AcadeMedia

Drottning Blanka i Halmstad utbildar allt fler undersköterskor

Dela
Drottning Blanka utbildar fler än 1000 undersköterskor på 15 av sina gymnasieskolor runtom i landet. På gymnasieskolan i Halmstad studerar idag cirka 80 av dessa elever, och de ska bli fler. Vård- och omsorgsprogrammet rustar eleverna för en arbetsmarknad där bristen på utbildad personal är stor.

Nationellt nätverk för lärare inom vård- och omsorg

Nu pågår en satsning på vård- och omsorgsprogrammet på gymnasieskolan i Halmstad. Både utrustning och pedagogik uppdateras så att eleverna får en modern utbildning anpassad efter behoven inom vården. Bland annat rustas metodrummet så att eleverna får arbeta med utrustning mer lik den de kommer möta på sina framtida arbetsplatser.

Sara Dahl är rektor på Drottning Blanka i Halmstad:

– Jag är stolt över vår breda satsning som omfattar 15 av Drottning Blankas skolor som har vård- och omsorgsprogrammet. Vi har utvecklat ett nationellt nätverk för våra vårdlärare som ger dem möjlighet att utbyta kunskap och kontinuerligt stärka kvaliteten på utbildningen tillsammans. I takt med att intresset för utbildningen ökar så har vi också möjlighet att ta emot fler elever, säger Sara Dahl. 

Sverige behöver fler undersköterskor

Utbildningen ska ge eleverna de verktyg och kunskaper som krävs för att arbeta i en livsviktig bransch med stor kompetensbrist. Vårdeleverna får ofta jobb innan gymnasiestudierna är avslutade.

Elever som färdigställer sina studier på vård- och omsorgsprogrammet blir licensierad undersköterska, en yrkestitel som blir skyddad från den 1 juli i år. De kan antingen välja att studera vidare till exempelvis sjuksköterska eller börja arbeta direkt inom vård och omsorg. 

Praktik i Halmstad eller utomlands

Elever på Drottning Blankas vård- och omsorgsprogram gör totalt 15 veckors praktik under sina tre gymnasieår. I trean gör elever som läser inriktningen räddningsmedicin sin APL (arbetsplatsförlagt lärande) på sjukhuset i Halmstad, och de som läser social omsorg gör praktik inom LSS eller psykiatrin. 

Yrkeselever på Drottning Blanka även möjlighet att göra sin APL utomlands. Tre elever från Drottning Blanka i Halmstad har just kommit hem från på Teneriffa där de praktiserat på ett hälsocentrum och hjälper funktionsvarierade personer i vardagen. En av dem är Saga Ryberg som går årskurs 3 på Drottning Blanka i Halmstad. Till sommaren tar hon studenten. 

– Jag valde vård- och omsorgsprogrammet för att jag ville jobba med något där jag kan hjälpa folk. Det ger en bred utbildning där jag har många valmöjligheter och garanterat jobb efter studenten, säger Saga Ryberg. 

För mer information om vård- och omsorgsprogrammet på Drottning Blanka i Halmstad, kontakta rektor Sara Dahl på sara.dahl@dbgy.se, 073-856 30 33.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

AcadeMedia
AcadeMedia
Adolf Fredriks Kyrkogata 2
Stockholm

08 7944200http://www.academedia.se

Drottning Blankas Gymnasieskola grundades 1996 och består idag av 28 gymnasieskolor på 24 orter. Alla skolor ligger centralt och präglas av personligt, lokalt och globalt engagemang.  Skolorna erbjuder en blandning av studieförberedande och yrkesinriktade program.

Följ AcadeMedia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från AcadeMedia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum