Stiftelsen Skansen

Stort nationaldagsfirande på Skansen 6 juni 

Dela
Den 6 juni, Sveriges Nationaldag, firas stort på Skansen. Dagtid blir det firande för hela familjen med försommarkonsert, flaggpyssel, samiskt hantverk och mycket mer. På kvällen firas det traditionsenligt i SVT och på Sollidenscenen med musik och tal till Sverige i närvaro av kungafamiljen. Vi uppmärksammar också att det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung.
Nationaldagen på Skansen. Foto: Anna Hugosson
Nationaldagen på Skansen. Foto: Anna Hugosson

Redan 1893 började firandet av Sveriges nationaldag på Skansen och varje år är det en av Stockholms mest populära platser att besöka för att fira nationaldagen. Årets jubileumsfirande uppmärksammar också att det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung.

Under dagen blir det fullt av aktiviteter för alla åldrar. Upplev folkdans med Skansens folkdanslag till spel av Skansens spelmän, njut av försommarkonsert i Seglora Kyrka med Helene Stureborgs Kammarkör, följ med fil. Dr. Gunilla Larsson på en vandring i Skansens hus och gårdar och upptäck olika samiska hantverk eller fascineras av sommarens sägner från förr. Alla barn kan pyssla egna flaggor, testa naturslöjd, gå på föreställning på Lill-Skansen och åka häst och vagn. Dessutom gästas Skansen av Sveriges Nya Landskapsmåltider som serverar landskapsrätter från hela landet.  

– Det är något speciellt med att fira nationaldagen på den plats där den en gång i tiden skapades! Vi ser fram emot en riktig folkfest den 6 juni med flera roliga nyheter blandat med traditionella inslag, säger Yvonne Nordlind, marknads- och kommunikationschef på Skansen.

På kvällen firas nationaldagen högtidligt från Sollidenscenen och i SVT, med Anne Lundberg och Micke Leijnegard som kvällens programledare. Kungafamiljen anländer i kortege med häst och vagn, det blir tal till Sverige av Kung Carl XVI Gustaf, flagghissning, fanutdelning och nationalsång. På scen står en bred samling artister, bland andra Grammy-vinnaren Magnus LindgrenSven-IngvarsHanna Husáhr och Joachim Bäckström, och kören Barn sjunger med barn med elever från Husbygårdsskolan och Adolf Fredriks Musikklasser. Alla ackompanjerade av Arméns Musikkår och Marika Willstedts husband.  
 
Framkomligheten till Skansen kommer att vara begränsad under hela dagen den 6 juni med anledning av den kungliga kortegen. Till Skansen kommer man enklast till fots från Djurgårdsbron eller med färja till Allmänna gränd.
 

Nationaldagen på Skansen, tisdag 6 juni kl 10-17 samt kl 18.30-19.30 

Firandet sänds även i SVT Play och SVT1 tisdag 6 juni kl 20.00-21:50  

Historien bakom Sveriges Nationaldag 

Det var på Skansen som firandet av Sveriges nationaldag, eller Svenska Flaggans Dag som den ursprungligen kallades, startade år 1893. Skansens grundare, Artur Hazelius, ville instifta en högtidsdag som skulle samla nationen och valde den 6 juni. Det var den dagen, år 1523, som Gustav Vasa utropades till kung och det var den 6 juni 1809 som den då gällande regeringsformen undertecknades. 
 
Den 6 juni var en inofficiell nationaldag fram till 1916, då den instiftades som svenska flaggans dag. Först 1983 blev dagen officiellt Sveriges nationaldag och 2005 en officiell helgdag. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nationaldagen på Skansen. Foto: Anna Hugosson
Nationaldagen på Skansen. Foto: Anna Hugosson
Ladda ned bild
Nationaldagen på Skansen 2022. Foto: Anna Hugosson
Nationaldagen på Skansen 2022. Foto: Anna Hugosson
Ladda ned bild
Nationaldagen på Skansen. Foto: Anna Hugosson
Nationaldagen på Skansen. Foto: Anna Hugosson
Ladda ned bild
Anne Lundberg och Micke Leijnegard programleder Nationaldagen 6 juni. Foto: Eva Edsjö / SVT
Anne Lundberg och Micke Leijnegard programleder Nationaldagen 6 juni. Foto: Eva Edsjö / SVT
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Djurgårdsslätten 49-51
115 21 Stockholm

08 - 442 80 00http://www.skansen.se/sv

Mitt på den gröna ön Djurgården i Stockholm finns Skansen. En plats som levandegör upplevelser av natur och kultur – nu, då och i framtiden. Stiftelsen Skansen är världens äldsta friluftsmuseum, grundat 1891 av Artur Hazelius, och varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till oss.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Fjorton kreatörer utforskar hantverkstraditionens framtid i ny utställning på Skansen24.8.2023 16:35:00 CEST | Pressmeddelande

Med utställningen Bred blick på hantverk flyttar fjorton konsthantverkare in i en av Skansens historiska byggnader. Gästerna bjuds in att utforska kreatörernas individuella sätt att föra hantverkstraditionen vidare in i framtiden. Utställningen, som öppnar lördagen den 2 september, är ett samarbete mellan Stiftelsen Skansen och Hantverkarna Stockholm. Curator är Stefan ”Trendstefan” Nilsson.

Sjörapporten kompletteras med rapport om tillståndet under ytan i ny version signerad BSSC på Skansen14.7.2023 09:30:19 CEST | Pressmeddelande

I över 100 år har Sjörapporten hjälpt svenskar att navigera till havs, likväl som uppe på land. Formatet har aldrig ändrats och den välbekanta rösten tycks ha en lugnande effekt för många i tider då världen skakar. I SRs Somna till Sjörapporten vaggas lyssnarna till sömns av gamla sändningar ackompanjerade av klassisk musik. Men hur lugnande är rapporten egentligen? Baltic Sea Science Centers nya version av radioklassikern belyser läget i Östersjön – genom en Sjörapport som tar lyssnarna under ytan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum