För tredje året i rad: var femte kvinna vill lämna en relation – men kan inte

Dela
Ibland blir livet med sin partner inte som man har tänkt sig, och man går skilda vägar. Men faktum är att dagens bostadsmarknad gör att många kvinnor känner sig låsta i sina relationer. Var femte kvinna i Stockholm uppger att de velat lämna en relation, men inte kunnat på grund av sin boendesituation – det visar Relationsrapporten 2023 från Nordax Bank.

Inget har hänt gällande kvinnors trygghet på bostadsmarknaden. För tredje året i rad uppger var femte kvinna (20 procent) att de inte kunnat lämna en relation på grund av sin boendesituation. Bland kvinnor mellan 30 och 49 år svarar så många som var fjärde (25 procent) person samma sak. Det är en grupp som ofta fått barn, varit föräldralediga och köpt bostad tillsammans med sin partner, vilket gör en separation mer komplicerad, både ekonomiskt och praktiskt. 

Att kvinnor fortfarande känner sig låsta i sina relationer är uppseendeväckande. Ingen ska behöva känna sig tvingad att stanna kvar i en relation som inte fungerar på grund av begränsade möjligheter att hitta ett nytt boende. Det är tydligt att vi inte har en jämställd bostadsmarknad och att det här är en verklighet för många kvinnor. Jag är rädd att dagens läge, med en bostadsmarknad som bromsat in rejält och ett betydligt högre ränteläge än vi vant oss med, kommer riskera att förvärra situationen för många kvinnor ytterligare, säger Linda Werdi, bolåneexpert på Nordax Bank. 

Relationsrapporten visar också att svenskarna blivit sämre på att prata med sin partner om vad som ska hända med det gemensamma boendet vid en eventuell separation eller skilsmässa. Nära sju av tio (67 procent) har aldrig pratat med sin partner om det, vilket är en ökning med sex procentenheter jämfört med föregående år. Fyrbarnsmamman Lotta är en av de som önskar att hon pratat med sin partner om vad som skulle hända med boendet vid en separation. Åtta år in i äktenskapet fick hon reda på att hennes dåvarande man hade stora spelskulder, och att lån som hon tagit för att hjälpa hans företag i själva verket finansierat spelandet.

Under äktenskapet var det jag som ansvarade för den gemensamma ekonomin och de fasta utgifterna, men jag hade aldrig full inblick i min exmans ekonomi. Under en lång period hade jag därför ingen aning om vad som försiggick. Senare visade det sig att han tömt våra gemensamma sparkonton för att spela. Det var då jag förstod att jag var tvungen att ta mitt pick och pack och dra, vilket visade sig vara lättare sagt än gjort. Varken jag eller min exman hade råd att köpa ut varandra ut huset. Idag bor jag därför i en mindre hyreslägenhet tillsammans med mina tre barn. Det är klart att jag gärna hade bott större men det viktigaste för mig är att ha tak över huvudet och att mina barn har det bra, säger Lotta Gustavsson. 

Relationsrapporten 2023 visar även att: 

  • Svenskarna är ganska medvetna om att det råder skillnader mellan könen och deras ekonomiska förutsättningar. Nära hälften av alla kvinnor (49 procent) uppger att deras partner kommer klara sig ekonomiskt bäst om de separerade idag. Bland män är den siffran endast 21 procent. 
  • Kvinnor mellan 18-29 år är mest oroliga för sin framtida boendesituation. Samtidigt är svenskarna mindre oroliga för sin framtida boendesituation jämfört med föregående år (22 procent 2022, 16 procent 2023). 
  • Rapporten visar att det skett en positiv förändring när det gäller att hitta ett nytt eget boende efter en separation. Däremot, i likhet med tidigare år, är det fler kvinnor (31 procent) än män (24 procent) som tyckte det var ganska/mycket svårt att hitta ett nytt boende efter separationen.

Rapporten finns tillgänglig här


Om undersökningen 
Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Nordax Bank. Syftet är att undersöka hur den svenska allmänheten ser på den svenska bostadsmarknaden, samt hur jämställdhet påverkar svenskarnas boendesituation och relationer. Undersökningen genomfördes via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel. Totalt gjordes 4704 intervjuer mellan den 2:a och 20:e februari 2023 i åldrarna 18 till 65 år.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Nordax Bank



Nordax är en ledande nordisk specialistbank som erbjuder konkurrenskraftig in- och utlåning till cirka 190.000 privatkunder i Sverige, Norge, Finland och Tyskland. Vi har cirka 230 anställda och genom vår centraliserade affärsmodell bedrivs hela verksamheten från kontoret i Stockholm. Nordax grundades 2003 och sedan dess har vi växt och format en organisation baserad på stort kunnande och engagemang. Sedan januari 2019 är Svensk Hypotekspension en del av Nordaxkoncernen. 

Följ Nordax Bank

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Nordax Bank

Svenskarna sämst i Norden på att söka hjälp vid ekonomisk stress11.12.2023 10:34:44 CET | Pressmeddelande

Var femte svensk mår dåligt på grund av sin privatekonomi. Samtidigt är svenskarna betydligt sämre på att söka professionell hjälp för sina ekonomiska bekymmer jämfört med de nordiska grannländerna. Det visar Hälsonomirapporten som tagits fram av NOBA Bank Group (Nordax Bank, Bank Norwegian och Svensk Hypotekspension), med syfte att utforska kopplingen mellan ekonomi och hälsa i Norden.

Årets Julklapp 2023 – en amortering13.11.2023 11:46:24 CET | Pressmeddelande

Julen närmar sig med stormsteg – och med det julhandeln. Samtidigt får vi ständiga rapporter om stigande priser, ökade räntekostnader och hushållens ansträngda ekonomi. Så, vad ska man ge i julklapp när det dom flesta behöver är något helt annat än nya saker? För att inspirera till en riktigt varm och omtänksam jul har Nordax Bank tagit fram en egen variant på årets julklapp 2023 – Amorteringsklappen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye