Patent- och registreringsverket

Få små och medelstora företag skyddar immateriella tillgångar

Dela
En undersökning från PRV visar att fler än åtta av tio (84 procent) av svenska små och medelstora företag anser att deras företag har immateriella tillgångar. Samtidigt har drygt hälften (54 procent) aldrig ansökt om något immaterialrättsligt skydd. Resultaten synliggör ett behov av höjd kunskap om immaterialrätt och immateriella tillgångar bland svenska företag.

God kunskap om hanteringen av de immateriella tillgångarna hos svenska företag är en förutsättning för att det ska vara möjligt att säkerställa tillgänglighet till ny teknologi och behålla kontroll över värden som skapas i forsknings- och utvecklingsprojekt. Inom ramen för sitt uppdrag har PRV sett indikationer på att kunskapen kring immateriella tillgångar är låg hos små och medelstora företag och offentliga aktörer. Mot denna bakgrund har PRV genomfört en undersökning om inställningen till, och kunskapen om, immaterialrätt och immateriella tillgångar hos svenska små och medelstora företag.

Resultaten visar att över hälften av företagen aldrig har ansökt om något immaterialrättsligt skydd trots att drygt åtta av tio anser att deras företag har immateriella tillgångar. När resultaten bryts ner på branschnivå visar det sig att företag verksamma inom tillverkning tillhör de som i störst utsträckning ansökt om immaterialrättsligt skydd (51 procent). Minst andel ansökningar står företag verksamma inom finans och försäkring för, där uppger endast 32 procent att de ansökt om immaterialrättsligt skydd.

-        Vi har redan tidigare sett tydliga tecken på att det finns en kunskapsbrist vad gäller kunskapen och hanteringen av de immateriella tillgångarna i ett företag. Resultaten i undersökningen stärker denna bild. Utan bättre kunskap riskerar vi att värdefull kunskap och teknologi från institut och företag oavsiktligt hamnar under utländsk kontroll, vilket i förlängningen drabbar svensk konkurrenskraft och tillväxt, säger Margareta Ternell, Marknads- & kommunikationsdirektör på Patent- och registreringsverket.

När företagen får beskriva vilken typ av immateriella tillgångar de har är de vanligaste svaren know how, varumärken och kundregister. Det är också dessa som bedöms vara de viktigaste tillgångarna och de som företagen upplever att de har mest kunskap om. Upphovsrätt, designskydd och patent är de tillgångar som bedöms som minst viktiga och som företagen upplever att de har minst kunskap om.

-        Sverige har under lång tid hamnat i topp när världens mest innovativa länder rankas. För ett exportberoende land som Sverige är det särskilt viktigt att vi behåller vår starka innovationskraft och för att det ska vara möjligt behöver vi höja kunskapen. PRV jobbar kontinuerligt med kunskapshöjande aktiviteter men för att vi ska nå de resultat som behövs krävs samarbete på flera samhällsnivåer. I det arbetet behöver skolor och universitet ta en framträdande roll genom att införa immaterialrätt i undervisningen, säger Margareta Ternell

Om undersökningen: Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Patent- och registreringsverket. Den bygger på 1 068 intervjuer med företag. Datainsamlingen genomfördes under 4 veckor, 27/9 – 28/10 2022.

Ta del av utdrag från undersökningen nedan.

 

Kontakter

Bilder

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med syfte att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Maria Benktzon får Life Time Achievement Award i årets DesignEuropa Awards5.9.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Svenska designern Maria Benktzon tilldelas idag en Life Time Achievement Award i DesignEuropa Awards 2023. Europeiska Immaterialrättsmyndigheten EUIPO, som står bakom tävlingen, ger henne det prestigefyllda priset för hennes långa arbete med innovativ och inkluderande design. Maria Benktzon är den första kvinna och därtill första svensk att tilldelas priset som delas ut vid en ceremoni i Berlin.

305 svenska företag har sökt EU-bidrag via SMF-fonden – så här går det till att ansöka7.8.2023 07:35:41 CEST | Pressmeddelande

EU:s immaterialrättsmyndighet EUIPO erbjuder varje år möjligheten för små och medelstora företag att söka EU-bidrag via SMF-fonden. Medlen i fonden är begränsade och är tillgängliga enligt principen först till kvarn. 305 svenska företag har redan utnyttjat möjligheten att få ersättning på 75 procent för ansökningsavgiften via SMF-fonden men än finns möjligheten för fler att få ta del av fonden innan den stänger 8 december.

Undvik piratkopior på semestern – detta ska du tänka på3.7.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

I dagarna är det många svenskar som ser fram emot sommarledighet och trots svåra ekonomiska tider för många är det mycket som pekar på att utlandsresandet ökar. Under utlandsvistelsen finns en stor risk att man stöter på förfalskade varor. Det många inte känner till är att köp av piratkopior kan innebära både höga böter och till och med fara för hälsan. Vi har samlat några användbara råd och tips om du vistas på en plats där det förekommer mycket piratkopior.

Hälften av unga konsumenter tycker att det är acceptabelt att köpa förfalskningar12.6.2023 09:18:37 CEST | Pressmeddelande

Hela 80 procent av européerna håller med om att förfalskningar stödjer kriminella organisationer samt skadar företag och sysselsättning. Två av tre anser även att förfalskningar utgör ett hot mot hälsan, säkerheten och miljön. Samtidigt tycker en tredjedel av européerna att det ändå är acceptabelt att köpa förfalskningar när priset på den äkta produkten är för högt. När det gäller ungdomar är andelen så stor som hälften. Detta är några av resultaten i en ny omfattande rapport från Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet, EUIPO.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum