Gröna arbetsgivare

Kommunals strejkhot avvärjt

Dela
Idag kl 13.00 svarade Gröna arbetsgivare och Kommunal ja till medlarnas slutliga hemställan i konflikten kring avtalet för Sveriges trädgårdsanläggningsföretag. Det nya avtalet innebär att Industriavtalets normerande roll respekteras. Detta har varit särskilt viktigt för Gröna arbetsgivare som också är en del av Industriavtalet
Örjan Lenárd, förhandlingschef Gröna arbetsgivare
Örjan Lenárd, förhandlingschef Gröna arbetsgivare

Det blir inte strejk på de 11 arbetsplatser där Kommunal varslat om strejk från den 25 maj. Gröna arbetsgivare upplever att årets förhandlingar med Kommunal inom trädgårdsanläggningsföretagens avtal varit ovanligt besvärliga. Gröna arbetsgivares förhållningssätt är alltid att vara lösningsorienterade, vilket innebär ett givande och tagande.

- Tyvärr har Kommunal haft en mer ultimativ hållning än vanligt under förhandlingarna, men tack vare medlarna finns nu en överenskommelse som ligger inom industriavtalets ramar, säger Örjan Lenárd förhandlingschef Gröna arbetsgivare 

I förhandlingarna har det rått samsyn mellan Gröna arbetsgivare och Kommunal om att industriavtalet ramar ska respekteras och följas, tvisten har rört detaljer kring hur satsningen på de med lägsta löner ska räknas.

- Vi hade önskat att denna fråga hade kunnat lösas under ordinarie förhandlingar, det hade gynnat det fortsatta samarbetet, säger Örjan Lenárd förhandlingschef Gröna arbetsgivare

Avtalet mellan Gröna Arbetsgivare och Kommunal gäller från den 1 maj 2023 och följer Industrins märke på 7,4 procents löneökningar över två år.

Gröna arbetsgivare har 350 medlemsföretag med drygt 3000 anställda inom trädgårdsanläggning. Företagen utför främst arbete inom markanläggning och trädgårdsskötsel. Det kan handla om parker och grönytor i kommunal regi, skötsel av utomhusmiljöer kring bostadsrättsföreningar och privata trädgårdar.

Kontakter

Bilder

Örjan Lenárd, förhandlingschef Gröna arbetsgivare
Örjan Lenárd, förhandlingschef Gröna arbetsgivare
Ladda ned bild

Om

Gröna arbetsgivare
Gröna arbetsgivare
Storgatan 19
114 51 Stockholm

http://www.grona.org/

Gröna arbetsgivare är arbetsgivar- och branschorganisationen som företräder 4 000 medlemsföretag med närmare 30 000 anställda inom inom lantbruk, skogsbruk, djursjukvård, trädgårdsanläggning och golf.

Som arbetsgivarorganisation förhandlar vi fram kollektivavtal som rör anställningsvillkor och löner. Vi är en given partner för våra medlemsföretag i personal- och arbetsgivarfrågor. Vi biträder även medlemsföretagen vid tvister och förhandlingar hela vägen till domstol. Våra förhandlare är experter på arbetsrätten, känner motparterna och kan branschen.

För mer information om oss, besök vår webbplats.

Följ Gröna arbetsgivare

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Gröna arbetsgivare

Rättelse - nytt löneavtal för svenska lantbruk inte formellt klart28.6.2023 16:34:48 CEST | Pressmeddelande

RÄTTELSE: Gröna arbetsgivare och Kommunal har en principöverenskommelse om ett nytt avtal för lantbruksarbetarna. För ett formellt avtal krävs ett beslut från Kommunals förbundsstyrelse. Gröna arbetsgivare och Kommunal har slutit ett tvåårigt avtal på 7,4 procent för lantbruksarbetare. Det nya avtalet börja gälla från och med en 1 juli 2023 och följer industriavtalets lönekostnadsmärke.

Kommunal respekterar inte märket - varslar om strejk9.6.2023 14:17:40 CEST | Pressmeddelande

Kommunal varslar om konflikt mot de gröna näringarna för andra gången denna avtalsrörelse. Konflikthotet gäller golfbanor, trädgårdsodlingar och sympatiåtgärder mot trädgårdsanläggningar. Gröna arbetsgivare följer märket och vilket innebär en kostnadsram på 7,4 procent, som är det så kallade märket. Strejkhotet träder tidigast i kraft den 20 juni kl 14.00 om ingen lösning nås innan dess.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum