela tiden.
-Stadstornet har en unik kulturhistoria som är tätt sammankopplad med staden Norrköping. Dessutom visas tornet inte för tillfället för allmänheten och har också en fantastisk utsikt. Det är ett unikt tillfälle för en unik vigsel på ett speciellt datum, säger Henning Plath.
Församlingen har annonserat om vigslarna, men erbjuder också bröllopspar att bara droppa in utan föranmälan. Det man behöver ha med sig är en hindersprövning och sin partner. Minst en i paret behöver vara medlem i Svenska kyrkan.
Hilda Rivero Junström är administratör i S:t Olofs församling och har hand om praktiska kring vigslarna. Hon tar emot bröllopsparen och ordnar med blanketterna.
-Eftersom vi har sagt att man kan droppa in utan föranmälan så vet vi inte hur många bröllopspar som kommer. Men vi hoppas på några stycken iallafall, säger Hilda. Åtmonstone ett par vet vi om, för de har föranmält sig. Vi har förberett 10 små presentpåsar från oss, då vi har frågat företagen runt omkring att sponsra med lite presenter, till exempel lite chokladpraliner.
För de bröllopspar med höjdskräck erbjuds förstås också vigslar på markplan. Man kan ju också ångra sig angående höjden när man väl ska gå upp i tornet.
-Ja, vi kommer förstås inte att tvinga upp paren i tornet om de tvekar. Det är trots allt smala trappor upp. Allt är helt orört sedan brandvakterna arbetade där. Men det kändes som en rolig grej att gå ut med vigslarna i Stadstornet, så därför har vi lagt fokuset på det, säger Patrik. För de par som tycker att det här lockar blir det verkligen minnesvärt.
Mer om Stadstornet: https://www.svenskakyrkan.se/norrkoping/stadstornet
Kontakt
Patrik Hellberg, präst S.t Olofs församling
011-241417 / patrik.hellberg@svenskakyrkan.se
Henning Plath, kaplan för S:t Olai kyrka
011-241412 / henning.plath@svenskakyrkan.se (borta till 4 juni)
Hilda Rivero Junström, administratör S:t Olofs församling
011-241404 / hilda.riverojunstrom@svenskakyrkan.se
Kyrkan finns till för dig.
Svenska kyrkan Norrköping vill vara en närvarande och öppen kyrka som ger möjlighet till eftertanke, tro och engagemang. Vi är en gemenskap och ett stöd i glädje och sorg. Vi finns med i vardagen liksom vid livets stora skiften, både hemma och långt bort.
Svenska kyrkan i Norrköping har fyra församlingar, Borgs församling, Kolmårdens församling, S:t Johannes församling och S:t Olofs församling. Här finns också Diakonicentrum - DC som är en mötesplats och samtalsmottagning för ungdomar och unga vuxna. I Norrköpings pastorat finns även en kyrkogårdsförvaltningen, ett kansli och en utvecklingsenhet.
Tillsammans består Svenska kyrkan i Norrköping av ca 80 000 medlemmar, 25 kyrkor, 23 kyrkogårdar, 7 kapell och flertalet församlingshem och andra verksamhetslokaler.
Vi vill medverka till att Norrköping blir en bra plats att leva på för alla, vi vill vara där människor är. Kyrkan finns till för dig.
Följ Svenska kyrkan Norrköping
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Norrköping
Jakob Graf är årets G T Bäckmans-stipendiat18.12.2024 11:05:03 CET | Pressmeddelande
S:t Olofs församling förvaltar ett antal stipendier, bland annat inom musik och kultur. Det största stipendiet, som i år ligger på 150 000 kr, är G T Bäckmans stipendium. Det är ett kulturstipendium inom musik, teater och scenkonst och ska gå till en ung person och lokal förmåga som visar stor talang. Jakob Graf, född 2002 har i år fått stipendiet för sina insatser inom teaterregi- och produktion. Han har bland annat producerat Doktor Glas på Löfstad slott och Mordgåtor på Söderköpings Brunn och Löfstad slott.
Jakob Graf är årets G T Bäckmans-stipendiat18.12.2024 11:03:09 CET | Pressmeddelande
S:t Olofs församling förvaltar ett antal stipendier, bland annat inom musik och kultur. Det största stipendiet, som i år ligger på 150 000 kr, är G T Bäckmans stipendium. Det är ett kulturstipendium inom musik, teater och scenkonst och ska gå till en ung person och lokal förmåga som visar stor talang. Jakob Graf, född 2002 har i år fått stipendiet för sina insatser inom teaterregi- och produktion. Han har bland annat producerat Doktor Glas på Löfstad slott och Mordgåtor på Söderköpings Brunn och Löfstad slott.
Kören Tonkraft firar tioårsjubileum14.10.2024 16:20:21 CEST | Pressmeddelande
På onsdagskvällar fylls Östra Eneby församlingshem av körsång. Det är kören Tonkraft som har körövning, något de haft sedan 2013. I år får de både en ny körledare och passar på att fira tio års jubileum.
En vecka av kulturhistoria20.6.2024 10:47:05 CEST | Pressmeddelande
Går du gärna in i kyrkor och ser dig omkring, på ställen du besöker? Det är du inte ensam om, över hälften av Sveriges befolkning besöker varje år en eller flera kyrkor, som turist. Det tog man fasta på i Kolmårdens församling, och har skapat Kulturveckan 2024.
Norrköping värdstad för kyrkogårdskonferens21.5.2024 11:51:05 CEST | Pressmeddelande
Ca 700 deltagare har anlänt till Norrköping för att delta i den årliga kyrkogårdskonferensen som arrangeras av branschorganisationen SKKF.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum