ArenagruppenArenagruppen

Kommunernas integrationsansvariga kritiska mot Tidöavtalet

Dela
Integrationsansvariga i kommunerna tror att Tidöavtalets politik kommer att leda till försämrad integration, arbetskraftsbrist och ökad psykisk ohälsa. Det visar en enkätundersökning bland 123 kommuner.

I en enkätundersökning där 123 svenska kommuner tillfrågades om hur de tror att Tidöavtalets förslag kommer påverka kommunens arbete med integration uppger 7 av 10 (67,5 procent) att de tror att förslagen kommer att påverka integrationen negativt.

17 procent tror inte att Tidöavtalets förslag kommer att göra någon skillnad för integrationen, och enbart tre procent tror att Tidöavtalet kommer att vara positivt för kommunens arbete med integration.

Av svaren framgår att det finns en stor oro för att Tidöavtalets integrationspolitiska förslag kommer att leda till arbetskraftsbrist inom sektorer som är beroende av utländsk arbetskraft, som inom vård och omsorg, IT och inom besöksnäringen.

Framförallt finns en stor oro för hur förslagen kommer att påverka nyanlända och andra utrikes födda. I enkäten uppger 70 procent av de svarande att nyanlända och utrikes födda kommer att påverkas av negativt av Tidöavtalets förslag. Det handlar om ökad utsatthet för oro och stress när permanenta uppehållstillstånd avskaffas och det blir lättare för myndigheter att dra tillbaka redan utfärdade uppehållstillstånd.

Flera svarande varnar för att det kommer att bli svårare för nyanlända att återförenas med sin familj, vilket ytterligare ökar risken för konsekvenser som koncentrationssvårigheter och psykisk ohälsa.

Att det också blir svårare och mer tidskrävande att få svenskt medborgarskap gör enligt flera av tjänstepersoner att färre nyanlända och utrikes födda kommer att göra långsiktiga investeringar i Sverige, till exempel genom att köpa en bostad eller komplettera sin utbildning.

Mindre än tre procent uppger att de tror att nyanlända och utrikes födda kommer att påverkas positivt av förslagen i Tidöavtalet.

Bakgrund och mer information
Enkätundersökningen är ett kompletterande faktaunderlag till en nyligen lanserad rapport där Arena Idé gjorde en systematisk granskning av Tidöavtalets integrationspolitiska förslag utifrån aktuell forskning. Rapporten konstaterade att förslagen kommer att få stora konsekvenser. Framförallt för asylsökande, nyanlända och andra som ännu inte har svenskt medborgarskap, men faktum är att avtalets förslag kommer påverka alla i Sverige, oavsett migrationsbakgrund.

Nyckelord

Kontakter

Lisa Pelling, chef, Arena Idé
lisa.pelling@arenagruppen.se
073-6541316

Bilder

Länkar

Om

Arenagruppen
Arenagruppen
Barnhusgatan 4
111 23 Stockholm

http://arenagruppen.se

Arena Idé är en progressiv och partipolitiskt obunden tankesmedja med medborgar- och löntagarperspektiv. Arena Idé finansieras av fackföreningsrörelsen och är en del av den ideella föreningen Arenagruppen.

Arena Idé fokuserar på frågor som rör arbetsmarknaden, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi ger ut rapporter, poddar, böcker och ordnar seminarier och samtal. Arena Idé genomför egna utredningar och analyser, men samarbetar också med forskare, utredare och andra skribenter.

Följ Arenagruppen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arenagruppen

För att bekämpa inflationen krävs en ny ekonomisk politik4.9.2023 09:31:19 CEST | Pressmeddelande

Kan vi få ned inflationen med andra verktyg än räntehöjningar? Det ska framstående ekonomer diskutera på en konferens i Stockholm den 21 september. Bland talarna finns nationalekonomen Isabella Weber som tagit den internationella debatten om inflationsbekämpning med storm. Hon kommer att prata om vinsternas roll i inflationen (”sellers’ inflation”) och de historiska erfarenheterna av prisregleringar.

Ny rapport ifrågasätter sambandet mellan socialdemokratins minskning och de högerradikala partiernas ökning9.6.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Under de senaste 20 åren har socialdemokratiska partier i Europa genomgått en historisk minskning i väljarstöd, samtidigt som högerradikala partier rönt allt större framgångar. Detta har banat väg för föreställningen att radikalhögerns framgångar framförallt beror på att socialdemokratiska partier förlorat arbetarklassväljare till partier som Sverigedemokraterna. En ny rapport från Arena Idé visar att bilden inte stämmer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum