Svenska kyrkan i Umeå

Dans, poesi, konst och musik i Tegs kyrka under Umeå kulturdagar

Dela
Solodans till cello, konst och poesi med klarinett och ukrainsk musik på piano! Första delen av Umeå kulturdagar innehåller tre föreställningar i världsklass fredag–lördag 2–3 juni i Tegs kyrka.

Förra sommaren arrangerade Svenska kyrkan en kulturfest, som en del av Umeå 400 år. I år blir det en fortsättning under två helger med flera konstnärliga uttryck. Tegs kyrka är centrum för föreställningarna den 2–3 juni samt 25–26 augusti. Konstnärlig ledare är Kjell Fagéus.

Den första helgen medverkar dansare Virpi Pahkinen, konstnär Kent Wisti, pianist Natalya Pasichnyk, präst och poet Susanne Dahl, klarinettist Kjell Fagéus och cellist Jakob Koryani.

– Jag hoppas att många umebor tar chansen att uppleva musik, ord, bild och dans med uttrycksfulla artister i världsklass, säger Kjell Fagéus, konstnärlig ledare.

Cellist Jakob Koranyi spelar i alla tre föreställningarna. Han har turnerat runt om i världen som soloartist och kammarmusiker. På grund av den pågående klimatkrisen har Jakob slutat acceptera uppdrag som kräver resor med flyg.

Föreställningen ”Dialogo” är ett unikt möte mellan solodans och musik. Jakob Koranyis spelar cello till solodansaren Virpi Pahkinens meditativa och suggestiva dans längst fram i Tegs kyrka.

Konserten ”Varsamhet” är en upplevelse av Kent Wistis konst, Susanne Dahls poesi och musik med klarinettist Kjell Fagéus och cellist Jakob Koranyi.

”Ukraina” är en konsert med svensk-ukrainska konsertpianisten Natalya Pasichnyk som vill sprida ukrainsk konstmusik till bredare publik. Tillsammans med cellist Jakob Koranyi framför hon verk från 1700-talet och framåt.

För intervjuer eller kontakt med artister: kontakta Kjell Fagéus. 

Program

”Dialogo”
Fredag 2 juni kl 19.00 i Tegs kyrka. Introduktion kl 18.00, Stora salen.

Upplev ett unikt möte mellan solodans och musik. Jakob Koranyi spelar cello och Virpi Pahkinen dansar.

Virpi Pahkinen är svensk-finsk dansare och koreograf som känd för sina rörelsemönster som skapar en mystisk meditativ atmosfär. Virpi Pahkinen är aktuell i SVT:s kulturprogram Sverige! Du ser hela intervjun här. (Från 7:56)

Längd: ca 70 minuter, entré 150 kr.

Musik av:

  • Jacob Mühlard (f 1991) 
  • György Ligeti (1923–2006) 
  • J.S. Bach (1685–1750)

”Varsamhet”
Lördag 3 juni kl 15.00 i Tegs kyrka.

Musik, ord, konst och kyrka i samspel. Präst och poet Susanne Dahl och konstnär Kent Wisti tillsammans med Jakob Koranyi på cello och Kjell Fagéus på klarinett. ”En meditation i ord, ton och bild över människan ställd i relationer till jord, natur, medmänniskor och oss själva. Relationer som kräver varsamhet.” 

Längd: ca 70 minuter, fri entré.

Samtal kl 16.30 kring det som föreställningen berört.

Musik:

  • J.S. Bach Svit nr 1 for solo-violoncell
  • Steve Reich (f 1936) New York Counterpoint (1985) En soloklarinett tillsammans med elva förinspelade klarinetter. 

”Ukraina”
Lördag 3 juni kl 19.00 i Tegs kyrka. Introduktion kl 18.00, Stora salen.

Den svensk-ukrainska konsertpianisten Natalya Pasichnyk vill med sin konstnärliga gärning lyfta och sprida ukrainsk konstmusik till en bredare publik. Tillsammans med cellisten Jakob Koryani framför hon verk från 1700-tal till moderna verk av bland andra Maksym Berezovsky, Mykola Lysenko, Vasyl Barwinsky och Myroslav Skoryk.

Längd: ca 70 minuter, entré 150 kr.

Medverkande under helgen

Virpi Pahkinen är svensk-finsk dansare och koreograf som känd för sina rörelsemönster som skapar en mystisk meditativ atmosfär. Hon har framträtt i 45 länder runt om i världen och tilldelats många priser och andra utmärkelser. www.pahkinen.com 

Jakob Koranyi är en av vår generations främsta cellister som turnerat runt om i världen som soloartist och kammarmusiker. www.jakobkoranyi.com 

Susanne Dahl är universitetspräst i Umeå, skribent, poet och återkommande röst i P1:s morgonandakt och helgmålsbön. Hennes dikter finns utgivna i boken ”Vem såg mig då” och ”Och plötsligt ska vi minnas” (Argument förlag).

Kent Wisti är präst, bildkonstnär och samhällsfilosof. Han har gjort målningarna i böckerna ”Vem såg mig då” och ”Och plötsligt ska vi minnas” (Argument förlag).

Kjell Fagéus är klarinettist som spelat med några av Sveriges främsta musiker som solist och kammarmusiker. Har tidigare varit anställd som soloklarinettist i Kungl. Hovkapellet, Operan och som konsertmästare i Stockholms Blåsarsymfoniker. 

Natalya Pasichnyk är svensk-ukrainsk konsertpianist som är engagerad i att föra ut den ukrainska konstmusiken till en större publik. 2016 gav hon ut skivan Consolation där hon tolkar ukrainska tonsättare tillsammans med flera svenska musiker. ”Nu är det viktigare än någonsin att det ukrainska kulturarvet uppmärksammas” sade Natalya redan då. www.natalyapasichnyk.com

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Svenska kyrkan i Umeå
Svenska kyrkan i Umeå
Östra Esplanaden 9
901 10 Umeå

090-200 25 00http://www.svenskakyrkan.se/umea

Svenska kyrkan i Umeå består av 66 000 medlemmar, 12 kyrkor och 6 församlingar: Umeå stadsförsamling, Ålidhems församling, Tegs församling, Umeå landsförsamling, Umeå Maria församling och Tavelsjö församling. Här finns också tre samarbetskyrkor som styrs av EFS-föreningar.

Följ Svenska kyrkan i Umeå

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan i Umeå

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye