Kommunal

Strejk avblåst inom grön sektor

Dela
Idag har Kommunal accepterat medlarnas bud och ett nytt kollektivavtal kommer att tecknas med arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare för anställda på avtalsområdet trädgårdsanläggning. Avtalet innehåller lönehöjningar för alla medlemmar i nivå med märket.
Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal. Johan Ingelskog, Avtalssekreterare Kommunal
Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal. Johan Ingelskog, Avtalssekreterare Kommunal

Den 15 maj varslade Kommunal om strejk efter att förhandlingarna strandat kring att höja avtalets lägstlöner i enlighet med det märke som gäller på svensk arbetsmarknad. Idag säger Kommunal och Gröna arbetsgivare ja till medlarnas bud och varslet är avblåst. 

-  Kommunal varslade för att Gröna arbetsgivare inte ville höja lägstlönerna i takt med märket. Vi ska inte ha fattiga arbetare i Sverige. Det här var en principiell strid som rörde hela avtalsrörelsen, och förhoppningsvis ser nu också övriga arbetsgivare att dörren där man utmanar märket är helt stängd, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal.

-  Jag är nöjd över att även medlemmarna i Kommunal inom denna sektor kommer att få löneökningar i enlighet med märket. Jag kan konstatera att Gröna arbetsgivare insåg att de inte kunde få en rabatt och tvingats backa. Däremot beklagar jag att vi tvingats varsla om konflikt för att Gröna arbetsgivare ansåg att just deras verksamhet skulle ha en särställning på svensk arbetsmarknad, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal.

Avtalet gäller 24 månader och berör cirka 3000 anställda. 

-  Kommunal har i förhandlingarna sagt att de lägst avlönade ska prioriteras. Kommunal kunde omöjligt acceptera Gröna arbetsgivares krav och hamna i ett läge där märket skulle bli ett tak men inte ett golv. Dagens besked är inte bara en vinst för Kommunal - det är en vinst för hela den svenska modellen, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare Kommunal.

Fakta om avtalet: 

Trädgårdsanläggning  

Medlemmars löner ökar i nivå med resten av arbetsmarknaden under avtalsperioden. Det innebär att lönerna ökar med 4,1 % första avtalsåret och 3,3 % andra avtalsåret. Första året höjs avtalets lägstlöner med mellan 1330 kr och 1350 kr. Andra avtalsåret finns också en låglönesatsning enligt märket. Löneökningarna gäller från och med den 1 maj 2023 och 1 maj 2024. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal. Johan Ingelskog, Avtalssekreterare Kommunal
Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal. Johan Ingelskog, Avtalssekreterare Kommunal
Ladda ned bild

Om

Kommunal
Kommunal
Box 190 39
104 32 Stockholm

http://www.kommunal.se

Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.

Följ Kommunal

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunal

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum