Arenagruppen

Ny rapport: Inget barn ska vräkas

Dela

Imorgon den 14 januari släpps rapporten Inget barn ska vräkas. Trots nollvision har 8 939 barn vräkts sedan 2008. Mörkertalet är stort, då många flyttar innan avhysningen träder i kraft och en vräkning hinner genomföras.

Rapportförfattare Tove Bjelving, statistiker.
Rapportförfattare Tove Bjelving, statistiker.

Rapporten Inget barn ska vräkas – Vad krävs för att uppfylla nollvisionen? sammanställer och åskådliggör den senaste vräkningsstatistiken från Kronofogden samt data från Boverket och SCB, och tar stöd i aktuell forskning om barns utsatthet på bostadsmarknaden för att föreslå hur nollvisionen om vräkningar av barn kan uppfyllas.

Arena Idé och Bostad 2030 ger tillsammans ut rapporten.

Rapporten i korthet:

  • Trots att det finns en nollvision mot vräkningar av barn, vräktes 342 barn första halvåret 2024. Mörkertalet av hushåll som ofrivilligt avhyses från sina hem är stort. Fyra gånger fler än de som vräks lämnar hemmet innan vräkningen träder i kraft.

  • 8 939 barn har vräkts sedan 2008.

  • En tidigare positiv trend med minskat antal vräkningar har brutits. Ansökningarna om vräkningar har ökat med 20 procent sedan 2017 och antalet verkställda vräkningar har ökat med över 30 procent. 

  • Det vanligaste skälet till en vräkning är att hyresgästen inte har råd att betala hyran. 8 av 10 vräkningsfall beror på en hyresskuld, och i ärenden som berör barn är hyresskuld skälet i 9 av 10 vräkningsfall. Ändå tar socialtjänsten sällan på sig betalningsansvaret för att förhindra en vräkning.

  • Vräkningsstatistiken ger inte hela bilden av situationen på bostadsmarknaden. Det är enbart de som överhuvudtaget har kunnat ta sig in på förstahandsmarknaden som syns i vräkningsstatistiken. I takt med att det blir svårare att hitta ett tryggt boende för hushåll med låga inkomster, ökar antalet hushåll som helt enkelt inte släpps in på förstahandsmarknaden för hyresrätter. Därför behöver vräkningsbegreppet utvidgas och det behövs fler mått för att förstå hur utsattheten på bostadsmarknaden utvecklas.

Rapportförfattare Tove Bjelving är statistiker och praktikant på Arena Idé och Bostad 2030 under höstterminen 2024. Tove har förtroendeuppdrag i organisationen jagvillhabostad.nu.

Rapporten publiceras här den 14 januari. 

Den 14 januari lanseras rapporten med ett seminarium. Medverkar gör Martin Lindvall, samhällspolitisk chef Fastighetsägarna, Tanja Küller, biträdande områdeschef Bostad, Stadsmissionen, Reza Baars, enhetschef förebyggande verksamheten Kronofogden och Karin Lindeberg, bostadspolitisk chef Hyresgästföreningen. Moderator: Elinor Odeberg, chefsekonom Arena Idé . Läs mer och anmäl dig. 

Har du frågor?
Kontakta Helena Eitrem, kommunikatör på Arena Idé: 
073-6541313
helena.eitrem@arenagruppen.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Tove Bjelving, rapportförfattare
Tove Bjelving, rapportförfattare
Ladda ned bild

Om oss

Arenagruppen verkar för oberoende och progressiv opinionsbildning.

I Arenagruppen ingår tankesmedjan Arena Idé, Arena skolinformation, kommunikationsbyrån Arena Opinion, webbtidningen Dagens Arena, samt bokförlagen Atlas och Premiss.

Följ Arenagruppen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arenagruppen

Statyer i bärsjalar sätter fokus på ojämställt föräldraskap19.11.2024 08:56:21 CET | Pressmeddelande

Idag på den internationella mansdagen har manliga statyer runt om i Sverige klätts med bärsjalar och bärselar – från Det svenska tungsinnet i Malmö till Standing Man i Umeå. De som satt upp bärsjalarna är helt vanliga pappor, men bakom initiativet står tankesmedjan Arena Idé med kampanjen #kvantitetstidspappan. Syftet? Att uppmärksamma det ojämställda föräldraskapet och att uppmana arbetsgivare att göra mer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye