Olserum blir riksintresse för sällsynta jordartsmetaller
För att en fyndighet ska kunna utpekas som riksintresse för värdefulla ämnen eller material krävs omfattande undersökningar och dokumentation. Fyndigheten av sällsynta jordartsmetaller i Olserum, beläget sydost om Överum i Västerviks kommun, uppmärksammades första gången i samband med statlig uranprospektering på 1970-talet.
Sedan dess har området genomgått utökade undersökningar både av SGU och av prospekteringsbolag, samt varit föremål för vetenskaplig forskning. De sällsynta jordartsmetallerna förekommer ihop med magnetitförekomster som utvunnits i historisk tid och varit kända sedan 1600-talet.
– Ett utpekande av ett riksintresse innebär inte att fyndigheten med säkerhet kommer att utvinnas. Syftet med riksintressen är att genom dessa redovisa vilka intressen som har särskild betydelse. Med andra ord är det ett stöd till samhället vid planering av markanvändningen i området, säger SGU:s generaldirektör Anneli Wirtén.
Säker tillgång till råvaror är en strategisk säkerhetsfråga för Sverige och inom EU. Sällsynta jordartsmetaller är i dag avgörande för att lyckas med omställningen till ett fossilfritt samhälle, och behovet av dem kommer att fortsätta öka. Dessa metaller behövs till exempel i vindkraftverk, elfordon, mobiltelefoner och datorer. Dessutom är de en viktig komponent inom en mängd andra teknologier inom medicin, kärnkraft och transport.
– Vi ska såklart även återvinna och återbruka de sällsynta jordartsmetallerna, men än så länge är det omöjligt att täcka dagens behov genom återvinning då de sitter i nytillverkade produkter som inte har levt ut sin livslängd. Dessutom finns det relativt låga halter i varje produkt. Det kommer dröja innan återvinning kan stå för en större andel av det som behövs i Sverige och globalt, berättar Lena Lundqvist, statsgeolog och utredare för riksintressen vid SGU.
Produktionen av sällsynta jordartsmetaller i världen är i dag kraftigt koncentrerad till Kina, som har cirka 70 procent av världsmarknaden. Det gör försörjningen av denna råvara mycket sårbar, vilket såväl pandemin som det rådande geopolitiska läget har visat. Dessutom sker en del av brytningen under förhållanden som är under europeisk standard. En utvinning av sällsynta jordartsmetaller i Sverige kan minska sårbarheten i tillförseln till svensk och europeisk industri.
Nyckelord
Kontakter
Cecilia IrefalkPressansvarigSGU
Tel:018-17 90 90press@sgu.seBilder
Länkar
Om
Sveriges geologiska undersökning (SGU) samlar in, analyserar, förädlar och tillhandahåller geologisk information utifrån växlande samhällsbehov. Allt vårt arbete syftar i förlängningen till att bidra till hållbart nyttjande av Sveriges geologi och att främja företagande och hållbar tillväxt.
Följ Sveriges geologiska undersökning
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning
Ny upptäckt av sällsynta jordartsmetaller i Småland14.1.2025 10:32:32 CET | Pressmeddelande
Sveriges geologiska undersökning (SGU) kan nu visa upp en tidigare helt okänd förekomst av sällsynta jordartsmetaller i Småland. Fyndet gjordes i samband med de undersökningar som sker inom ramen för regeringsuppdraget om att kartlägga malmpotentiella områden.
Värdefulla mineralfyndigheter får fortsatt status som riksintressen19.12.2024 10:15:00 CET | Pressmeddelande
Tre fyndigheter med bland annat guld, zink och tellur i Västerbottens län, kvarstår som riksintressen för värdefulla ämnen eller material. Det efter beslut från Sveriges geologiska undersökning (SGU). Gruvverksamheten i riksintresset Åkulla-Kankberg står i dagsläget för EU:s största produktion av tellur, en halvmetall som behövs i solceller.
SGU tilldelas Offentlighetspriset 202411.12.2024 11:50:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges geologiska myndighet (SGU) var tidigare i år den första myndighet i Sverige att släppa alla sina data öppna och kostnadsfria. För detta tilldelas myndigheten Offentlighetspriset 2024. Priset överlämnades i dag, den 11 december.
Viktig litiumfyndighet pekas ut som riksintresse9.12.2024 13:51:19 CET | Pressmeddelande
Litiumfyndigheten Bergby i Gävle kommun blir riksintresse. Det efter beslut av Sveriges geologiska undersökning (SGU) i dag, den 9 december. Området bedöms innehålla litium i sådan omfattning att det ska skyddas mot åtgärder som försvårar framtida utvinning.
G som i geologi – Sveriges geologiska undersökning får helt nytt utseende5.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Ny logotyp, nya färger och former. I dag, den 5 december, lanserar myndigheten Sveriges geologiska undersökning (SGU) ett helt nytt grafiskt utseende. I myndighetens nya visuella identitet hämtas inspiration från jordartskartor och topografi och i den nya logotypen är geologin och staten i centrum.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum