Skogsstyrelsen

Nu svärmar granbarkborren – torr sommar kan ge nya miljardförluster för skogsägare

Dela
Vårvärmen har väckt granbarkborrarna ur sin vintervila och nu angrips både nedblåsta och stående granar i södra delarna av landet, visar Skogsstyrelsens och skogsbrukets svärmningsövervakning. Blir det en varm och torr sommar kan det bli skador och förluster för miljonbelopp.
Mattias Sparf, sakkunnig på Skogsstyrelsen, tömmer en övervakningsfälla som visar att granbarkborrarna börjat svärma.  Foto: Skogsstyrelsen (Bilden får användas fritt i samband med detta pressmeddelande.)
Mattias Sparf, sakkunnig på Skogsstyrelsen, tömmer en övervakningsfälla som visar att granbarkborrarna börjat svärma. Foto: Skogsstyrelsen (Bilden får användas fritt i samband med detta pressmeddelande.)

– För många skogsägare med granskog skulle det vara katastrof om meteorologernas långtidsprognos stämmer och vi får en lika torr och varm sommar som 2018. Då riskerar vi stå inför en ny omfattande barkborrevåg, säger Mattias Sparf, sakkunnig på granbarkborre på Skogsstyrelsen.

Tusentals borrar i fällorna

Skogsstyrelsens och skogsbrukets övervakningsfällor har nu fångat flera tusen granbarkborrar vilket visar att svärmningen är i gång i södra delarna av landet. Allra störst fångster finns i Svealand med toppnoteringen i Västerås med över 9 000 granbarkborrar i fällan. Längre norrut börjar granbarkborrarna vakna ur sin vintervila men har inte börjat svärma än.

– När granbarkborrarna svärmar är det viktigt att vara på tårna som skogsägare så att nya angrepp kan upptäckas i ett tidigt skede. Om vi avverkar de angripna granarna tidigt får vi den bästa bekämpningseffekten och kan rädda det mesta av virkesvärdet, säger Magnus Sääf, skogsförvaltare på Mellanskog.

Sedan den extremt torra sommaren 2018 har nu cirka 32 miljoner kubikmeter gran dödats av granbarkborren, till ett värde av cirka 14 miljarder kronor. Det kan jämföras med de stora bränderna sommaren 2018 som förstörde cirka 2 miljoner kubikmeter skog.

Så syns det om en gran har blivit angripen

De tidiga angreppen av granbarkborre kan vara svåra att upptäcka eftersom granen fortfarande ser frisk ut på håll. Men någon vecka eller två efter att svärmningen kommit i gång kan man på nära håll se:

  • brunt borrmjöl runt trädets fot, i barkfickor och i spindelväv. Efter regn är det dock svårare att se borrmjölet eftersom det kan ha sköljts bort.
  • små ingångshål i barken där granbarkborren borrat sig in.
  • gröna barr på marken runt granen (kommer oftast lite senare på sommaren)

Skogsägare uppmanas att kontrollera sin skog och leta efter dessa tecken minst var fjärde vecka fram till och med augusti. Störst risk för nya angrepp är det i soliga lägen och där det varit angrepp i närheten tidigare år. Det är också viktigt att ta rätt på granar som blåst ner eller skadats av snön under vintern, eftersom granbarkborrarna annars kan massföröka sig där.

Se film om granbarkborren (fri att publicera, kontakta oss för distribution):

https://play.mediaflowpro.com/ovp/11/18CBSX2NCN

Länkar:
www.skogsstyrelsen.se/granbarkborre

www.skogsstyrelsen.se/svarmningsovervakning

Mer information:

Mattias Sparf, sakkunnig, Skogsstyrelsen, 013-32 9747, mattias.sparf@skogsstyrelsen.se

Magnus Sääf, skogsförvaltare, Mellanskog, 010-482 81 55, magnus.saaf@mellanskog.se

Stefan Olofsson, områdeschef, Stora Enso, 0705-49 70 91, stefan.olofsson@storaenso.com

Henrik Holmberg, skötselchef, Södra skogsägarna, 0470-89 365, henrik.holmberg@sodra.com

Presstjänst: 036-35 94 91, pressjour@skogsstyrelsen.se
Vår presstjänst är tillgänglig vardagar kl. 8.00–16.30

Bilder

Mattias Sparf, sakkunnig på Skogsstyrelsen, tömmer en övervakningsfälla som visar att granbarkborrarna börjat svärma.  Foto: Skogsstyrelsen (Bilden får användas fritt i samband med detta pressmeddelande.)
Mattias Sparf, sakkunnig på Skogsstyrelsen, tömmer en övervakningsfälla som visar att granbarkborrarna börjat svärma. Foto: Skogsstyrelsen (Bilden får användas fritt i samband med detta pressmeddelande.)
Ladda ned bild

Länkar

Om

Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen
Skeppsbrogatan 2
553 29 Jönköping

036-35 93 00http://www.skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda.

Skogen ska brukas på ett hållbart sätt så att även framtida generationer kan ha nytta av den. 

Skogsstyrelsen sorterar under Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.

Den lokala förankringen är viktig för oss. Vi har kontor på cirka 75 platser runtom i landet. Vårt huvudkontor ligger i Jönköping.

Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.

Följ Skogsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen

Skadesvamp angriper contortatall – första konstaterade fallen i Sverige6.9.2023 08:18:48 CEST | Pressmeddelande

För första gången har det konstaterats två nya former av skadliga svampangrepp på contortatallen i Sverige. En skadesvamp som tidigare aldrig konstaterats på contorta har orsakat skador i ett bestånd i Gävleborg, samtidigt som ytterligare en sedan tidigare vanligt förekommande svamp nu plötsligt tycks orsaka skador. Contortatallen finns på fem procent av landets skogsareal.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum