Djurrättsalliansen

Djurrättsalliansen manifesterar vid Furuviksparkens öppnande

Dela
Lördagen den 13 maj öppnar djurparken Furuviksparken upp för allmänheten. Organisationen Djurrättsalliansen kommer att manifestera på plats med budskapet ”fångenskap dödar – avveckla djurparkerna”. Utöver de fyra schimpanserna Linda, Manda, Santino och Torsten som sköts ihjäl i vintras har tusentals djur dött på svenska djurparker de senaste åren. Djurrättsalliansen menar att vi människor måste sluta se djur som underhållning.
Foto: Djurrättsalliansen
Foto: Djurrättsalliansen

I slutet av förra året sköts de fyra schimpanserna Linda, Manda, Santino och Torsten ihjäl av Furuviksparken. Detta i samband med att de hade rymt ut ur det hägn där djurparken höll dem i fångenskap. Händelsen väckte många och starka reaktioner hos allmänheten och fick stor uppmärksamhet i medierna.

– Med all rätt. Det är fruktansvärt vad de försvarslösa schimpanserna utsattes för och de var fullständigt maktlösa i situationen de var försatta i. Men tyvärr är det inte alltid så att det uppmärksammas stort när djurparker dödar djur, för det sker hela tiden. Djurrättsalliansen har granskat tio av de större djurparkerna i Sverige och har vid upprepade tillfällen kunnat visa att många djur årligen dödas, däribland fullt friska och utrotningshotade djur. Bland annat lockar djurparkerna besökare med gulliga djurungar, men vad många inte vet är att de sedan dödas för att ge plats åt nya ungar nästkommande år, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Linda, Manda, Santino och Torsten är fyra av tusentals djur som dödats på svenska djurparker bara de senaste åren. Men det är inte bara dödandet av dessa djur som Djurrättsalliansen menar är oetiskt.

– Alla djur på djurparker tvingas leva sina liv i fångenskap, många gånger långt ifrån sina rätta hemmamiljöer. Detta bara för att vi människor ser det som ett nöje att titta på inspärrade djur. Vi märker att många har insett att det är fel att behandla djur på det här viset. Och vi hoppas att vår manifestation på lördag kan få ännu fler att ta ställning för djuren och sluta besöka djurparker, säger Malin Gustafsson.

Djurparker försvarar många gånger sina verksamheter med att de arbetar med så kallat “artbevarande”.

– Argument om exempelvis artbevarande är en efterhandskonstruktion från djurparkerna för att försöka legitimera sin existens. I grund och botten finns djurparkerna för att tjäna pengar på att visa upp instängda djur. Om det var artbevarande som var det verkliga intresset så finns etiska sätt att göra det på. Djurparker är inte en förutsättning för att utföra artbevarande arbete, säger Malin Gustafsson.

2020 publicerade Djurrättsalliansen första granskningen av tio av de större djurparkerna i Sverige. Undersökningen visade att totalt 2 703 djur dött på djurparkerna under åren 2017–2019. Året efter granskade organisationen samma djurparker och kunde då visa att 1 118 djur dött under 2020. Under 2022 publicerade Djurrättsalliansen liknande granskningar av Parken Zoo, Borås djurpark och Kolmårdens djurpark.

Kontakt för mer information eller intervju

Mejl: info@djurrattsalliansen.se
Telefon: 0723 00 39 00

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Djurrättsalliansen
Foto: Djurrättsalliansen
Ladda ned bild

Om

Djurrättsalliansen
Djurrättsalliansen
Box 3010
400 10 Göteborg

072-300 39 00http://www.djurrattsalliansen.se

Djurrättsalliansen är en svensk djurrättsorganisation som kämpar för djurs rättigheter. Vi arbetar för en framtid där alla djur har rätt till sina egna liv och behandlas med respekt och empati. En framtid utan djurförtryck och där inga djur utnyttjas för mat, kläder, nöje eller som försöksobjekt. 

Genom att dokumentera och avslöja djurindustrier, bedriva opinionsbildning och vara en inspirationskälla till djurvänlig livsstil gör vi skillnad för djuren. 

Organisationen är religiöst och partipolitiskt obunden och arbetar med demokratiska metoder utifrån en djurrättslig värdegrund. Djurrättsalliansen förespråkar icke-våld. 

Följ Djurrättsalliansen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurrättsalliansen

386 djur döda på fyra av landets djurparker13.7.2023 08:40:00 CEST | Pressmeddelande

Förra året dog totalt 386 djur på Borås djurpark, Parken Zoo, Kolmårdens djurpark och Furuviksparken. Det visar en ny granskning av Djurrättsalliansen, som flera gånger tidigare avslöjat att djurparker avlivar friska och utrotningshotade djur. Undersökningen visar även att länsstyrelsen i Skåne har börjat maskera information i offentliga handlingar om vilka och hur många djur som dött på länets djurparker.

Två minkfarmer som bröt mot djurskyddslagen har stängt – övriga inte kontrollerade9.3.2023 11:00:00 CET | Pressmeddelande

Under förra året gjorde länsstyrelsen bara djurskyddskontroller på två av de omkring 20 minkfarmer som finns kvar i Sverige. Vid kontrollerna konstaterade myndigheten att farmerna inte följde djurskyddslagstiftningen, då ett flertal brister uppmärksammades. Djurrättsalliansens granskning visar att båda farmerna nu har stängt, men inte på grund av myndighetens tillsyn och agerande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum