Diskrimineringsombudsmannen

Lärare utsatte gymnasieelev för sexuella trakasserier under flera års tid

Dela
En lärare på en gymnasieskola i Skåne utsatte en elev under flera års tid för sexuella trakasserier. Diskrimineringsombudsmannen (DO) begär nu att kommunen ska betala diskrimineringsersättning till eleven.

Läraren har via sociala medier sexuellt trakasserat eleven. Trakasserierna har bestått i att läraren skickat meddelanden av sexuell natur samt bilder och filmer med sexuellt innehåll till eleven. Bilderna och filmerna får till sitt innehåll bedömas som mycket kränkande. Eleven anmälde trakasserierna till skolan och skolan har polisanmält läraren, som sade upp sig i samband med händelsen.

Kommunen har till DO medgett huvuddelen av händelseförloppet. Mot bakgrund av den allvarliga kränkningen begär DO att kommunen ska betala 250 000 kronor i diskrimineringsersättning till eleven.

– Det här är en allvarlig kränkning inte minst mot bakgrund av den beroendeställning som eleven i förhållande till läraren har befunnit sig i, och den långa tid som trakasserierna har pågått. Det är viktigt att tydliggöra skolans och kommunens ansvar i dessa frågor, alla elever ska känna sig trygga i skolan, säger Sofie Rykowski, jurist på DO:s processenhet.

Om kommunen motsätter sig DO:s begäran kommer DO lämna in en stämningsansökan till tingsrätten.

DO 2023/3016

Nyckelord

Kontakter

Om

Diskrimineringsombudsmannen
Diskrimineringsombudsmannen
Råsundavägen 18
169 04 Solna

08-120 20 700http://www.do.se/

Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en myndighet som arbetar för ett samhälle fritt från diskriminering.

Följ Diskrimineringsombudsmannen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Diskrimineringsombudsmannen

Ny rapport: Kunskapsbrister om AI innebär risk för diskriminering15.11.2023 09:05:21 CET | Pressmeddelande

Många arbetsgivare känner inte till att de redan idag använder sig av artificiell intelligens, AI, eller annat automatiserat beslutsfattande. Det visar den rapport om AI och risker för diskriminering i arbetslivet som Diskrimineringsombudsmannen, DO, publicerar idag. Att arbetsgivare har denna kunskap är avgörande för att arbeta förebyggande för att motverka diskriminering vid tillämpning av tekniken, skriver DO.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum