ManpowerGroup

Kraftig ökning av antalet jobbtillfällen per arbetssökande

Dela
Ett rekordstort antal jobbtillfällen bidrar till att Matchningsgapet, antalet arbetssökande per ledigt jobb, minskar kraftigt i Sverige. Under första kvartalet fanns 2,3 arbetssökande per jobbtillfälle, jämfört med 2,8 föregående kvartal. Det visar en ny kartläggning av ManpowerGroup, baserad på statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB). Många långtidsarbetslösa har dock fortsatt svårt att komma in på arbetsmarknaden.
Lena Molin, operativ chef för Manpower Matchning.
Lena Molin, operativ chef för Manpower Matchning.

– Det är glädjande att antalet jobbtillfällen ökar i Sverige. Samtidigt ökar även antalet arbetssökande, och 125 000 svenskar är fortfarande långtidsarbetslösa. Ett av Arbetsförmedlingens viktigaste uppdrag är att förstärka stödet till de långtidsarbetslösa, vilket förhoppningsvis leder till att matchningsgapet i Sverige minskar. Om fler människor får hjälp till utbildning och kompetensutveckling kan det göra stor skillnad, både för samhället och för individen, säger Lena Molin, operativ chef för Manpower Matchning.

Under det första kvartalet 2023 uppgick antalet arbetssökande i Sverige till 438 100 personer, visar statistik från SCB. Det är en ökning med cirka 60 000 arbetslösa jämfört med föregående kvartal. Även antalet jobbtillfällen ökade dock kraftigt – under första kvartalet fanns 193 380 lediga jobb, den högsta siffran på över 15 år. Det betyder att det fanns 2,3 gånger så många arbetssökande som jobbtillfällen – en minskning jämfört med föregående kvartal, då matchningsgapet på riksnivå var 2,8.

I Jämtland är läget svårast – där gick det 4,2 gånger så många arbetssökande på varje jobbtillfälle under det första kvartalet. Västerbotten hade det lägsta matchningsgapet, med lika många lediga jobb som arbetssökande.

– Kompetensutveckling är viktigt, men vi måste även bli bättre på att utnyttja den kompetens som redan finns. Ofta beror gapet mellan arbetssökande och arbetsgivare på att den arbetssökande inte kan förmedla sin kompetens tillräckligt väl, eller att arbetsgivarna inte vet var de ska leta. Genom aktiva matchningsinsatser kan vi hjälpa arbetssökande och arbetsgivare att hitta varandra, säger Lena Molin.

Under det första kvartalet 2023 har cirka 13 500 arbetssökande fått hjälp till studier och jobb genom olika matchningstjänster. Inom ramen för Manpower Matchnings tjänst Rusta och matcha har 239 personer fått hjälp till jobb och 48 personer fått hjälp till studier.

Om Matchningsgapet:
Matchningsgapet är en kartläggning från Manpower Matchning, som syftar till att uppmärksamma gapet mellan arbetssökande och företagen som lider av kompetensbrist. Enligt ManpowerGroups undersökning Talent Shortage 2023 så uppger tre av fyra svenska arbetsgivare, 77 procent, att de har svårt att hitta rätt kompetens.

För mer information, kontakta gärna:
Linnea Sandström Lange, Westander, Linnea.sandstrom.lange@westander.se, 070-911 63 30 


Om statistiken
Statistiken är hämtad från Statistiska Centralbyråns (SCB) data Aggregerad matchning (M1) Lediga jobb och arbetslösa efter regionsom redovisas kvartalsvis. Statistiken bygger på SCB:s Konjunkturstatistik över vakanser (KV) respektive Arbetskraftsundersökningarna (AKU). För mer information om respektive undersökning, se www.scb.se/kv och www.scb.se/aku. Med definitionen arbetslösa avses personer som var utan arbete under referensveckan men som sökt arbete under de senaste fyra veckorna och kunde arbeta referensveckan eller börja inom 14 dagar från referensveckans slut. Med definitionen lediga jobb avses pågående rekryteringar på företaget/arbetsstället vid referenstidpunkten.

Om undersökningen Talent Shortage
ManpowerGroups kompetensbristundersökning Talent Shortage baseras på intervjuer med mer än 40 000 arbetsgivare i 40 länder. I Sverige har 766 intervjuer genomförts.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lena Molin, operativ chef för Manpower Matchning.
Lena Molin, operativ chef för Manpower Matchning.
Ladda ned bild
Lena Molin, operativ chef för Manpower Matchning.
Lena Molin, operativ chef för Manpower Matchning.
Ladda ned bild

Om

ManpowerGroup
ManpowerGroup
Södermalmsallén 36
118 28 Stockholm

0771-55 99 00http://www.manpowergroup.se

Om Manpower

Manpower™ är världsledande inom bemanning och rekrytering och erbjuder flexibla lösningar och snabb tillgång till kompetens. Med en av Sveriges största kandidatbaser och vår stora kunskap om olika verksamheters behov matchar vi rätt person på rätt plats. Vi har över 65 års erfarenhet, finns på ett 50-tal orter i Sverige och i mer än 80 länder världen över. Manpower är en del av ManpowerGroup som varje år sätter 15 000 personer i jobb i Sverige. www.manpower.se

Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye