Nedsatt immunförsvar ökar behovet av välfungerande vaccin

– Min forskning har varit klinisk och syftar till att bättre förstå hur vi bör vaccinera grupper med ökad risk för vissa virussjukdomar där vi förväntar oss ett sämre vaccinsvar, berättar Anja Rosdahl, överläkare inom verksamhetsområde infektion vid Universitetssjukhuset Örebro.
Extra vaccindos mot hepatit A hjälper patienter med immunbrist
Risken för infektion med hepatit A är mycket låg i Sverige, men man kan drabbas av den under en resa utomlands. Det vanligaste är då att man får i sig smittan via maten.
Det visar sig att reumatiker som behandlas med immundämpande läkemedel får ett pålitligare skydd av att få en extra vaccindos hepatit A redan för den första resan utomlands.
– Hepatit A är den vanligaste reserelaterade infektionen som man kan förebygga med vaccin. Det är en stor risk att få infektionen via mat. Vi kunde se att patientgruppen som fick en extra dos vaccin, fick ett snabbare och starkare vaccinsvar mot hepatit A. Fördelen är också att vaccinet är bestående, jämfört med gammaglobulin som annars är alternativet, säger hon.
Resultatet från studien har bidragit till att Universitetssjukhuset Örebro har ändrat sina rutiner för vaccinering mot hepatit A för patienter med läkemedelsorsakad immunbrist. En stor fördel med vaccin mot hepatit A är att skyddet är den är långvarigt.
TBE trots vaccination är vanligast hos personer över 50 år
Allt fler drabbas av TBE, en virussjukdom som sprids av fästingar, och en av anledningarna kan vara att vi rör oss mer i naturen men också att fästingar som bär på infektionen blir vanligare. Av de som drabbas får cirka 25 procent hjärnhinneinflammation. Det är därför viktigt att vaccinera sig.
– Vi har visat att genombrottsinfektioner vid vaccination av TBE kan drabba alla åldrar men är vanligast hos de som är äldre än 50 år och sällan ses hos individer som fått minst 5 vaccindoser, förklara hon.
Resultaten från studien har bidragit till att rutiner har ändrats för vaccinering mot TBE för personer över 50 år. Nu är en extra dos tillagd i TBE-schemat och åldersgränsen har sänkts från 60 år till 50 år.
Immunsvaret kan aktiveras på olika ställen i kroppen med vaccin mot covid-19
Anja Rosdahls vaccinstudie om covid-19 bidrar framförallt med en generell förståelse för hur det så kallade mRNA-vaccin fungerar. De är uppbyggda så att vaccinet färdigställs inne i kroppen. I studien fann hon en oväntad upptäckt.
– Vi såg i vår studie på covid-19-vaccin att man kan hitta låga nivåer av vaccin i cirkulationen dagarna efter vaccination. Det var oväntat för mig, men när vi tittade efter så hade man sett detta även i andra studier. Intressant tycker jag då det innebär att vi kan aktivera immunsvaret i fler delar av kroppen, inte bara lokalt i armen, vilket sannolikt har en positiv effekt på utvecklingen av ett bra immunsvar efter vaccination, säger hon.
En annan intressant faktor är att studien visar att vid vaccination mot covid-19 tar det upp till tre vaccindoser innan de som aldrig haft covid-19 har ett likartat immunsvar som de som tidigare haft en covid-19 infektion.
Faktaruta
mRNA-vaccin – till skillnad från ”vanliga” vaccin som består av en utvald del av viruset man vill skydda mot, ofta ett protein, och som sedan känns igen av kroppens immunförsvar, består mRNA vaccin av den genetiska koden som beskriver hur det utvalda proteinet, som heter spike, ska tillverkas. Koden används som en instruktionsbok för kroppens celler som själva tillverkar spike-protein. Spike-proteinet kan inte orsaka en infektion, men stimulerar immunsvaret så att det är förberett och kan reagera snabbare om man vid ett senare tillfälle blir infekterad med covid-viruset, så kallad immunitet.
Nyckelord
Kontakter
Anja RosdahlÖverläkareVerksamhetsområde infektion, Universitetssjukhuset Örebro
Tel:019-602 11 57anja.rosdahl@regionorebrolan.seElin AbelsonKommunikatör
Tel:072 - 146 49 95elin.abelson@regionorebrolan.seBilder





Länkar
Om
Det personliga universitetssjukhuset
Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.
Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.
Följ Universitetssjukhuset Örebro
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro
Nationell datadelning av nya metoder för vård, forskning och innovation21.11.2023 09:50:00 CET | Pressmeddelande
Genomic Medicine Sweden, GMS, har fått 12,1 miljoner från Swelife via Vinnova. Region Örebro län och Örebro universitet är parter i projektet. ”Tanken är att projektet ska förenkla och organisera datadelning nationellt mellan olika projekt och aktörer”, berättar Mårten Lindqvist, forskare vid medicinska vetenskaper på Örebro universitet.
Forskning på biobanksprov ska underlättas27.10.2023 11:45:00 CEST | Pressmeddelande
Biobank Sverige har blivit beviljade drygt 10 miljoner från Vinnova där Örebro biobank i Region Örebro län kommer att delta som part i projektet. ”Målet är att effektivisera processen och underlätta för forskning på biobanksprov samt bidra till ökad kännedom om biobankning hos patienter”, säger Elisabet Tina, enhetschef för Örebro biobank.
Nationell plattform för individanpassad vård20.10.2023 09:30:00 CEST | Pressmeddelande
Vinnova har beviljat ett projekt med 30 miljoner kronor över fyra år. Region Örebro län och Örebro universitet deltar i projektet som ska ge patienter mer precisa diagnoser och behandlingsplaner oavsett var i landet man bor. ”Genom att regioner kontinuerligt matar in patientdata i en Nationell Genomikplattform så kallad datasjö, kommer alla regioner att ha tillgång till samma data”, säger forskare Paula Mölling vid Region Örebro län.
Ingen ökad dödlighet vid allergisk matstrupe3.10.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Allergisk matstrupe upptäcktes på 1990-talet och den är vanligast bland män. Forskare Lovisa Röjler vid Universitetssjukhuset Örebro visar i sina studier att sjukdomen inte ger en ökad dödlighet eller större risk för graviditetskomplikationer men det finns en ökad risk för psykiatrisk samsjuklighet – främst depression, ångest eller ADHD.
Blir det farligt varmt på våra äldreboenden även denna sommar?27.6.2023 07:55:37 CEST | Pressmeddelande
Det har varnats för att årets sommar kan komma att bli lika varm som sommaren 2018. I så fall kommer risken för ohälsosamt höga inomhustemperaturer på våra äldreboenden och LSS-boenden att öka dramatiskt, med potentiellt livshotande konsekvenser. Ett nytt projekt ska nu mäta temperaturen på boenden i Västmanlands, Stockholms och Uppsala län under sommaren. Det är Arbets- och miljömedicin i Örebro som genomför mätningarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum