Prövningen av ansökningar från bärplockare är igång
– En orsak till minskningen kan vara den missvisande nyhet som spreds i januari om att ambassaden i Bangkok stoppar viseringar för bärplockare på grund av missförhållanden. Men det är inte ambassaden som utfärdar arbetstillstånd. Det är Migrationsverkets uppdrag att pröva och bevilja dessa, säger generaldirektör Mikael Ribbenvik.
Fram till vecka 19 i år har 2 850 ansökningar om arbetstillstånd från thailändska bärplockare lämnats in till myndigheten. Än så länge har ansökningarna dock bara börjat komma in.
Bärplockare från Thailand är viktiga säsongsresurser för svenska bärplockarföretag. Det är Migrationsverket medvetet om. Samtidigt får myndigheten signaler om oseriösa kontrakt och uteblivna löner kopplat till lokala bemanningsföretag i Thailand.
– Uppgifterna om missförhållanden kommer från den svenska ambassaden. Migrationsverket tar uppgifterna på mycket stort allvar och som myndighet är vi skyldiga att agera, säger Mikael Ribbenvik.
Under 2023 kommer Migrationsverket att stärka kontrollen av såväl svenska företag som lokala bemanningsföretag som de svenska företagen anlitar.
Liksom tidigare läggs stor vikt vid vad som skett under tidigare genomförda säsonger, det vill säga att både thailändska och svenska aktörer visar att åtaganden gentemot bärplockare och myndigheter har fungerat.
Det görs bland annat genom att kontrollera att kontrakt finns och att svenska företag har betalat de thailändska bemanningsföretagen för utförda tjänster.
Kort sagt så ska det finnas faktiska anställningsförhållanden mellan bemanningsföretagen och bärplockarna.
Utöver det utgår Migrationsverket som tidigare från att den enskilde bärplockaren får information om anställningsvillkor och förutsättningarna för arbetet i Sverige.
– Vi räknar ändå med att få in närmare 6 000 ansökningar i år. Prövningen av dessa ansökningar kommer att ta tid. Med ett gott samarbete mellan oss, ambassaden, de thailändska bemanningsföretagen och bärplockarföretagen i Sverige kommer det att ändå gå bra, säger Mikael Ribbenvik.
Kan svenska bärplockarföretag säkerställa att ansökningar om arbetstillstånd skickas till Migrationsverket under maj hinner myndigheten troligen pröva ansökningarna innan bärsäsongen normalt startar. Det förutsätter dock att de sökande uppfyller villkoren för tillståndet.
Nyckelord
Kontakter
Migrationsverkets presskontakt
kl 8.30-16.30 på vardagar
Bilder
Om
Migrationsverket är den myndighet som prövar ansökningar från personer som vill besöka, bo eller söka skydd i Sverige eller som vill bli svenska medborgare.
Läs mer på www.migrationsverket.se
Följ Migrationsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Migrationsverket
Ett år med höjt lönekrav1.11.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Ett år har gått sedan lönekravet för arbetstillstånd höjdes och i en ny rapport har Migrationsverket analyserat dess effekter och resultat. I analysen framgår det att andelen avslag ökat inom vissa branscher och yrken, är oförändrat eller minskat inom andra. Samtidigt går det inte att med säkerhet bedöma att de senaste årets förändringar enbart beror på att lönekravet höjts.
Fler personer med utvisningsbeslut väntas lämna Sverige21.10.2024 09:32:27 CEST | Pressmeddelande
Migrationsverket bedömer fortsatt att cirka 10 000 personer söker asyl i Sverige i år. Samtidigt höjs prognosen för antalet personer med avslag på ansökan om uppehållstillstånd som självmant lämnar landet. – Vi höjer prognosen för i år, mot bakgrund av utfallet under året och för att vårt arbete för att öka återvändandet väntas få ytterligare effekt, säger Migrationsverkets generaldirektör Maria Mindhammar.
Webbinarium: Hur kan man utvisas efter tio år i Sverige?9.10.2024 13:14:28 CEST | Pressinbjudan
Varmt välkommen till ett webbinarium för journalister om hur Migrationsverket hanterar asylärenden.
Migrationsverket är en del av den nya satsningen mot organiserad brottslighet17.9.2024 11:22:01 CEST | Pressmeddelande
Idag lanseras “Sverige mot organiserad brottslighet“ (SMOB), ett initiativ som syftar till att stärka Sveriges samlade förmåga att bekämpa den organiserade brottsligheten med särskilt fokus på den kriminella ekonomin. Genom att förbättra kompetensen och kapaciteten hos yrkesverksamma och stärka samverkan mellan olika samhällsaktörer genom forskning, utbildning och innovation, bidrar SMOB till samhällets förmåga att försvåra och förhindra kriminella verksamheter som hotar landets säkerhet och välfärd.
Färre asylsökande till Sverige – men fler ukrainare väntas söka skydd26.7.2024 09:39:56 CEST | Pressmeddelande
Migrationsverket bedömer att cirka 11 000 personer från Ukraina söker skydd i Sverige i år, vilket är 3 000 fler än bedömningen i föregående prognos. Samtidigt skrivs prognosen för antalet asylsökande från andra länder ner. – Trenden med ett minskat antal asylsökande i Sverige fortsätter, säger Annika Gottberg, överdirektör på Migrationsverket.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum