Olserum blir riksintresse för sällsynta jordartsmetaller

För att en fyndighet ska kunna utpekas som riksintresse för värdefulla ämnen eller material krävs omfattande undersökningar och dokumentation. Fyndigheten av sällsynta jordartsmetaller i Olserum, beläget sydost om Överum i Västerviks kommun, uppmärksammades första gången i samband med statlig uranprospektering på 1970-talet.
Sedan dess har området genomgått utökade undersökningar både av SGU och av prospekteringsbolag, samt varit föremål för vetenskaplig forskning. De sällsynta jordartsmetallerna förekommer ihop med magnetitförekomster som utvunnits i historisk tid och varit kända sedan 1600-talet.
– Ett utpekande av ett riksintresse innebär inte att fyndigheten med säkerhet kommer att utvinnas. Syftet med riksintressen är att genom dessa redovisa vilka intressen som har särskild betydelse. Med andra ord är det ett stöd till samhället vid planering av markanvändningen i området, säger SGU:s generaldirektör Anneli Wirtén.
Säker tillgång till råvaror är en strategisk säkerhetsfråga för Sverige och inom EU. Sällsynta jordartsmetaller är i dag avgörande för att lyckas med omställningen till ett fossilfritt samhälle, och behovet av dem kommer att fortsätta öka. Dessa metaller behövs till exempel i vindkraftverk, elfordon, mobiltelefoner och datorer. Dessutom är de en viktig komponent inom en mängd andra teknologier inom medicin, kärnkraft och transport.
– Vi ska såklart även återvinna och återbruka de sällsynta jordartsmetallerna, men än så länge är det omöjligt att täcka dagens behov genom återvinning då de sitter i nytillverkade produkter som inte har levt ut sin livslängd. Dessutom finns det relativt låga halter i varje produkt. Det kommer dröja innan återvinning kan stå för en större andel av det som behövs i Sverige och globalt, berättar Lena Lundqvist, statsgeolog och utredare för riksintressen vid SGU.
Produktionen av sällsynta jordartsmetaller i världen är i dag kraftigt koncentrerad till Kina, som har cirka 70 procent av världsmarknaden. Det gör försörjningen av denna råvara mycket sårbar, vilket såväl pandemin som det rådande geopolitiska läget har visat. Dessutom sker en del av brytningen under förhållanden som är under europeisk standard. En utvinning av sällsynta jordartsmetaller i Sverige kan minska sårbarheten i tillförseln till svensk och europeisk industri.
Nyckelord
Kontakter
Cecilia IrefalkPressansvarigSGU
Tel:018-17 90 90press@sgu.seBilder



Länkar
Om
SGU tillhandahåller geologisk information för samhällets behov på kort och lång sikt. SGU arbetar för en hållbar samhällsutveckling där mark och vatten används och utvecklas för de ändamål de är bäst lämpade, och att mineralnäringen och andra naturresursbranscher är livskraftiga och ansvarstagande.
Följ Sveriges geologiska undersökning
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning
Ny bergmästare utsedd – ”Hedrande och samhällsviktigt uppdrag”21.9.2023 13:30:00 CEST | Pressmeddelande
Helena Kjellson blir ny bergmästare vid Bergsstaten. Det beslutade regeringen vid torsdagens regeringssammanträde. Kjellson utsågs som vikarierande bergmästare sommaren 2022, men är nu utsedd som ordinarie i ämbetet.
Vägval om kärnkraft styr Sveriges behov av metaller och material4.9.2023 10:30:00 CEST | Pressmeddelande
När Sverige ska ställa om till fossilfri elproduktion kommer behovet av en rad metaller och material att öka. Oavsett vägval i energipolitiken är den svenska självförsörjningsgraden av de material som behövs mycket låg. Det visar en ny rapport från Sveriges geologiska undersökning (SGU).
SGU söker svar på var koldioxid kan lagras28.8.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Marinseismiska undersökningar utanför Skånes kust och provborrningar på södra Gotland. I dag påbörjar Sveriges geologiska undersökning (SGU) ett par viktiga delprojekt inom ramen för det regeringsuppdrag som handlar om att utreda förutsättningarna till permanent lagring av koldioxid i svensk berggrund.
Statssekreterare ska få veta mer om miljögifter i Vättern13.6.2023 13:30:00 CEST | Pressmeddelande
Just nu kartlägger Sveriges geologiska undersökning (SGU), i samarbete med länsstyrelserna, föroreningar i Vättern i syfte att bidra till underlag för framtida miljöåtgärder. På torsdag, den 15 juni, bjuder SGU in Sara Modig, statssekreterare vid klimat- och näringslivsdepartementet, till Jönköpings hamn för att berätta om projektet och undersökningsbåten S/V Ugglan. Media välkomnas att delta vid träffen.
SGU flyger igen – mätningar på låg höjd över Sveriges östkust8.5.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Från den 8 maj till och med slutet av augusti utför Sveriges geologiska undersökning (SGU) geofysiska flygmätningar i Gävleborgs, Östergötlands, Kalmar och Gotlands län. Flygningarna görs på 60 meters höjd och syftet är att kartlägga berggrunden.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum