Djurrättsalliansen

Ägare till avslöjad äggård åtalas

Dela
Djurrättsalliansen publicerade förra året en film som visade högar av döda och förruttnade hönor på en värmländsk äggård. Nu ställs ägaren inför rätta för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Huvudförhandlingen är planerad till den 21–23 mars i Värmlands tingsrätt.
Djurrättsalliansen har tidigare besökt den aktuella gården och filmade det djurstall där stora mängder döda hönor hade lämnats kvar. Foto: Djurrättsalliansen
Djurrättsalliansen har tidigare besökt den aktuella gården och filmade det djurstall där stora mängder döda hönor hade lämnats kvar. Foto: Djurrättsalliansen

Djurrättsalliansen har tidigare avslöjat djurens fruktansvärda verklighet på en värmländsk äggård. I länsstyrelsens protokoll från djurskyddskontroller gjorda på gården beskrevs hur levande hönor fick kliva över förruttnande kroppar, skadade djur, avsaknad av mat och vatten samt ett djurstall fullt med döda hönor. Trots upprepade kontroller under flera år där brott mot djurskyddslagstiftningen hade uppmärksammats, och ett flertal utfärdade förelägganden, fick företaget fortsätta bedriva äggproduktion.

I november 2021 besökte Djurrättsalliansen gården och filmade det djurstall där stora mängder döda hönor hade lämnats kvar.

– Vi kan bara förställa oss hur fruktansvärd dessa hönors sista tid i livet var. Fallet ger oss en inblick i hur konsekvenserna kan se ut av det system vi har skapat, där människor tillåts utnyttja andra djur. Och då handlar det inte om ifall lagstiftningen har följts eller inte, för all äggproduktion bygger på ett oförsvarligt utnyttjande av djur. Så det grundläggande problemet är att äggfabriker över huvud taget är tillåtet, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Tidigare djurförbud

Det är inte enbart hönor som har utnyttjats på den aktuella gården. Ägaren har sedan tidigare djurförbud när det gäller hov- och klövdjur. Trots förbudet fann länsstyrelsen vid en kontroll 2021 nötkreatur som hölls bland både levande och döda hönor. Myndigheten omhändertog då 16 nötkreatur, men lät alltså ägarna fortsätta driva äggården.

Trots år av brister, förelägganden, djurförbud, omhändertaganden av djur och anmälningar har djurfabriken kunnat fortsätta sin verksamhet. Men nu ställs ägaren inför rätta för händelser som skett mellan 2018 och 2021. Bland åtalspunkterna finns djurplågeri – angående att nötkreatur och hönor har utsatts för lidande – samt brott mot djurskyddslagen – gällande att nötkreatur har funnits på gården trots utfärdat djurförbud.

– Fallet är ytterligare ett exempel på hur långdragna sådana här processer kan bli. Djurhållarna får chans efter chans på sig att åtgärda bristerna, medan djuren betalar priset med sina liv. Hade vi människor haft en etisk syn på andra djur hade djurfabriker inte varit tillåtna, och då hade fall som detta inte uppstått, säger Malin Gustafsson.

Huvudförhandlingen är planerad till den 21–23 mars i Värmlands tingsrätt.

Djurrättsalliansen vet inte om det i nuläget finns några hönor på gården. För ett år sedan, i mars 2022, gjorde länsstyrelsen en kontroll och då fanns inga lantbruksdjur på gården. Men i november skickade ägaren ett mejl till länsstyrelsen där han själv skriver att han har hönor. Djurrättsalliansen kommer att fortsätta följa ärendet.

Kontakt för mer information, handlingar eller intervju

Mejl: info@djurrattsalliansen.se
Telefon: 0723 00 39 00

Djurrättsalliansens filmmaterial från den aktuella gården.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Djurrättsalliansen har tidigare besökt den aktuella gården och filmade det djurstall där stora mängder döda hönor hade lämnats kvar. Foto: Djurrättsalliansen
Djurrättsalliansen har tidigare besökt den aktuella gården och filmade det djurstall där stora mängder döda hönor hade lämnats kvar. Foto: Djurrättsalliansen
Ladda ned bild

Om

Djurrättsalliansen
Djurrättsalliansen
Box 3010
400 10 Göteborg

072-300 39 00http://www.djurrattsalliansen.se

Djurrättsalliansen är en svensk djurrättsorganisation som kämpar för djurs rättigheter. Vi arbetar för en framtid där alla djur har rätt till sina egna liv och behandlas med respekt och empati. En framtid utan djurförtryck och där inga djur utnyttjas för mat, kläder, nöje eller som försöksobjekt. 

Genom att dokumentera och avslöja djurindustrier, bedriva opinionsbildning och vara en inspirationskälla till djurvänlig livsstil gör vi skillnad för djuren. 

Organisationen är religiöst och partipolitiskt obunden och arbetar med demokratiska metoder utifrån en djurrättslig värdegrund. Djurrättsalliansen förespråkar icke-våld. 

Följ Djurrättsalliansen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurrättsalliansen

386 djur döda på fyra av landets djurparker13.7.2023 08:40:00 CEST | Pressmeddelande

Förra året dog totalt 386 djur på Borås djurpark, Parken Zoo, Kolmårdens djurpark och Furuviksparken. Det visar en ny granskning av Djurrättsalliansen, som flera gånger tidigare avslöjat att djurparker avlivar friska och utrotningshotade djur. Undersökningen visar även att länsstyrelsen i Skåne har börjat maskera information i offentliga handlingar om vilka och hur många djur som dött på länets djurparker.

Djurrättsalliansen manifesterar vid Furuviksparkens öppnande12.5.2023 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Lördagen den 13 maj öppnar djurparken Furuviksparken upp för allmänheten. Organisationen Djurrättsalliansen kommer att manifestera på plats med budskapet ”fångenskap dödar – avveckla djurparkerna”. Utöver de fyra schimpanserna Linda, Manda, Santino och Torsten som sköts ihjäl i vintras har tusentals djur dött på svenska djurparker de senaste åren. Djurrättsalliansen menar att vi människor måste sluta se djur som underhållning.

Två minkfarmer som bröt mot djurskyddslagen har stängt – övriga inte kontrollerade9.3.2023 11:00:00 CET | Pressmeddelande

Under förra året gjorde länsstyrelsen bara djurskyddskontroller på två av de omkring 20 minkfarmer som finns kvar i Sverige. Vid kontrollerna konstaterade myndigheten att farmerna inte följde djurskyddslagstiftningen, då ett flertal brister uppmärksammades. Djurrättsalliansens granskning visar att båda farmerna nu har stängt, men inte på grund av myndighetens tillsyn och agerande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum