Skolverket

Hur bra är fjärdeklassares läsförståelse?

Dela
Hur är svenska elevers läsförståelse i årskurs 4? Och hur står sig deras kunskaper i jämförelse med andra EU- och OECD-länder? Tisdagen den 16 maj klockan 10 presenterar Skolverket de svenska resultaten av den internationella studien PIRLS 2021 som mäter fjärdeklassares läsförmåga och attityder till läsning. Presskonferensen sker på plats i Skolverkets lokaler.
Bild på mellanstadieelever som läser i ett bibliotek. Foto: Skolverket
Bild på mellanstadieelever som läser i ett bibliotek. Foto: Skolverket

Läsförmågan är en viktig grund för att lyckas i skolan och därför ger PIRLS ett viktigt besked. Totalt deltar 65 länder i undersökningen. PIRLS är tillsammans med PISA de enda internationella undersökningarna som mäter elevers läskunskaper.

PIRLS har genomförts var femte år sedan 2001 och Sverige har deltagit vid samtliga undersökningar. Sverige presterade bäst av alla länder 2001, därefter sjönk resultaten både 2006 och 2011 för att sedan öka 2016.

Välkommen till presskonferens den 16 maj kl 10.00

Plats: Svetsarvägen 16 i Solna business park

Resultaten offentliggörs samtidigt i alla deltagande länder. Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson och projektledaren Cecilia Stenman deltar. Presentationen sänds även på www.skolverket.se.

Det kommer att vara möjligt att göra egna intervjuer direkt efteråt.

Mer information om PIRLS hittar du här www.skolverket.se/pirls


Föranmälan krävs och kontaktuppgifter

Föranmäl er till presstjanst@skolverket.se eller ring 08-527 333 00 senast den 16 maj klockan 08.00.

Medtag presslegitimation. 

Nyckelord

Kontakter

Skolverkets Presstjänst

Vi kan hjälpa dig som är journalist att hitta rätt person att prata med eller intervjua. Dessutom kan vi ge dig aktuell information om Skolverket och vår verksamhet.

Tel:08-527 333 00presstjanst@skolverket.se

Bilder

Bild på mellanstadieelever som läser i ett bibliotek. Foto: Skolverket
Bild på mellanstadieelever som läser i ett bibliotek. Foto: Skolverket
Ladda ned bild

Om

Skolverket
Skolverket
Svetsarvägen 16
171 41 Solna

08-527 332 00http://www.skolverket.se/

Skolverket ska främja att alla barn och elever får tillgång till en utbildning och verksamhet som är likvärdig och av god kvalitet i en trygg miljö. Vi ska bidra till goda förutsättningar för barns utveckling och lärande samt förbättrade kunskapsresultat för elever.Skolverket tar fram kunskapskrav, föreskrifter, allmänna råd och nationella prov. Vi ansvarar också för den officiella statistiken på skolområdet och gör uppföljningar och utvärderingar.

Följ Skolverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skolverket

Försämrade PISA-resultat i Sverige och i många andra länder5.12.2023 11:05:00 CET | Pressmeddelande

15-åringar presterar sämre i matematik och läsförståelse i Sverige, i övriga Norden samt i de flesta andra OECD-länder. Det visar den internationella kunskapsmätningen PISA 2022. I naturvetenskap presterar de svenska 15-åringarna på samma nivå som i föregående mätning 2018. Trots resultatnedgången ligger Sverige fortfarande på en högre nivå än OECD-genomsnittet i alla tre ämnesområden.

Svenska elever i topp i demokrati- och samhällsfrågor men kunskapsresultaten har sjunkit28.11.2023 10:05:00 CET | Pressmeddelande

Svenska åttondeklassare har mycket goda kunskaper i demokrati- och samhällsfrågor och ligger i toppskiktet i den internationella undersökningen ICCS 2022. Jämfört med 2016 har dock kunskapsresultaten i Sverige sjunkit, vilket också gäller för många av de övriga deltagarländerna. I Sverige har spridningen ökat mellan de högst och lägst presterande eleverna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye