82 procent vill kompensera låginkomsttagare vid dyra klimatåtgärder
Ny studie visar på stark klimatoro och stöd för rättvis klimatpolitik. 72 procent av medborgarna i Danmark, Tyskland och Sverige är mycket oroade över klimatförändringar. Studien visar också att 82 procent stödjer en politik som kompenserar låginkomstgrupper som drabbas av dyra klimatåtgärder.

Studien Climate Policies: Attitudes and behaviours, som är utförd av tankesmedjan CEVEA i samarbete med Friedrich Ebert Stiftung Nordic Countries och Arena Idé, undersöker kopplingen mellan klimatoro, personligt ansvar och stöd för klimatpolitik.
- Resultaten tyder på att det är möjligt att genomföra både ambitiösa och rättvisa klimatpolitiska åtgärder, säger Kristina Birke Daniels, chef för Friedrich Ebert Stiftungs nordiska kontor.
- Den här studien slår fast att väljarna vill se en politik som är både ambitiös och rättvis. Genom att ta hänsyn till att människor har olika förutsättningar att ställa om beroende på var de bor och vilken inkomst de har kan politiker skapa en omställning som får brett stöd i samhället, säger Lisa Pelling, chef för Arena Idé med särskilt ansvar för välfärds- och demokratifrågor.
Studiens resultat:
-
Klimatoro bland medborgarna: Det finns en stor oro för klimatförändringar i alla tre länder. Personer med högre utbildning är generellt mer oroade över klimatet och känner ett större ansvar att agera, men oron är stor i alla befolkningsgrupper.
-
Skillnader inom länderna: Skillnader mellan olika inkomstgrupper, utbildningsnivåer och boende i städer eller på landsbygden påverkar både graden av oro och stödet för klimatpolitik. De som bor i städer tenderar att vara mer oroade och stödja klimatpolitik mer än de som bor på landsbygden.
-
Inkomst och geografi: Personer med lägre inkomst är mer oroade över klimatförändringar, men de är också mer kritiska till klimatåtgärder som innebär kostnader för dem. I städer är stödet för klimatåtgärder starkare än på landsbygden, där folk är mer beroende av bilen för sin dagliga transport.
-
Stöd för klimatpolitik: Människor med högre utbildning och de som bor i städer stödjer i högre grad strängare klimatpolitiska åtgärder, som vägavgifter och minskad subvention för fossila bränslen. Personer med högre inkomst är mer benägna att stödja klimatåtgärder, troligtvis eftersom de har större ekonomisk förmåga att hantera de kostnader som åtgärderna medför.
-
Behovet av rättvisa i klimatpolitiken: Studien pekar på att klimatåtgärder måste vara rättvisa. Ekonomiska incitament, som högre bränslepriser, kan drabba de med lägre inkomst hårdare, särskilt om de är beroende av bilen för att ta sig till jobbet eller få sin vardag att fungera. För att klimatpolitiska åtgärder ska vara effektiva och få brett stöd måste de inkludera omfördelande åtgärder som skyddar de mest utsatta.
Studien presenteras på ett lanseringswebbinarium den 13 februari.
Läs mer här: https://arenaide.se/kalender/turning-concern-into-action/
Kontakter
Helena EitremKommunikatörArena Idé
Tel:0736541313helena.eitrem@arenagruppen.seLisa PellingChef, tankesmedjan Arena IdéArena Idé
Tel:073-6541316lisa.pelling@arenagruppen.seBilder


Länkar
Om studien och lanseringswebbinariet
Studien är genomförd av den danska tankesmedjan CEVEA i samarbete med Arena Idé. Studien är finansierad av Friedrich Ebert Stiftung. Ett representativt urval på 1 200 personer mellan 18 och 69 år har intervjuats i vart och ett av de tre länderna.
Den 13 februari bjuder Arena Idé in till lanseringwebbinarium med Asbjørn Sonne Nørgaard, professor i sociologi och medförfattare till studien, Jytte Guteland, svensk riksdagsledamot och fd EU-parlamentariker och Claudia Detsch, direktör för Friedrich Ebert Stiftungs avdelning för rättvis klimatomställning.
Läs mer: https://arenaide.se/kalender/turning-concern-into-action/
Om tankesmedjan Arena Idé
Arena Idé är en progressiv och partipolitiskt obunden tankesmedja. Tankesmedjans fokus ligger på arbetsmarknaden, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Arena Idé ger ut rapporter och böcker, producerar poddar samt ordnar seminarier och samtal. Arena Idé genomför egna utredningar och analyser, men samarbetar också med forskare, utredare och andra skribenter. Arbetet finansieras av fackföreningsrörelsen. Arena Idé är en del av den ideella föreningen Arenagruppen.
Följ Arenagruppen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arenagruppen
För svårt att ta sig ur skuldsättning, slår ny rapport fast22.4.2025 09:48:04 CEST | Pressmeddelande
Trots sämre ekonomiska tider och att fler ansöker om skuldsanering minskar antalet som beviljas det. Med 440 000 personer med skulder hos Kronofogden, varav 90 000 personer i långvarig överskuldsättning, behövs en moderniserad skuldsaneringspolitik. Det slås fast i Arena Idés rapport Överskuldsättning i Sverige.
Ensamstående mammor bjöd politiker på lunch utanför riksdagen: “Vi äter redan gröt!”9.4.2025 14:08:47 CEST | Pressmeddelande
Idag, en vecka innan regeringens vårändingsbudget presenteras, anordnade föreningen Sveriges Makalösa Föräldrar en aktion där de bjöd politiker på grötlunch. Grötmåltiden var ett sätt att belysa det akuta ekonomiska läge som många barnfamiljer i Sverige befinner sig i, där man knappt har råd att sätta mat på bordet. I juni kan det bli ännu värre. Då slopas det tillfälliga tillägget av bostadsbidraget som riktas till barnfamiljer, något som har väckt starka reaktioner.
Ny bok avslöjar subtila former av rasism mot judar i Sverige9.4.2025 09:59:59 CEST | Pressmeddelande
Imorgon den 10 april ger Arena Idé och Atlas ut boken Rasism mot judar av Hansalbin Sältenberg.
Arena Idé utvärderar skattesystemet8.4.2025 13:28:10 CEST | Pressmeddelande
Så behöver skatterna förändras för att klara framtidens välfärd och öka jämlikheten.
Ny rapport: Nio tidigare regionråd blev vårdlobbyister20.3.2025 11:28:27 CET | Pressmeddelande
En ny rapport från Arena Idé granskar svängdörrarna mellan politiken, de privata vårdaktörerna och lobbybranschen. Vi har granskat de tio största vårdbolagen, de tio största PR- och PA-byråerna och samtliga regionråd från mandatperioden 2018–2022.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum