Håll Sverige Rent

Nu startar årets Kusträddarna

Dela
Den svenska kusten svämmar över av skräp. I Bohuslän flyter motsvarande fem badkar fulla med skräp i land varje timme, varje dag, året om. Därför genomför Håll Sverige Rent nu kampanjen Kusträddarna – sommarens största skräpplockning längs kuster och stränder, där tiotusentals personer beräknas hjälpa till att plocka upp tonvis med skräp.
Pressbild. Foto: Marcus Gustavsson/Håll Sverige Rent
Pressbild. Foto: Marcus Gustavsson/Håll Sverige Rent

Den 8 juni, på Världshavsdagen, bjuder Håll Sverige Rent in till en stor gemensam skräpplockardag längs kuster och stränder runt om i landet. Kampanjen Kusträddarna genomförs för sjunde året i rad, och bara förra året plockades 170 ton skräp.

På vissa stränder kan man inte ta ett enda steg utan att kliva över hundratals skräpföremål. Det mesta är plast. Genom Kusträddarna sätter vi strålkastarljuset på det här enorma miljöproblemet.

Håll Sverige Rent uppmanar nu allmänheten, företag och kommuner att engagera sig i kampanjen och vara en del av lösningen på nedskräpningen av våra hav. Förra året deltog över 56 000 kusträddare utspridda i 287 av Sveriges 290 kommuner.

Alla som vill vara med och göra en instats för havet kan enkelt bli kusträddare på hsr.se/kustraddarna.

Fakta om skräp i haven

Varje timme spolas ungefär fem badkar skräp upp längs Bohuskusten. Det är ett av Europas mest nedskräpade kustområden.

Bohuskusten får ta emot mer fiske- och industrirelaterat skräp än syd- och ostkusten där det är vanligare med konsumentrelaterat skräp. På alla stränder är det vanligt med oidentifierbara bitar av plast från större föremål som håller på att vittra sönder.

Marin nedskräpning är ett globalt problem som inte känner några nationella gränser. Forskare tror att det finns mer än 75–199 miljoner ton plast i våra hav och varje år tillkommer 5–13 miljoner ton plast. Och det växer snabbt: på sextio år har plastproduktionen i världen ökat lavinartat, och det märks i våra hav, där gigantiska mängder ansamlas.

94 procent av all plast i haven syns inte, utan ligger på havsbotten.

Fakta om Kusträddarna

I år plockar vi skräp tillsammans på världshavsdagen den 8 juni 2023. Världshavsdagen är en officiell dag utsedd av FN. Runt hela världen uppmärksammas frågor som handlar om hur haven egentligen mår. Så här går det till att delta i kampanjen:

  • Anmäl dig på hsr.se/kustraddarna.
  • Hitta en skräpig plats att plocka på. Det kan vara en kuststräcka vid havet, en strand, klippa eller vid en insjö. En plats där skräp på land riskerar att hamna i vattnet.
  • Dra på dig skräpplockarhandskar och börja plocka. Fyll så många påsar du kan. Tänk på att inte störa fåglar.
  • Ta hand om ditt insamlade skräp. Kontakta gärna kommunen i förväg och se om de kan hjälpa till att hämta upp det insamlade skräpet. Rapportera in hur många påsar och säckar du samlat in på hsr.se/kustraddarna.
  • Glöm inte att ta bilder på allt skräp du samlat in och dela på dina sociala kanaler för att uppmuntra fler till att gå med! Använd gärna #HållSverigeRent

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Pressbild. Foto: Marcus Gustavsson/Håll Sverige Rent
Pressbild. Foto: Marcus Gustavsson/Håll Sverige Rent
Ladda ned bild
Pressbild. Foto: Marcus Gustavsson/Håll Sverige Rent
Pressbild. Foto: Marcus Gustavsson/Håll Sverige Rent
Ladda ned bild

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum