Stockholms stad

Morgonopera och mattor, värme, växter och världsrekord – det är På Sergels torg det händer i sommar!

Dela
Aldrig förr har torget varit grönare och skönare än just nu! Årets glittrande installation över torget Disrupting Ebb and Flow är signerat Elin Stampe med tillhörande komposition av Brenda El Rayes. Studio Era bygger ett 5 meter långt fussballbord och ett jättelabyrintspel. I samarbete med Parkteatern fyller vi torget med artister från Sverige och världen som presenterar allt från konserter, dans och cirkus till opera.

– Sergels torg har länge setts som Stockholms vardagsrum och det gläder mig att torget i sommar fylls med musik, konst och aktiviteter. Målet för oss är att hela staden ska vara trygg, trevlig och säker för stockholmare i alla åldrar, säger social- och trygghetsborgarråd Alexander Ojanne (S).

Sommarens stora konstinstallation Disrupting Ebb and Flow av Elin Stampe och Brenda El Rayes (ljud) refererar till tidvattnet och relationen mellan jorden och månen och ljudbilden i verket följer tidvattnets rytm. Titeln anknyter också till rytmen som finns på Sergels torg dygnet runt. Konstnären Evelina Kroon sätter färg på Soltorgstrappan med sitt verk Färgtrappa och konstnären Vega Määttä Siltberg har skapat en serie färgstarka mattor, City Sky, som ska placeras i trappan framför sommarscenen på Sergels torg.

Med inspiration från fritidsgården bygger i juni landskapsarkitekterna från Studio Era Sergel Sommarlovspark innehållande spel, lek och aktiviteter. Ett fem meter långt fussballbord och ett stort labyrintspel som båda kräver skicklighet, tålamod och samarbete. Parkens hjärta är ett materialbibliotek - en kulturmur - med brädspel, böcker, tidningar, lekredskap, sportutrustning och pyssel.

Utomhusgalleriet på övre plan av Sergels torg har utställningar hela sommaren med Kungliga konsthögskolan, Grafikskolan, Konstverkstan Kulturhuset Stadsteatern och Goethe-Institut Schweden.

– Jag vill att konsten ska tillföra något utöver det estetiska. Locka besökare att använda platsen på nya sätt och bidra till att torget blir en plats för mångfald och reflektion, säger Hildegun Nilsson Varhelyi, kurator för konst och gestaltning.

I samarbete med Parkteatern gästas torget i sommar av otaliga artister, musiker, akrobater, dansare med mera. Vad sägs om opera eller dans när du är på väg till jobbet? Världrekordjonglör, rola bola, rockringsakrobatik, streetdance och några röda näsor. För att inte tala om all musik som ljuder över torget i sommar; afrobeats, gospel, balkanmusik, downtempo-folktronic och Evert Taube.

– Scenkonsten bidrar till att stärka Sergels torg som mötesplats. Vi vill fylla torget med ett färgstarkt och inkluderande program för alla, säger Josefin Rosales, konstnärlig ledare för Parkteatern och curator för scenkonsten på Sergels torg.

På Sergels torg är en del av ett långsiktigt arbete där Stockholms stad tillsammans med Afa Fastigheter, AMF fastigheter, Axfast, City i Samverkan, Gålöstiftelsen, Stena Fastigheter och Vasakronan levandegör Sergels torg.

Följ projektet "På Sergels torg" i sociala medier:

@pasergelstorg

Presskontakt:
Emma Englund
Projektledare press-och kommunikation På Sergels torg
emma.a.englund@stockholm.se
Telefon: 076-129 0177 

Bilder

Länkar

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov, driva företag eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Vi är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Snart börjar vi rusta upp Östermalmstorg8.12.2023 07:58:00 CET | Pressmeddelande

Just nu pågår förberedelser inför upprustningen av Östermalmstorg till ett levande, tryggt och tillgängligt stadstorg. Den första byggetappen i projektet är att renovera växtbäddarna för de befintliga träden på södra sidan av torget. Där står Östermalmsgrillen idag. En av förberedelserna inför byggstarten är att kiosken ska flytta till en annan tillfällig plats på torget under byggtiden. Ägarens plan är att flytta byggnaden söndagen 10 december. När byggnaden är flyttad startar arbetet med att rusta upp torget.

Fritids- och framtidsmässan samlar utställare för barn och unga med funktionsnedsättning6.12.2023 16:07:45 CET | Pressmeddelande

Den 16 februari 2024 arrangerar Stockholms stad Fritids- och framtidsmässan i Eriksdalshallen. Mässan riktar sig till barn och unga med funktionsnedsättning och deras anhöriga. På mässan finns utställare som exempelvis funktionsrättsorganisationer, stadens fritidsgårdar, Kulturskolan samt olika föreningar. Besökare kan få information om utbildnings- och arbetsmöjligheter anpassat för personer med funktionsnedsättning. Dessutom kan besökare även pröva på en mängd olika aktiviteter som till exempel judo, bowling och dans.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum