Kommunal

Kommunal varslar om strejk inom grön sektor

Dela
Förhandlingarna mellan fackförbundet Kommunal och arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare har strandat. Nu varslar Kommunal om konflikt för anställda på avtalsområdet trädgårdsanläggning med start den 25 maj.
Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal. Johan Ingelskog, Avtalssekreterare Kommunal
Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal. Johan Ingelskog, Avtalssekreterare Kommunal

Om parterna inte kommer överens innan den 25 maj läggs arbetet ned på ett stort antal arbetsplatser. Varslet innefattar även en nyanställnings- och inhyrningsblockad, samt mer- och övertidsblockad, även dessa börjar gälla den 25 maj.  

Kommunal kräver att lägstlönerna i avtalen höjs i enlighet med märket som sattes i samband med industriavtalet tidigare i år, något arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare säger nej till. Kommunal menar att lägstlöner i enlighet med märket är en principiellt viktig fråga och att Gröna arbetsgivare skulle få en särställning på svensk arbetsmarknad om de som enda arbetsgivarorganisation skulle få ett undantag från märket.

-  En strejk är alltid en sista utväg och absolut inget Kommunal gör lättvindigt. Konflikten handlar om märket och att Gröna arbetsgivare inte vill höja avtalens lägstlöner enligt det märke som gäller på svensk arbetsmarknad. Det är oacceptabelt. Vi ska inte ha fattiga arbetare i Sverige, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal. 

-  Det här är en principiell strid som rör hela avtalsrörelsen. Om arbetsgivare tillåts välja fritt när märket gäller kommer vi kastas in i kaos. Vi kommer aldrig kunna vika ner oss. Medlemmarna är värda mer, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal.

Kommunal har i årets avtalsförhandlingar tre huvudkrav där ett av de är löneökningar till alla med en särskild satsning för de med lägst lön. Om Gröna arbetsgivare tillåts frångå märket så får det stora följdeffekter på hela arbetsmarknaden.

-  Vi kan inte ha ett läge där märket är ett tak men inte ett golv. När fackföreningsrörelsen tar ansvar i ett svårt ekonomiskt läge är det upprörande att det finns arbetsgivare som utmanar märket, det är ansvarslöst. Det riskerar att få långsiktiga konsekvenser och påverka förtroendet för märket, och hela den svenska modellen, negativt. Vi förutsätter att Svenskt Näringsliv tydligt markerar mot sina medlemmar som inte respekterar märket, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare Kommunal.

Berörda yrkesgrupper som Kommunal organiserar är bland annat trädgårdsarbetare, anläggningsarbetare och fordonsförare. Varslet gäller runt om i hela Sverige och kan komma att utökas.

För att se vilka arbetsplatser som tas ut i strejk besök Kommunal.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal. Johan Ingelskog, Avtalssekreterare Kommunal
Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal. Johan Ingelskog, Avtalssekreterare Kommunal
Ladda ned bild

Om

Kommunal
Kommunal
Box 190 39
104 32 Stockholm

http://www.kommunal.se

Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.

Följ Kommunal

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunal

Larmen inifrån förskolan: nedskärningarna drabbar barnens hälsa11.3.2024 13:06:00 CET | Pressmeddelande

Läget är pressat för många av Sveriges kommuner och nu förbereder sig personalen inom skola och förskola för den våg av nedskärningar som väntas i år. Nu kommer larmen inifrån om att nedskärningarna riskerar att leda till att läroplanen inte efterlevs. Personalen är även oroliga för att besparingarna i verksamheten kommer leda till sämre mående och hälsa hos barnen. Det visar en enkät som fackförbundet Kommunal gjort.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye