Kastrering och inseminering – nya bilder vittnar om lidandet i grisindustrin
Kastrering av nyfödda kultingar och upprepad inseminering av suggor är vardag i svensk grisindustri. Djurrättsalliansens nya filmmaterial visar upp lidandet orsakat av rutiningrepp i ett system som bygger på kontroll och exploatering.

Med julen runt hörnet närmar sig tidpunkten då svenskarna kommer att frossa i sig julskinka. Under 2025 har Djurrättsalliansen granskat flera svenska grisgårdar och publicerar nu material med fokus på hur kastrering och inseminering går till. Både kastrering och inseminering är grundbultar i grisindustrin och utgör en kontroll av grisars reproduktiva förmågor. Fotona och filmerna är tagna tillsammans med fotografen Animals are beings too.
– Bilderna och filmerna är hemska att se men det är inga djurskyddsbrott eller undantag. Tvärtom är kastrering och inseminering några av de rutinmässiga ingrepp som grisarna tvingas genomlida i industrin för att människor tagit sig rätten att bokstavligt talat tjäna pengar på deras kroppar. Vi hoppas att fler reagerar på hur fruktansvärt vi människor behandlar grisar och att det leder till att fler agerar. Det är dags att stänga grisfabrikerna, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.
Kastrering
Inom sju dagar efter födseln genomgår de nyfödda hankultingarna ett rutinmässigt ingrepp: kastrering. Detta görs för att människorna som äter grisarnas kött inte ska utsättas för en obehagligt lukt och smak som kan utvecklas vid tillagning av kött från okastrerade hanar.
Varje dag kastreras flera tusentals grisar bara i Sverige. Vid kastreringen hålls kultingarna fast medan de ges lokalbedövning via injektion samt allmän smärtlindring. År 2016 förbjöds kastrering utan bedövning i Sverige men även kastrering med bedövning orsakar stress och smärta. Injektionen kan göra ont och bedövningen samt smärtlindringen tar inte bort all smärta från ingreppet.
Ytterligare en anledning till att kultingarna kastreras är för att undvika bråk och skador i de trånga och stimulansfattiga utrymmena eftersom ingreppet minskar aggressiva och sexuella beteenden. I Sverige hålls ofta tio grisar i en box på nio kvadratmeter. De lever på golv av betong och får inte komma ut förrän dagen de körs till slakteriet vid sex månaders ålder.
Inseminering
Svensk grisindustri bygger på att suggor insemineras och föder kull efter kull med kultingar. Efter en dräktighet om fyra månader diar suggan sin kull en månad innan hon insemineras igen. Detta görs av ekonomiska skäl – hennes liv består av ständig reproduktion. Något som innebär en hård fysisk påfrestning och redan efter några år är suggans kropp så utsliten att hon skickas till slakt. På en av gårdarna vi besökt berättar bonden att han gör två insemineringsförsök per sugga innan han skickar dem till slakt om de inte blivit dräktiga.
– Det blir så tydligt att suggans enda syfte i industrin är att föda kultingar som kan dödas för sitt kött och slutligen går även hon en brutal död tillmötes. Detta är djupt oetiskt – grisindustrin är inte försvar på något sätt, säger Malin Gustafsson.
Suggorna är avlade till att föda så många ungar som möjligt och får 15–16 kultingar per kull. De har dock bara 12–14 spenar och vissa nyfödda hamnar utanför. Många griskultingar svälter eller fryser ihjäl samt kläms till döds under sin mamma i de trånga utrymmena. Sverige har en hög smågrisdödlighet. Mellan 15–20 procent av kultingarna dör under sin första månad i livet.
Tidigare granskningar av svensk grisindustri
Djurrättsalliansens första granskning av grisindustrin i Sverige nådde allmänhetens ögon 2009. Då hade över 100 grisfabriker dokumenterats under två års tid. Avslöjandet, som rapporterades om av bland annat Ekot, väckte enorma reaktioner och kom att kallas “grisskandalen. Genom sina granskningar har Djurrättsalliansen kunnat synliggöra hur grisarna lever och dör bakom stängda dörrar. Grisar som föds upp för kött i Sverige lever ett kort liv berövat på stimulans, och slutligen går de en brutal död till mötes på ett slakteri.
– Majoriteten av alla grisar i Sverige hålls instängda inomhus och vistas aldrig utomhus. Därför är våra granskningar nödvändiga för att allmänheten ska kunna se dessa djurs livsöden. Vi har granskat grisindustrin i nästan 20 år och det är både frustrerande och upprörande att den här industrin finns kvar trots det uppenbara lidande som djuren utsätts för. Det grundläggande problemet är att djur ses som produkter till för mänskliga intressen och det är dags att ändra denna syn på andra djur, säger Malin Gustafsson.
Senast i december förra året släppte Djurrättsalliansen ny dokumentation inifrån en svensk grisfabrik. Granskningen visar grisar som kryper ihop i högar för att försöka hålla värmen i kalla betongboxar, brist på strö, smutsiga djur och eftersatt rengöring.
– När jag ser grisarna ligga ihopkrupna i högar för att kunna hålla värmen går jag sönder inombords. Men det är så här grisar i Sverige lever innan de dödas för att bland annat serveras som julskinka på julbordet. Det är många som inte vill tänka på att julskinkan en gång var en kännande individ. Men i en tid som ska gå i omtankens och gemenskapens tecken hoppas vi att fler gör just det – och istället väljer växtbaserat under jul och alla andra dagar också, säger Malin Gustafsson.
Lösningen är att grisar inte ska dödas alls
Just nu uppmärksammas koldioxidbedövning av grisar i medierna och såväl allmänheten som politiker förfasas över det lidande som grisarna tvingas utstå. Metoden är smärtsam och plågsam då grisarna får andnöd och det fräter på slemhinnorna. De får panik och gör allt i sin makt för att ta sig därifrån innan de tillslut blir medvetslösa efter uppemot en minuts panik. Många kräver att grisarna ska bedövas på andra sätt, som genom användning av andra gaser. Det är dock ett perspektiv som saknas: det djurrättsliga. Istället för att bygga slakterier som dödar grisar på marginellt mindre smärtsamma sätt menar Djurrättsalliansen att vi bör stänga alla slakterier.
– Det är anmärkningsvärt att de krav eller förslag på lösningar som ofta framkommer i debatter som denna är att grisarna ska dödas på andra sätt. Att inte döda djur över huvud taget verkar knappt existera som en möjlig tanke, än mindre ses som ett reellt alternativ. Vi måste kunna både föreställa oss och verka för en värld där den spontana reaktionen är att inte döda andra individer alls. Det är egentligen inte svårare än så, säger Malin Gustafsson.
Alla filmer och bilder är tagna på svenska grisgårdar under 2025 av Djurrättsalliansen tillsammans med fotografen Animals are beings too.
Film kastrering: https://vimeo.com/1147608819
Film insemination: https://vimeo.com/1147610999
Foto- och filmcred: Djurrättsalliansen/Animals are beings too
Nyckelord
Kontakter
Djurrättsalliansen
Tel:072-300 39 00info@djurrattsalliansen.seBilder
















Om oss
Djurrättsalliansen är en svensk djurrättsorganisation som kämpar för djurs rättigheter. Vi arbetar för en framtid där alla djur har rätt till sina egna liv och behandlas med respekt och empati. En framtid utan djurförtryck och där inga djur utnyttjas för mat, kläder, nöje eller som försöksobjekt.
Genom att dokumentera och avslöja djurindustrier, bedriva opinionsbildning och vara en inspirationskälla till djurvänlig livsstil gör vi skillnad för djuren.
Organisationen är religiöst och partipolitiskt obunden och arbetar med demokratiska metoder utifrån en djurrättslig värdegrund. Djurrättsalliansen förespråkar icke-våld.
Följ Djurrättsalliansen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurrättsalliansen
Dolda kameror avslöjar: kor misshandlas på öländsk mjölkgård9.12.2025 11:44:00 CET | Pressmeddelande
Kor som slås med redskap, magra djur som är täckta av avföring och kalvar som hanteras hänsynslöst. En ko som inte kan resa sig upp blir sparkad, slagen och hoppad på vid upprepade tillfällen. Djurrättsalliansens nytagna filmmaterial visar den brutala vardagen på en svensk Arlagård.
Dolda kameror avslöjar: kor misshandlas på svensk mjölkgård9.12.2025 11:31:51 CET | Pressmeddelande
Kor som slås med redskap, magra djur som är täckta av avföring och kalvar som hanteras hänsynslöst. En ko som inte kan resa sig upp blir sparkad, slagen och hoppad på vid upprepade tillfällen. Djurrättsalliansens nytagna filmmaterial visar den brutala vardagen på en svensk Arlagård.
Välkänd mjölkslogan får ny twist: djurindustrin kritiseras i tunnelbanan3.12.2025 08:49:00 CET | Pressmeddelande
”Mjölk ger starka men – för djuren i mjölkindustrin”. Djurrättsalliansens annonser riktar ljuset mot den verklighet som kor, kalvar och ungdjur lever i inom livsmedelsindustrin. Under veckan möts resenärer i Stockholms tunnelbana av nytagna bilder som skildrar djurens vardag på svenska mjölkgårdar.
Ägare till avslöjad gård åtalas13.8.2025 11:26:23 CEST | Pressmeddelande
Förra året dokumenterade Djurrättsalliansen en gård i Hälsingland där levande nötdjur vadade i både avföring och bland sina döda artfränder. Efter bilderna publicerades stängde gården och nu åtalas ägaren för djurplågeri och brott mot lagen om foder och animaliska biprodukter.
Länsstyrelsen tillåter upprepad vanvård av djur6.8.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
I april offentliggjorde Djurrättsalliansen bilder på sjuka, skadade och döda djur på ett hönseri i Kalmar län. Vi meddelade Länsstyrelsen vad vi sett och i juni gjorde de en inspektion på gården. I kontrollrapporten bekräftar myndigheten ”omfattande och allvarliga brister” och att miljön för hönsen var ”oacceptabel”. Ändå tillåter de företaget att köpa in nya höns och fortsätta sin verksamhet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum